URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2012, 16:18

USL a intrat oficial în grevă parlamentară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grupurile parlamentare reunite ale PSD şi PNL au aprobat, miercuri, cu majoritate de voturi, propunerea lui Victor Ponta ca opoziţia să intre în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată". Abţinerile au fost din partea deputaţilor PSD Victor Socaciu şi Matei Brătianu, potrivit Mediafax.

Şedinţa s-a desfăşurat în prezenţa presei. Victor Ponta a propus ca parlamentarii opoziţiei să intre în "protest parlamentar pe o perioadă nedeterminată". Propunerea lui Ponta a fost însuşită şi de liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că partidul său are acelaşi punct de vedere.

Potrivit relatărilor din şedinţa grupurilor reunite, USL ar urma să asigure o "prezenţă minimă" la comisii şi Birouri Permanente.

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a făcut un amendament la propunerea lansată de Ponta, în care cerea ca liderii de grup ai partidelor de opoziţie să se întâlnească şi să stabilească modul în care se va proceda la diferite activităţi parlamentare, precum şi o minimă prezenţă la lucrările comisiilor şi ale Birourilor Permenente.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat, miercuri, după şedinţa conducerii acestei camere, că parlamentarii USL vor fi prezenţi la şedinţele de plen, dar nu vor mai participa la dezbateri şi vot.

"Activitatea parlamentară nu constă numai în votul în Parlament sau participarea la comisii sau la Biroul permanent. Activitatea parlamentară constă în foarte multe alte activităţi, începând de la iniţiative legislative, declaraţii politice, întrebări interpelări, moţiuni de cenzură şi alte asemenea activităţi", a ţinut să sublinieze senatorul social-democrat.

Acesta a mai spus că "toată activitatea se va desfăşura în mod obişnuit în Senat". "Programul este cel obişnuit. Vom fi prezenţi la şedinţele de plen, vom face prezenţă, ne vom spune protestul şi nu vom participa la niciun fel de dezbateri şi vot. Vom fi prezenţi în permanenţă în Senat. (...) Vom fi prezenţi la începutul şedinţei, ne vom spune punctul de vedere vizavi de protestul nostru şi vom părăsi sala. În fiecare zi", a adăugat Chelaru.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că retragerea parlamentarilor USL din Parlament reprezintă o "grevă de lux", având în vedere că aceştia îşi iau toate drepturile, dar nu mai vin la serviciu, ea apreciind că acest gest nu va fi înţeles de către oameni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Liberalii germani nu cred în USL. Politicieni PNL: Nu am văzut analiza
Fundaţia germană Friedrich Naumann, apropiată Partidului Liber-Democrat, parte a coaliţiei guvernamentale de la Berlin, caracterizează drept „extrem de fragilă" alianţa dintre omologii lor de la Bucureşti, PNL, şi PSD, partid care chiar dacă „nu e de iure urmaşul PCR, a devenit totuşi patria politică a multor membri ai Partidului Comunist Român". Fundaţia identifică şi motivul care stă la baza formării alianţei dreapta-stânga: „Învins la prezidenţialele din 2009, liderul PNL vrea neapărat să câştige la următoarea încercare". În analiza preluată şi de Deutsche Welle, liberalii germani îşi exprimă însă neîncrederea că înţelegerea încheiată de Crin Antonescu şi Victor Ponta va fi respectată până la capăt, în condiţiile în care pe scena politică românească s-au format şi, apoi, rupt mai multe coaliţii. În ceea ce priveşte o ipotetică nouă asociere cu PDL, Fundaţia atrage atenţia asupra pericolului „ca alianţa tactică, electorală a liberalilor cu partide de cu totul altă factură ideologică, decât cea liberală, să slăbească PNL". Deşi Fundaţia Friedrich Naumann este considerată partener al PNL, fiind trecută ca atare şi pe pagina de internet a partidului, liderii liberali au evitat să comenteze aprecierile colegilor din Germania. „Nu sunt la curent, nu am văzut analiza", a fost refrenul preferat al membrilor conducerii PNL.
Postat 01 Februarie 2012, 22:15 de ANDREEA NICOLAE
Greva ?! Poate chiul !
Nimic nou sub soare ! Asa au facut cam tot anul 2011 ! Cu antenescu, recordmanul all time al chiulangiilor din parlament, la ce se puteau gandi ? Ma intreb daca tembelii aia care inghetau pe strazi stiu ce * le dau cei pt. care se bat ?! Tot respectul pt. d-na Saftoiu, a dat un exemplu de ce inseamna sa promiti ceva in politica! Unde au disparut javrele bihorene, luciana varga si popa cornel ? Nu le mai aud latratul !
Postat 01 Februarie 2012, 19:49 de .
Parlament. Opoziţia nu vrea să participe la lucrări, dar vrea funcţii, bani şi deplasări în străinăt
Ce scrie în Statutul senatorilor şi deputaţilor Art. 29. - Participarea la şedinţă (1) Participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputaţi şi senatori o obligaţie legală, morală şi regulamentară. (3) Numele deputaţilor şi senatorilor absenţi nemotivat de la lucrările fiecărei Camere, precum şi din comisiile permanente vor fi publicate pe paginile de Internet al acestora, lunar, potrivit procedurii stabilite de Regulamentul fiecărei Camere. Art. 30. - Sancţionarea pentru absenţele nemotivate (1) Deputatul sau senatorul care lipseşte de la 5 şedinţe ale Camerei sau de la 3 şedinţe ale comisiei permanente din care face parte, în aceeaşi sesiune, fără a avea concediu sau peste concediul aprobat, este obligat să justifice în scris absenţele. (2) Deputatul sau senatorul care nu se conformează prevederilor alin. (1) pierde drepturile la indemnizaţie, la diurnă şi la celelalte drepturi băneşti, corespunzător perioadei în care a lipsit.
Postat 01 Februarie 2012, 18:09 de de LAURENTIU MIHU
Parlament. Opoziţia nu vrea să participe la lucrări, dar vrea funcţii, bani şi deplasări în străinăt
Probleme mari la Senat Teoretic, puterea deţine majoritatea, iar o mobilizare exemplară ar trebui să fie de ajuns coaliţiei pentru a fi aprobate proiectele Guvernului. În practică, lucrurile sunt mai nuanţate, pentru că unii senatori şi deputaţi sunt şi miniştri. Cea mai delicată situaţie se înregistrează la Senat, unde majoritatea puterii atârnă de un singur vot (din totatul de 135 de senatori, cât avem acum, coaliţia are 67 plus pe Iulian Urban, care a demisionat din PDL, dar a spus că votează alături de democrat-liberali). Similar, pe hârtie, în Biroul Permanent al Senatului, scorul este de 7 la 6. În practică, în absenţa senatorului UDMR Verestoy Attila (care a suferit un accident în luna noiembrie), conducerea Senatului nu se poate întruni. Şi mai dramatică este situaţia în comisii. În mai mult de jumătate din comisii, majoritatea este deţinută de opoziţie, nu de putere. Inclusiv în Comisia juridică, structură pe la care trec aproape toate proiectele de lege, pentru aviz sau raport.
Postat 01 Februarie 2012, 18:08 de de LAURENTIU MIHU
Parlament. Opoziţia nu vrea să participe la lucrări, dar vrea funcţii, bani şi deplasări în străinăt
Senatorii şi deputaţii USL se încurcă în explicaţii Asaltaţi de presă, reprezentanţii USL abordează o tactică cu doi paşi. În primul rând, nu-şi mai numesc protestul grevă, ci boicot sau „protest parlamentar". Apoi, încearcă să dea noi şi noi interpretări prevederilor care stipulează rolul parlamentarului. „Activitatea parlamentară nu constă numai în votul în Parlament sau participarea la comisii sau la Biroul Permanent. Activitatea parlamentară constă în foarte multe alte activităţi, începând de la iniţiative legislative, declaraţii politice, întrebări interpelări, moţiuni de cenzură şi alte asemenea activităţi", a explicat Ioan Chelaru, vicepreşedinte al PSD şi senator. Într-adevăr, doar că tot el spune: „Vom fi prezenţi la începutul şedinţei, ne vom spune punctul de vedere vizavi de protestul nostru şi vom părăsi sala". Adică, nu vor susţine nici declaraţii politice, nu vor adresa nici întrebări, nici interpelări. Cât despre iniţiativele legislative, să înţelegem că vor continua să le depună, deşi nu au intenţia să participe la dezbaterea lor, nici în comisii, nici în plen? Şi mai inventiv, deputatul PSD Valeriu Zgonea a explicat că baza mandatului de parlamentar o constituie activitatea în teritoriu, prezenţa în colegiul în care a fost ales şi audienţele cu alegătorii. Pe lângă faptul că mulţi senatori şi deputaţi nici măcar nu au cabinete parlamentare (deşi încasează lunar 8.000-10.000 lei pentru funcţionarea lor), activitatea de reprezentare ar trebui să aibă şi o finalitate: cererile oamenilor să fie prezentate şi dezbătute în Parlament.
Postat 01 Februarie 2012, 18:07 de de LAURENTIU MIHU
Parlament. Opoziţia nu vrea să participe la lucrări, dar vrea funcţii, bani şi deplasări în străinăt
Cele două Camere s-au reunit în sesiune, dar doar pentru a-şi alege conducerile şi pentru a vorbi, pe holuri sau în faţa camerelor tv, despre aşa-zisa grevă parlamentară a USL. În timp ce opoziţia se gândeşte cum să-şi conserve cât mai mult din drepturi chiar dacă va absenta de la lucrări, puterea caută soluţii pentru a depăşi impasul creat. Practic, Senatul este pus pe butuci, iar în Cameră va fi nevoie de mobilizare maximă. Reprezentanţii USL au venit în prima zi a sesiunii parlamentare, dar nu pentru a-şi da demisiile, aşa cum au ameninţat când românii protestau în stradă, şi nici pentru a-şi oficializa, printr-un document, insolita grevă pe care vor să o ţină până la alegeri. Au venit pentru a-şi propune oamenii în conducerile celor două Camere: vicepreşedinţi, chestori şi secretari. Şi pentru a lăsa să se înţeleagă că nu sunt dispuşi să renunţe, pe perioada grevei, nici la deplasările în străinătate. „Până în acest moment, nu există un anunţ oficial făcut de cele două grupuri parlamentare (PSD şi PNL - n.r.) în sensul unui protest, indiferent ce formă va îmbrăca acest protest. Mai mult decât atât, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei, în momentul în care am ajuns la deplasări externe, reprezentanţii PSD şi ai PNL au solicitat un răgaz până luni în care să decidă la ce deplasări externe participă", a declarat preşedintele Camerei, Roberta Anastase. Ce înseamnă acest lucru? Că, pe lângă indemnizaţie, sumă forfetară, cazare la hotel de lux, bani pentru transport, telefoane, etc., parlamentarii USL nu vor să renunţe nici la plimbările în străinătate. Şi de ce ar renunţa aşa uşor dacă ne uităm că printre destinaţiile aleşilor s-au numărat, în ultimele luni, Qatar, Tunisia, Pakistan, China, Cambodgia, Coreea sau Panama. Evident că, în aceste condiţii, toate întrebările jurnaliştilor despre drepturile „greviştilor" sunt catalogate prompt drept „tendenţioase".
Postat 01 Februarie 2012, 18:06 de de LAURENTIU MIHU
Întrebare LA CALD pentru parlamentarii USL: cât de proşti ne credeţi?
Când au căzut de acord asupra grevei parlamentare, liderii USL au mizat pe faptul că vor împuşca doi iepuri cu o singură lovitură: vor pune o presiune suplimentară pe coaliţia aflată la putere şi vor câştiga un plus de imagine în opinia publică. La început, când strategia a fost prezentată de cei doi co-preşedinţi ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, şi după ce toate disuptele iniţiale din interiorul Uniunii cu privire la ideea de grevă au fost depăşite, părea că nimic nu poate submina demersul. Nimic şi nimeni, în afară de cei care ar fi trebuit să-i asigure coerenţă şi decenţă. Prin urmare, aşa cum se întâmplă în orice colectivitate scăpată din mână - în care cei care-şi văd de treabă sunt puţini, iar cei care vor doar să se căpătuiască sunt majoritari - strategia parlamentară a USL a intrat din prima zi de sesiune a Legislativului în malaxorul intereselor particulare ale aleşilor liberali şi social-democraţi. Rupte, ca de obicei, de realitate, interesele pecuniare cu pricina şi, aş sublinia, modul atât de nescrupulos în care se încearcă satisfacerea lor riscă să pună între paranteze toate eforturile şi negocierile făcute pe axa Antonescu-Ponta, cu urmări încă dificil de cuantificat din punct de vedere electoral. Greva de caviar la care a purces Opoziţia oscilează acum doar între ambiguitate şi oportunism, în condiţiile în care nu mai este atât de clar cât de grevă este greva şi la ce drepturi mai sunt greviştii dispuşi să renunţe, oricât de mult încearcă Victor Ponta şi Crin Antonescu să salveze aparenţele, prin declaraţii liniştitoare. Prin urmare, invit aici cele două categorii de angajaţi din România - pe bugetari şi pe cei din sistemul privat - să ne împărtăşească: 1. De câte ori şi-au pus problema că pe timpul grevei statul ţi-ar putea deconta hotel, maşină, secretară şi indemnizaţii felurite? 2. De câte ori le-a trecut prin cap că, în prima zi de grevă, ţi-ai putea petrece o parte din timp gândindu-te când să-ţi programezi deplasările externe prin Europa şi alte continente - evident, în interes de serviciu.
Postat 01 Februarie 2012, 18:03 de de LAURENTIU MIHU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON