URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2013, 07:49

Echipa 3 în 1: De ce s-a aliat FC Bihor cu Luceafărul

Echipa 3 în 1: De ce s-a aliat FC Bihor cu Luceafărul SELECŢIE. Vinerea trecută, pe terenul şi în compania Crişul Sântandrei, FC Bihor a desfăşurat ultimul trial pentru selectarea tinerilor din pepiniera proprie şi a pretendenţilor de la cluburi mici din judeţ, dar şi din Cluj şi Sălaj. De săptămâna aceasta, cei remarcaţi se vor alătura jucătorilor împrumutaţi de la Liberty şi celor oferiţi de Luceafărul pentru a construi o echipă capabilă să termine viitorul sezon cu capul sus
Echipa 3 în 1: De ce s-a aliat FC Bihor cu Luceafărul ÎMPREUNĂ. La Sântandrei, patronul Luceafărul, Gavrilă Ghilea (dreapta), şi preşedintele FC Bihor, Şerban Morcan (stânga), au urmărit împreună trialul care a decis nu doar cine va fi reţinut în lotul acestora, ci şi cine va fi cedat grupării din Sânmartin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Competitori, dar nu duşmani. Ba chiar parteneri. După ce s-au confruntat pe teren de-a lungul a două sezoane în Liga a II-a, cele mai importante cluburi de fotbal din judeţ, FC Bihor şi Luceafărul Felix, s-au aliat înaintea începerii pregătirilor pentru noua ediţie de campionat.

La nici o lună după ce Liberty a încheiat colaborarea cu FC Bihor, clubul fanion s-a trezit fără echipă şi risca să joace în sezonul 2013-2014 doar pentru evitarea retrogradării. Ajutorul a venit surprinzător de la Luceafărul Felix, al cărui proprietar, Gavrilă Ghilea, îşi pune întregul lot la dispoziţia orădenilor. Aceştia vor coopta cei mai buni "Luceferi", gratis, "donatorii" mulţumindu-se cu modesta Ligă a IV-a.

BIHOREANUL vă dezvăluie când şi cine a purtat tratativele şi care sunt dedesubturile noii alianţe, prezentându-vă totodată şi numele viitorilor componenţi de bază ai FC Bihor.

În ofsaid

În 2010, FC Bihor obţinea pe teren promovarea în Liga I dar, din cauza datoriilor acumulate până în 2008, nu şi licenţa Federaţiei. De atunci datează parteneriarul cu Liberty, încheiat pe doi ani şi prelungit o dată. Oamenii lui Marius Vizer preluaseră managementul sportiv al echipei, renunţând la jucători pe care i-au considerat inapţi să contribuie la atingerea obiectivului promovării, înlocuindu-i cu propriii jucători şi asumându-şi plata salariilor acestora şi ale staffului tehnic.

După cheltuieli de circa 400.000 euro şi trei tentative eşuate de accedere în primul eşalon, Liberty a decis luna trecută să nu mai prelungească înţelegerea şi pentru un al patrulea an. În acest sens a contat nu doar decepţia determinată de lipsa performanţei, ci şi faptul că Vizer a preluat conducerea SportAccord, cel mai mare organism sportiv din lume, ce rivalizează Comitetul Olimpic Internaţional. "Este foarte ocupat şi nu mai are timp de FC Bihor, ba s-ar putea să renunţe inclusiv la şcoala de fotbal Liberty", a explicat BIHOREANULUI un apropiat al salontanilor.

Ruptura i-a prins pe orădeni în ofsaid: FC Bihor a depins de fotbaliştii aduşi pe filiera Liberty, iar acum, dintr-o dată, îi rămânea un singur jucător semnificativ, Florin Pop. Pentru ediţia 2013-2014 nu putea decât să-şi încropească o echipă cu tinerii de la Centrul de Copii şi Juniori, care însă nu ar fi făcut faţă Ligii II, riscând retrogradarea în cea de-a treia divizie.

Mai bine unul tare decât doi slabi

Lunea trecută, stafful orădenilor anunţa un trial pentru testarea a 41 de jucători (majoritatea din pepiniera proprie, dar şi doritori din Sălaj, Cluj şi, fireşte, eşaloanele inferioare din Bihor) cu care să construiască viitoarea echipă. După doar două zile, surpriză: într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul clubului, preşedintele Şerban Morcan, viceprimarul Ovidiu Mureşan şi proprietarul Luceafărului, Gavrilă Ghilea, au dezvăluit parafarea, pe perioadă nedeterminată, a unui parteneriat între cele două grupări.

În baza acestuia, Luceafărul îşi va pune la dispoziţia FC Bihor întregul lot actual, pentru ca orădenii să-şi aleagă jucătorii pentru următorul sezon în Liga a II-a, urmând ca echipa din Felix să continue în Liga a IV-a cu cei rămaşi. Nu era, aşadar, o fuziune, ci o colaborare prin care Luceafărul se obligă să cedeze jucători, definitiv şi gratis, singura pretenţie fiind ca la eventuala transferare a unora către alte cluburi să primească un comision. Şi, cum colaborarea va funcţiona în ambele sensuri, şi FC Bihor va ceda Luceafărului jucătorii pe care nu îi va reţine în lotul propriu.

Recunoscând că a profitat de şansa retragerii Liberty, Gavrilă Ghilea se bucură că astfel vor fi promovaţi la prima echipă a judeţului fotbaliştii tineri, născuţi şi crescuţi aici. "Mai bine un club puternic decât două în a doua jumătate a clasamentului, care să se bată pentru salvarea de la retrogradare", argumenta patronul Luceafărului, care în anii 2002-2003 fusese preşedinte al FC Bihor, iar acum înregistra un meritat beneficiu de imagine.

Generozitate, dar cu socoteală

BIHOREANUL a aflat că tratativele pentru noua înţelegere au început încă de acum o lună, ea fiind practic perfectată pe 25 iunie, când Ghilea, Morcan, viceprimarul Mureşan şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, membru în AGA la FC Bihor, au discutat problema pe toate feţele, când s-au întâlnit pe stadionul municipal la finala judeţeană a Cupei României, disputată între FC Hidişel şi Crişul Sântandrei.

Patriotismul local şi altruismul nu au fost, însă, singurele resorturi ale lui Ghilea. E adevărat că FC Bihor, cu un buget care anul trecut însuma 4,2 milioane lei (din care un milion pentru stingerea datoriilor strânse până în 2008), nu avea bani pentru noi achiziţii de pe piaţă şi că prin parteneriatul cu Luceafărul îşi permite diminuarea bugetului pentru viitoarea ediţie de campionat până la 3,5 milioane lei. Dar la fel de adevărat e că Luceafărul avea, la rându-i, probleme financiare ce împiedicau continuarea evoluţiei în Liga a II-a. Motivul? Toamna trecută, când Ghilea l-a schimbat pe antrenorul Leo Grozavu cu Călin Moldovan, principalul sponsor al echipei din Felix, omul de afaceri Ioan Blidaru, şi-a retras finanţarea, astfel că patronul clubului a suportat de unul singur toate cheltuielile pentru întregul sezon, 1,5 milioane lei. Un lux pe care nu şi-l mai permitea încă un sezon. Soluţia adoptată de Ghilea a fost menită, deci, să-i permită şi acestuia economii. "De acum nu se va mai pune problema să cheltuim aşa mult", a recunoscut el, de altfel, pentru BIHOREANUL, care a aflat că suma pusă la bătaie pentru evoluţia în Liga a IV-a va scădea, cel mai probabil, la jumătate.

Un alt factor care i-a determinat decizia este, de asemenea, detaliul că la finalul următorului sezon din Liga a II-a vor retrograda şase echipe, iar din ediţia 2014-2005 eşalonul al doilea nu va mai avea două serii, ca acum, ci una singură. Urmarea? În faţa unor echipe precum UTA, Gloria Bistriţa, FC Târgu Mureş ori Damila Măciuca, Luceafărul ar fi avut şanse mici de supravieţuire şi, decât să cadă în Liga a III-a, era mai avantajos să se înscrie direct în Liga a IV-a până vor veni vremuri mai propice investiţiilor în fotbal.

Împrumuturi şi "donaţii"

Având în vedere noua situaţie, FC Bihor a început deja să-şi repatrieze echipierii puşi pe liber în ultimii trei ani de oamenii lui Vizer (precum Florin Lazăr), pe cei cărora le expiraseră contractele (Vasilache, Vădrariu, Mihalache) şi pe cei lăsaţi să plece (Dorin Mihuţ, Sebi Sfârlea şi Călin Fildan). În acelaşi timp, însă, Bihorul împrumută şi jucători de la salontani: Bogdan Ţoca, Mădălin Popa, Ovidiu Popa şi Răzvan Lupu (care au şi semnat contractele), plus Ovidiu Bic (acesta încă nu a iscălit, dar are acordul Liberty).

În fine, de la Luceafărul vor îmbrăca tricourile roş-albastre Bogdan Mintaş, Sebi Ianc, Ovidiu Ghilea, Istvan Schwartzkopf, Gheorghe Popescu, Adam Achim, Constantin Roşu şi căpitanul Cosmin Letan. "Marele câştig al FC Bihor este că îşi va acoperi fără mari cheltuieli, şi în general cu jucători bihoreni, toate posturile. Dacă, de exemplu, un fundaş stânga va fi accidentat, iar altul suspendat în aceeaşi perioadă, va avea un al treilea om pe post. Nu va fi nevoie de improvizaţii", explică un apropiat al clubului.

În aceste condiţii, stafful tehnic, alcătuit din antrenorul principal Gheorghe Ghiţ şi secunzii Călin Cheregi şi Florin Andrei, a coordonat săptămâna trecută antrenamente tip trial, pentru selectarea celor mai buni jucători din pepiniera proprie şi din rândul pretendenţilor la legitimarea în culorile orădenilor, urmând ca săptămâna aceasta să decidă viitoarea componenţă a lotului care, din 24 iulie, va intra în cantonamentul din Băile Felix, iar de la finele lunii va disputa meciuri de verificare cu echipe precum Crişul Sântandrei, Naţional Sebiş, FC Hidişel şi Olimpia Satu Mare.

Una peste alta, concluzia e că FC Bihor poate spera la mai mult decât evitarea retrogradării în următoarea ediţie de campionat, iar lotul nou format, în foarte mare măsură din bihoreni, ar trebui să fie pe placul suporterilor, care tocmai asta reclamau: că fotbaliştii noştri nu prea sunt "de-ai noştri".


OBRĂZNICIE TAXATĂ
Plevuşca voia să înghită crapul

Fanii fotbalului bihorean au fost surprinşi luna aceasta de o propunere trăznită a conducerii CS Oşorhei, care evoluează pe bani de la bugetul comunei în Liga a III-a, conform căreia acesta putea prelua FC Bihor. Viceprimarul din Oşorhei, Ionuţ Gligor, a anunţat că a şi existat o discuţie în acest sens cu omologii orădeni, precizând, ce-i drept, că aceasta fost neoficială. "Am fi avut un proiect de dezvoltare pe patru ani, ce ţintea promovarea în Liga I peste doi ani", a pretins Gligor.

Iritat de "obrăznicia" omologului său, viceprimarul Oradiei, Ovidiu Mureşan, l-a ironizat, afirmând că edilul din Oşorhei a făcut declaraţii pentru popularitate şi subliniind imposibilitatea practică a propunerii. "Păstrând proporţiile, e ca şi cum noi, care nu am reuşit să promovăm anul trecut, am fi vrut să preluăm o echipă de primă ligă. O comună care e cât un bulevard din Oradea, să ne preia... asta ţine de comunicare şi de nuanţă". Ca măsură de retorsiune, vicele orădean a anunţat că de la anul CS Oşorhei, care îşi desfăşura partidele "de acasă" pe Stadionul Municipal fără a plăti nimic, va trebui să achite o chirie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CORECTIE !!!
Fostul jucator al Luceafarului C-tin Rosu a semnat deja cu Gloria Bistrta si NU cu FC Bihor
Postat 16 Iulie 2013, 19:39 de cunoscator
2% din cifra de afaceri, suma neimpozabila si raportat la 100 milioane euro pe 2013 !?!
Adica 2 milioane euroi pe carer Ghilea nu-i mai da la bugetul lui Ponta ci orasului Oradea, cu a sa echipa-fanion de doi lei pana acum. Ghilea primar ar fi o solutie incomparabila cu cea actuala, de oras scos de pe harta Europei.
Postat 16 Iulie 2013, 14:04 de Juji
Bine gandit!
Bine gandita treaba din partea lui Ghilea, adevarat om de afaceri; dar in acelasi timp foarte benefica pentru fc bihor. Bafta la promovare! ... sanse sunt!!!
Postat 16 Iulie 2013, 11:38 de mircea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON