URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2014, 07:55

Florin Birta, preşedintele CSM Oradea: "Oradea nu poate susţine toate echipele la nivel de performanţă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu trebuie să fi câştigat trofee pentru a conduce Clubul Sportiv Municipal. Asta spune preşedintele CSM, Florin Birta, un liberal de doar 30 de ani promovat de primarul Ilie Bolojan în urmă cu patru ani şi jumătate la şefia clubului, spre nemulţumirea multor "oameni de sport".

Cum oraşul are acum o echipă de polo între primele 12 din Europa şi una de baschet pe podium în Liga Naţională, Birta a cam reuşit să le dea peste nas "cârcotaşilor". Recunoaşte, însă, într-o discuţie cu  BIHOREANUL despre reuşitele şi neajunsurile clubului, că nu poate sprijini toate secţiile aşa cum şi-ar dori.

Sponsorizări fără constrângeri

- Sunteţi jurist şi, totuşi, din 2009 conduceţi CSM-ul. Vă pricepeaţi la sport, aţi învăţat pe parcurs sau, de fapt, nu credeţi că trebuie să ştiţi sport?

- Nu mă pricepeam, dar pentru a conduce CSM nu trebuie neapărat să fii sportiv. Cel mai important este să fii un bun manager, ceea ce cred că am demonstrat. În momentul în care am fost numit, mulţi nu-mi dădeau nicio şansă. Mă bucur că am reuşit să-i contrazic. Acum, CSM Oradea este pe culmile cele mai înalte de la înfiinţare, din 2003.

- Cel mai mare of al oamenilor din sport e lipsa de investiţii. Puteţi să-i contraziceţi? Ce buget a avut CSM în ultimii trei ani şi cât are pentru 2014?

- În 2009 toată lumea credea că obiectivul primarului era să distrugă sportul. Nici pe departe! Primăria a investit în CSM la limitele în care se pot face performanţe. Bugetele din ultimii trei ani s-au învârtit în jurul aceleiaşi sume, între 5 şi 6 milioane lei. Pentru 2014 vom primi 6 milioane.

- Cât din sumele necesare provin de la bugetul local şi cât din sponsorizări? Cum aţi convins sponsorii să "cotizeze" la CSM şi nu, de pildă, la FC Bihor? Impresia multora e că firmele care au nevoie de ceva de la Primărie sunt "amendaţi" să contribuie şi ei cumva pentru oraş. Vezi cazul Frigo Conti...

- Pe lângă sumele de la bugetul local mai avem venituri proprii şi sponsorizări, care înseamnă circa 600-700.000 euro pe an. CSM Oradea şi Primăria nu aplică nicio metodă de constrângere a sponsorilor. Exemplu: principalul sponsor la echipa de polo şi susţinător al echipei de baschet este domnul Teszari (n.r. - RCS-RDS), şi nu cred că dânsul poate fi constrâns în vreun fel. La baschet e domnul Gheorghe Vajai, fost baschetbalist, care ni s-a alăturat din dorinţa de a sprijini acest sport în Oradea. Bănuiesc că cel mai important atu al nostru este seriozitatea. Nici în cazul Frigo Conti nu s-a întâmplat aşa. Când am preluat CSM tocmai se încheiase colaborarea cu Leonardo. Fiind prieten cu domnul Radu Coste, l-am convins personal să vină sponsor în acel an la echipa de polo.

- Care sunt rezultatele cele mai relevante ale clubului?

- La CSM avem şase secţii: polo, baschet, handbal, atletism, scrimă şi judo. Sporturile de echipă sunt cele mai iubite de public şi ele au adus şi cele mai importante rezultate: baschetul şi polo-ul. Bineînţeles, nu pot fi uitate echipa de judo, campioană naţională, şi cea de scrimă, care se mişcă foarte bine. La scrimă şi atletism, din păcate, nu avem baze adecvate.

- De ce?

- În România nu se pune un accent mare pe sport. Cred că este o problemă de strategie, dar nu datează de acum, ci de prin anii 90 şi nu se manifestă doar la noi, ci la nivel naţional.

În apă şi pe parchet

- Echipa cu cea mai spectaculoasă dezvoltare din ultimii ani este cea de baschet, care în 2013 a terminat pe locul 3 în Liga Naţională. Al cui e meritul?

- În primul rând al sponsorilor, dar şi al managerului, antrenorului şi jucătorilor. Ţin minte că în 2009 aveam 40 de spectatori. Acum sunt 2.000! Eu nu mă implic în deciziile staff-ului tehnic, dar le ofer confortul necesar pentru a-şi face treaba. Este, în fond, o muncă de echipă.

- În intersezon aţi schimbat aproape toţi titularii echipei de baschet pentru a forma una mai competitivă. Sunteţi mulţumit de lotul actual? Ce obiective v-aţi propus pentru 2014?

- Sunt mulţumit. Ne-am întărit, iar acest lucru se vede. Obiectivul pentru Cupa României, calificarea în final four, a şi fost realizat. În Liga Naţională ne dorim să ajungem în primele patru echipe şi, de ce nu, să jucăm finala...

- Poloiştii sunt campioni naţionali de şase sezoane, iar în 2013 s-au calificat pentru prima oară în grupele principale ale Ligii Campionilor, dar au pierdut primele patru meciuri. V-aţi fi aşteptat la altceva?

- Poloiştii au ajuns în primele 12 echipe din Europa, o premieră şi o performanţă extraordinară pentru poloul din România. Primele patru meciuri din grupă au fost şi cele mai grele. Bineînţeles, ne dorim să le câştigăm pe următoarele, dar nu e uşor la acest nivel.

Fără pistă, fără sală

- Clubul are şi o secţie de atletism. Totuşi, nu există în oraş nicio pistă modernă. Bine că v-aţi gândit să puneţi tartan pe pista de biciclete! O puteţi realiza şi, eventual, când?

- Este, într-adevăr, una dintre secţiile care nu beneficiază de o bază de antrenament adecvată. Din câte ştiu, până la urmă, pista de biciclete din proiectul transfrontalier va fi doar asfaltată. Am înţeles că în 2014-2020 va exista o axă de finanţare pentru baze sportive, iar Primăria şi CSM vor încerca să acceseze fonduri, inclusiv pentru o pistă de atletism.

- La începutul anului antrenorul echipei de handbal masculin, Sebastian Tudor, anunţa că a angajat un preparator fizic, plătit din banii săi. Cu cât finanţează CSM secţia de handbal şi de ce nu-şi poate permite să plătească un preparator?

- Secţia are circa 800.000 lei pe an. Antrenorul nu mi-a cerut niciodată un preparator fizic, iar povestea am aflat-o din BIHOREANUL. Nici echipa de baschet, care activează în Liga I, nu are un preparator fizic permanent, ci unul cu care colaborăm de două ori pe an.

- Echipa de handbal ţine primul loc al Diviziei A şi vrea promovarea în Liga Naţională. Dar ce se va întâmpla dacă promovează? Va fi susţinută de municipalitate?

- Pentru a activa în Liga Naţională, e clar, bugetul va trebui suplimentat, şi nu cu puţin. Desigur, am putea promova ca în anii trecuţi, iar la finalul campionatului să retrogradăm. Însă, cum deocamdată nu am reuşit să găsim un sponsor principal, cred că mai trebuie să aşteptăm. Oradea nu are banii necesari să susţină toate secţiile clubului sportiv la nivel de performanţă maximă.

- Anul trecut vorbeaţi despre posibilitatea construirii unei săli multifuncţionale cu 5.000 de locuri, cu sprijin de la Ministerul Tineretului şi Sportului. În ce stadiu este proiectul?

- A rămas, deocamdată, la nivel de discuţie. Proiectul se putea pune în aplicare mai uşor dacă se făcea descentralizarea, căci Oradea ar fi fost considerată centru sportiv naţional.

- Cât de mare nevoie are oraşul de o astfel de arenă?

- Jucăm în campionatele naţionale şi în cupele europene cu un public tot mai numeros. În plus, organizăm şi competiţii internaţionale. Spre exemplu, în 2015 vom găzdui, împreună cu Ungaria, Campionatul European de baschet feminin.

Cel mai bun public

- Ce opinie aveţi despre felul în care rezonează orădenii la sport? Sunt unele echipe frecventate, altele uitate. Ce anume determină oamenii să meargă la meciuri şi ce faceţi pentru a-i atrage?

- Pentru suporterul orădean contează, în primul rând, performanţa. La baschet avem cel mai bun public din ţară, care merge şi în deplasări. La meciul recent de la Cluj orădenii se auzeau mai tare decât suporterii gazdelor. Într-adevăr, sponsorul principal a asigurat aproape de fiecare dată transportul.

- Aveţi un sport preferat? Ce sport le recomandaţi copiilor dvs.?

- Înainte de a veni la CSM eram atras de fotbal. Acum, îmi plac toate sporturile. Băieţii mei fac karate, iar cel mare şi baschet. Eu mai înot din când în când...

- Sunteţi consilier judeţean şi preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL Bihor, la al doilea mandat. Ce activităţi are organizaţia, căci - cel puţin pentru public - ele nu sunt vizibile?

- E normal ca organizaţiile de tineret să nu aibă aceeaşi vizibilitate ca partidul. Noi participăm la seminarii şi avem un rol important în campaniile electorale. În rest, organizăm evenimente dedicate tinerilor.

- Vreţi să rămâneţi şeful CSM Oradea sau veţi părăsi clubul pentru o altă funcţie? Se aude că partidul are gânduri mari cu dvs.

- Acum sunt preşedinte la club şi îmi fac treaba aici. Dacă va fi nevoie de mine în altă parte, vom vedea la momentul respectiv.

Bolojan, fan înfocat

- Ce părere aveţi despre descentralizarea în sport şi comasarea cu clubul Crişul, acum subordonat Ministerului? Ce schimbări se vor produce?

- Nu există încă un plan concret, ci au fost nişte discuţii. Era vorba că CSM Oradea va înghiţi clubul Crişul. Cred că este bună o descentralizare şi comasare a celor două cluburi pentru că, în sport, trebuie aplicată aceeaşi strategie de la copii şi juniori până la seniori.

- Cum colaboraţi cu omologul dvs de la Clubul Crişul, Ionel Bungău?

- Foarte bine. Echipa de polo CS Crişul se antrenează în Bazinul acoperit şi în Bazinul Olimpic, administrate de noi.

- Cu colegii de la LPS colaboraţi?

- Da. Folosim uneori sala lor pentru antrenamentele echipei de baschet de seniori. De asemenea, împreună cu LPS, avem o a doua echipă de baschet, de juniori.

- Cum apreciaţi prestaţia colegilor de la FC Bihor, unde sunteţi, de altfel, membru în AGA?

- FC Bihor este în insolvenţă. În următorii doi ani are de plătit datoria istorică de 30 miliarde de lei vechi, aşadar bugetul clubului se diminuează considerabil. E foarte greu, în această situaţie, să se facă performanţă. Dacă se va reuşi reorganizarea clubului şi găsirea unor parteneri privaţi, lucrurile pot fi îndreptate.

- Aţi fost consilierul primarului Ilie Bolojan. Cât de implicat este acesta în deciziile din CSM? Se ştie că a practicat karate, acum are vreun sport preferat?

- Domnul primar n-are nicio legătură cu deciziile din CSM. Ne susţine şi se implică atunci când în Oradea se organizează evenimente sportive care necesită buget suplimentar. Nu ştiu dacă are un sport preferat, dar vine deseori la Bazin şi la Sala Sporturilor. Este un fan înfocat al echipelor CSM Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
birta
Cati sportivi au fost crescuti de csm oradea?Totul este dictat politic. Felicitari sectiei de baschet si polo,dar ceilalti ce fac? BIRTA nu are nici un cuvant in csm,nici macar atunci cand i se aduc la cunostinta acuzatii grave in cei priveste pe colaboratorii lui,
Postat 01 Februarie 2014, 23:50 de sisu
te injura dusmanii !
birta, te injura dusmanii. ii stii tu bine cine sunt.
Postat 01 Februarie 2014, 22:03 de sport, finantari
NE IUBIM CAMPIONII !!!
NE IUBIM CAMPIONII !!! FORZA CSM !!!
Postat 01 Februarie 2014, 10:31 de Alin
WE LOVE CSM !!!
WE LOVE CSM !!!
Postat 31 Ianuarie 2014, 22:15 de CSM
Felicitari Florin!!
FELICITARI FLORIN!! GURILE RELE SUNT INVIDIOASE, DAR REZULTATELE VORBESC! SI REZULTATELE SUNT CELE MAI BUNE DE LA INFIINTAREA CSM-ULUI! FELICITARI SI LA MAI MARE!!
Postat 31 Ianuarie 2014, 22:00 de coco
Mercenarii de campanie ai PDL, au trecut la Forta (Base) civica
Masinaria de campanie online a PDL Oradea a trecut acum la partidul Basist Forta Civica. Probabil ca PDL, acum in opozitie nu mai are bani sa ii plateasca. Asa ca mercenarii au trecut la Ungureanu si acum ataca tot e e liberal in Oradea. Rusine ca vorbiti asa urat despre valorile care au demonstrat ca sunt capabili in Oradea numai pentru a iesi in fata politic cu Forta Civica Base! Terminati cu injuraturile si puneti mana pe o unealta, mai munciti si voi! Nu toata zoua numai stati si injurati si barfiti ca si nanele pensionare in prispa!
Postat 31 Ianuarie 2014, 21:37 de jacket
@Bungau
Se pare ca dupa ce acum cam 2 ani il ataca pe Seles si il termina politic pentru ca ii ameninta scaunul de presedinte la FC Crisul, Bungau acuma se simte dinnou amenintat si scrie comentarii unul si unul la articolul despre Birta. Doar, doar nu isi da nimeni seama!
Postat 31 Ianuarie 2014, 21:22 de @Bungau
Oradea ar putea susţine perfomanţa tuturor !?!
Condiţia este însă strategică, în sensul în care renunţi la a face pe marele diriginte, de şantiere care ar putea fi deschise prin parteneriate public-private şi, în loc de cheltuirea ineficientă a banului public, te orientezi ca municipalitate pe câteva direcţii ce suţin în mod cert viitorul unui oraş: educaţie, cultură şi sport, cu managementul aferent acestor domenii la nivel de performanţă !?! Dar pentru asta trebuie să-ţi placă mai mult cititul unei cărţi sau ieşirea la o oră ieftină de înot zilnic, decât săpatul de şanţuri sau turnatul betonului care oricum se fac ca suport al activităţilor curente !?!
Postat 31 Ianuarie 2014, 12:21 de Carp III
un nimeni
Cu ce drept acest anti'talentat isi atribuie performante sportive, are curaj sa vorbeasca ca in 2009 erau 40 de spectatori in tribuna, dar el habar nu avea unde este sala sporturilor si ce sport se practica inauntru!! Nu cred ca ,cunoaste regulile la nici un sport din ramura csm-ului:))) Se bucura si el ca a vazut Europa cu ajutorul poloului si baschetului, a avut ocazia sa faca o deplasare si sa vada ce inseamna sportiv..daca nu cea mai lunga deplasare era pana la primarie:)))) te rog frumos nu mai vorbii despre sport
Postat 31 Ianuarie 2014, 10:45 de platitor de taxe
????????
Esti paralel cu sportul Birta!
Postat 31 Ianuarie 2014, 10:27 de gheorghe@sandor
@birta
Băiete, şi numai pt afirmaţia din titlu ar trebui să te demită primarul. Politica, în speţă PNL, dar şi celelalte partide, a infestat sportul orădean cu politruci de teapa ta. Mai explică-ne pe ce criterii ai împărţit abonamentele la baschet ? Am văzut că s-a umplut tribuna cu abonaţi din "protipendada" de noi parveniţi. L-am zărit şi pe doctorul acela de la spitalul municipal (despre care a scris şi bihoreanul), care comanda cantităţi mari de medicamente pe care le dona apoi la Pelican. Unei asemenea valori nu poţi să-i ceri să plătească abonamentul, nu ? Îl faci de cacao pe Ilie de la primărie..... Pleacă !
Postat 31 Ianuarie 2014, 10:10 de alain
Incompeten
Normal ca nu poate sustine pentru ca tu Birta esti un incompetent si un corupt , un jeg ordinar , un parazit al societatii impreuna cu toata conducerea CSM-ului. (...). Cine ar semna un contract cu oameni de genu? Sunt o groaza de oameni care iubesc sportul si care ar putea sustine financiar dar nu se baga cand aude cu ce fel de oameni are de lucru. Un pampalau este presedinte CSM-ului ? pe ce criterii? Ma abtin cu greu sa mai comentez pentru ca stiu ca este in zadar nimic nu se va schimba niciodata poate doar Birta is va schimba chilotii mai des.... nu o data pe luna.
Postat 31 Ianuarie 2014, 09:36 de Cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON