URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2015, 13:47

Romsilva: Avem 2,32 milioane ha de pădure certificate, una din cele mai mari suprafeţe din Europa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva spune că 2,32 hectare din fondul forestier pe care îl administrează sunt certificate, fiind una dintre cele mai mari suprafeţe din Europa, iar certificarea atestă un management responsabil al pădurilor.

Romsilva are în administrare fondul forestier de stat, care în 2014 era de 3,2 milioane de hectare, precum şi 1,08 milioane de hectare din fondul forestier privat, potrivit unui răspuns al regiei la solicitarea Mediafax.

În 2005, Romsilva avea în administrare 4,23 de milioane de hectare care reprezentau pădurile proprietate publică a statului, dar în ultimii 10 ani a fost retrocedată o suprafaţă totală de un milion de hectare de pădure. Dacă în 2005 fuseseră retrocedate 2,15 milioane de hectare de pădure, în 2014 suprafaţa retrocedată a ajuns la 3,18 milioane de hectare.

Pe de altă parte, a crescut suprafaţa pădurilor private administrate de Romsilva, de la 585.468 de hectare în 2005.

Romsilva deţine certificat FSC (Forest Stewardship Council - Consiliul de Administrare Forestieră) pentru management forestier, în cadrul a 215 ocoale silvice (din 323) din subordinea a 28 de direcţii silvice (din 41), situate în diferite zone ale ţării, cu o suprafaţa totală certificată de aproximativ 2,32 milioane ha fond forestier proprietate publică a statului, se arată într-un comunicat al regiei.

Astfel, România este una din ţările cu cele mai mari suprafeţe de păduri certificate în Europa, potrivit Romsilva.

"Preocupările regiei în acest sens au fost iniţiate încă de la începutul anilor 2000, primul certificat fiind obţinut în anul 2002. În acelaşi an, Guvernul României a elaborat Hotărârea nr.1476, prin care sunt aprobate unele măsuri în vederea gospodăririi durabile a pădurilor, accentul fiind pus exact pe certificare. Din acel moment, regia a manifestat un interes crescând pentru activitatea de certificare a managementului forestier, suprafaţa certificată devenind din ce în ce mai mare", se arată în comunicatul citat.

Fiecare certificat emis are o perioadă de valabilitate de cinci ani, însă după emiterea sa au loc anual vizite de monitorizare a modului de respectare a cerinţelor presupuse de acordarea certificatului.

"Certificarea FSC reprezintă o garanţie a modului de gospodărire a pădurilor, care atestă promovarea unui management forestier responsabil din punct de vedere al mediului, benefic din punct de vedere social şi viabil economic. Acestea sunt cele trei laturi ale certificării forestiere, cu beneficii pentru toţi factorii interesaţi în ceea ce înseamnă luarea deciziei în cadrul operaţiunilor forestiere. Practic, luarea deciziilor în cadrul unităţilor de management certificate se face printr-un amplu proces de consultări publice ale factorilor interesaţi, astfel încât soluţia finală să ţină cont de punctele de vedere ale tuturor organizaţiilor care pot fi afectate într-un fel sau altul de activităţile forestiere", mai spun reprezentanţii Romsilva.

Romsilva a recoltat anul trecut 9,07 milioane metri cubi de lemn, în scădere faţă de anii precedenţi când s-au recoltat peste 9,5 milioane de metri cubi sau chiar peste 9,7 milioane de metri cubi (în 2011).

În 2014, regia a efectuat lucrări de regenerare a pădurii pe o suprafaţă de 6.118 hectare, iar în primul semestru al acestui an, pe 4.563 de hectare. În 2011, s-au efectuat lucrări de regenerare pe o suprafaţă de 7.132 de hectare.

(sursa: www.mediafax.ro)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON