URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2015, 19:31

Apă pentru verde. Primăria a decis: sistemele de irigaţii sunt indispensabile pentru spaţiile verzi (FOTO)

Apă pentru verde. Primăria a decis: sistemele de irigaţii sunt indispensabile pentru spaţiile verzi (FOTO) VERDE SAU GALBEN? Gazonul irigat, cum este cel din scuarurile ce separă drumul în Dragoş Vodă, o duce bine şi în zilele de caniculă. În schimb, scuarurile neudate s-au uscat ca-n deşert...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La plimbare prin oraş, orădenii pot observa că unele spaţii verzi sunt cu adevărat verzi, în timp ce altele sunt pământii. Diferenţa o face apa: zonele irigate supravieţuiesc căldurii de peste vară, fie şi toride, în vreme ce restul ard sub razele dogoritoare.

Primăria vrea să rezolve problema, astfel că a început să introducă instalaţii de irigat şi în scuarurile unde nu erau. Peste tot.

Vară toridă

De ani buni, Oradea are parte de veri călduroase şi, în mare măsură, secetoase. Zile, uneori chiar săptămâni în şir, trec fără ploi. Chiar săptămâna trecută, oraşul a fost ba sub cod galben de caniculă, ba sub cod portocaliu, ceea ce înseamnă că temperaturile au depăşit frecvent 37-38 de grade Celsius la umbră. O arşiţă sub care e lesne de înţeles că vegetaţia n-o duce prea bine.

La fel ca oamenii, şi copacii, iarba şi florile au nevoie de hidratare, pentru a nu se usca. În ultimii ani, toate amenajările de spaţii verzi s-au făcut obligatoriu cu sisteme de irigat, spre deosebire de scuarurile şi parcurile date în folosinţă anterior. Aşa se face că în oraş unele zone verzi arată impecabil, cum sunt rondoul turbogiraţiei din Centrul Civic ori scuarurile ce separă sensurile de mers pe Calea Clujului, în timp ce altele, ca de pildă scuarurile ce despart şoseaua în Centrul Civic, sunt aride.

Să curgă apa!

Ca o soluţie de compromis, firmele ce îngrijesc spaţiile verzi le udă cu apă transportată în cisterne şi bidoane, dar această variantă este nu doar neelegantă, ci şi neecologică, deoarece apa se risipeşte. 

Primăria încearcă să remedieze lipsurile, făcând un inventar al tuturor scuarurilor şi zonelor verzi neirigate, care au nevoie de investiţii în sisteme de acest fel. La două dintre ele, lângă complexul Oradea Plaza şi la intersecţia dintre Calea Aradului şi Bulevardul Decebal, zilele trecute a şi început introducerea tuburilor specifice, lucrările fiind executate de muncitori ai Companiei de Apă Oradea şi ai unei firme de profil care a lucrat benevol. Pentru restul scuarurilor, Primăria va organiza o licitaţie, astfel încât vara viitoare vegetaţia să nu se mai usuce...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON