URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2013, 17:59

Ultima săptămână a Toamnei Orădene: Biletele la spectacolul folcloric şi la opera Tosca s-au epuizat

Toamna Orădeană 2013 se încheie cu un val de evenimente programate pe sfârşitul acestei săptămâni. Viceprimarul Ovidiu Mureşan şi directorul Direcţiei de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, Mircea Oaie, alături de mai mulţi invitaţi, le-au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă.

900 de ani de istorie

Pe 10 şi 11 octombrie, Primăria a programat a programat simpozionul ştiinţific intitulat "900 de ani de devenire istorică". "Am considerat necesară organizarea unei astfel de manifestări pentru a prezenta crâmpeie din cele nouă secole de existenţă a Oradiei", a declarat istoricul Dumitru Noane, responsabil de organizarea evenimentului.

Simpozionul va fi deschis pe 10 octombrie, de la ora 10.30, în Sala Mare a Primăriei, cu mai multe discursuri urmate de trei comunicări ştiinţifice susţinute de academicianul Nicolae Edroiu de la Institutul de Istorie din Cluj, conf. univ. dr. Şerban Turcuş de la Universitatea Babeş Bolyai şi arhitectul Sergiu Nistor din Bucureşti, preşedintele ICOMOS România, organizaţia UNESCO care se ocupă de probleme arheologice şi de conservare a monumentelor.

În plus, vor prezenta lucrări şi Doru Marta, de la Muzeul Ţării Crişurilor, despre Cetatea Oradea şi Mircea Paşca, pe tema "Un ghid de arhitectură orădeană". Simpozionul va continua de la ora 16, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr pe două secţiuni: arhitectură şi istorie (partea I). Evenimentul va continua şi în 11 octombrie cu partea a doua a secţiunii dedicate istoriei oraşului şi cu una dedicată arhitecturii orădene.

Folclor cu cerere

La sfârşitul săptămânii, între 11 şi 13 octombrie, cei mici sunt invitaţi la Orăşelul Copiilor unde va avea loc "Festivalul Copiilor", un eveniment care cuprinde spectacole de muzică folclorică, de magie, spectacole de teatru, concursuri de creaţie dar şi un Festival al Plăcintelor. "Copiii vor învăţa să le gătească, va fi ceva deosebit", a precizat Ovidiu Mureşan. În schimb, iubitorii de folcor vor putea vedea, vineri, 11 octombrie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor un spectacol cu invitaţi de marcă.

Pe scenă vor urca aşadar Dumitru Fărcaş, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu şi Sava Negrean Brudaşcu, concertul fiind prezentat tot de un interpret celebru, Aurel Tămaş. "Spectacolul va dura circa trei ore, iar cererea a fost mult peste cele 700 de locuri ale CCS. Aşadar, împreună cu firma care ne asigură serviciile de sonorizare şi cu partenerii de la Digi, vom amplasa în faţa sălii un ecran mare pe care concertul va fi transmis live", a precizat Mureşan.

Torţe şi artificii

Pe 12 octombrie, de Ziua Oradiei, evenimentele vor începe, ca în fiecare an, cu o şedinţă festivă a Consiliului Local, de la ora 11, urmată de o demonstraţie de tir cu arcul medieval în faţa Primăriei. Alaiul se va deplasa apoi în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostaşului Român, unde sunt programate un ceremonial militar şi unul religios dedicat zilei de 12 octombrie şi un recital al corului Traian Moşoiu. Ca de obicei, militarii Garnizoanei Oradea şi oficialităţile se vor deplasa apoi pentru depunerea de coroane şi la Casa Memorială Aurel Lazăr şi, mai apoi, la statuia acestuia, evenimentele încheindu-se în jurul orei 15.

În aceeaşi zi, la ora 19.30, trei dispozitive de soldaţi ai Garnizoanei vor participa la tradiţionala retragere cu torţe, care va porni din Parcul Traian, va ajunge în zona Podului Dacia, alaiul trecând apoi prin sensul giratoriu şi ajungând în Parcul 1 Decembrie, unde se va intona imnul naţional iar soldaţii vor da onorul.

Între timp, începând cu ora 18, pe scena care va fi amplasată în parc vor cânta mai mulţi artişti locali şi invitaţi. Este vorba de AnySound, Magneton, Nagy Fero şi Beatrice, Sherby, CRBL şi Smiley, focurile de artificii dedicate sărbătorii oraşului fiind programate în jurul orei 22.40. Duminică, în ultima zi a Toamnei Orădene, recitalurile vor începe la ora 19 cu trupa Electric Fence, urmată de Cargo şi Direcţia 5.

Tosca la Oradea

Unul dintre cele mai importante evenimente ale festivalului va fi spectacolul de operă "Tosca" de Giacomo Puccini, care nu s-a mai văzut la Oradea din 1986, când a fost adus de Opera din Cluj, iar înainte de asta din 1923 când a fost realizat chiar de Compania locală de Operă de la acea vreme. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociaţia Opera Per Sempre şi îi are în prim plan pe soprana orădeană Florina Mariş Hinsu şi pe baritonul Alfio Grasso.

"Sunt foarte încântată că am reuşit să organizăm prin Primăria Oradea un spectacol de mare ţinută, iar orădenii mă vor putea vedea şi în ipostaza de cântăreaţă de operă", a spus în conferinţa de presă Florina Mariş Hinsu, care s-a pregătit pentru rolul Tosca în Statele Unite. Opera Tosca este regizată de Horia Balint, iar dirijor este Cristian Sandu, de la Opera din Cluj. De asemenea, în spectacol vor apărea şi invitaţi din Japonia, Italia şi Spania, dar şi trei studenţi de la Facultatea de Muzică din Oradea. Spectacolul va avea loc duminică, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria, iar biletele, care au costat 20, 30 şi 50 de lei, în funcţie de loc, s-au epuizat marţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
discriminare sau ce?
Nu inteleg de ce, 300 din totalul de 7oo de locuri sunt cu invitatii, in timp ce un amarastean de rand, nu mai gaseste bilet, fie el si cu 20 lei bucata.Ar fi de inteles ca, pentru oficialitati sa se rezerve un rand sau doua, dar nu aproape jumatate de sala, sau probabil ca unii, sunt mai platitori de taxe decat altii, sau poate mai "cetateni" decat cetateanul de rand...
Postat 09 Octombrie 2013, 06:07 de spectatorul de rand
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON