URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2014, 14:56

Uniunea Artiştilor Plastici a lansat o petiţie împotriva mutării Muzeului în Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Iniţiativa primarului Ilie Bolojan, sprijinită mai nou şi de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, de a muta Muzeul Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii se loveşte de opoziţia lumii artistice orădene.

Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Oradea, s-a solidarizat cu colegii de la Muzeul Ţării Crişurilor şi a lansat, din 10 martie, pe site-ul www.petitieonline.com, o campanie de strângere de semnături împotriva strămutării instituţiei.

Printre argumentele artiştilor se numără faptul că Ministerul Culturii a încredinţat clădirea fostei garnizoane CJ Bihor cu condiţia să amenajeze aici un complex muzeal, clădirile Cetăţii Oradea, cu ziduri groase şi umede, sunt improprii păstrării operelor de artă, iar încăperile au bolte prea joase şi nu pot găzdui expoziţii.

O relocare prea scumpă

UAP Oradea combate teza economisii de fonduri din bugetul local şi judeţean prin relocarea muzeului în incinta fortificaţiei susţinând că reamenajarea fostei clădiri a garnizoanei a înghiţit deja 18 milioane euro, iar modificarea ei pentru a fi folosită ca palat administrativ ar costa încă pe atât. La fel, potrivit artiştilor plastici, există riscul ca municipalitatea să fie obligată să returneze fondurile europene atrase pentru reabilitarea Cetăţii pe considerentul că au fost alocate pentru alte funcţiuni decât cele de muzeu.

"Modificarea Proiectului Operaţional Regional (POR) prin care se revitalizează Cetatea Oradiei ar costa Consiliul Local, adică pe noi, contribuabilii, returnarea celor 20 milioane euro, bani primiţi din fonduri UE. Pregătirea Cetăţii pentru a primi patrimoniul MŢC, pe lângă faptul că este de neimaginat şi total ilegal, ar costa bugetul local pe puţin de 4-5 ori mai mult de cât s-a investit din bani europeni", se menţionează în petiţie.

Protestatarii mai susţin că "făcând un calcul sumar, bihorenii ar plăti în jur de 100-200 milioane euro în loc de cei 18 milioane de până acum şi poate încă 10-20 milioane plus chiria de 15.000 euro pe care CJ o achită lunar pentru menţinerea MŢC în clădirea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea până la reamenajarea Cetăţii".

Petiţia UAP Oradea a strâns în circa 24 de ore peste 300 de semnături în spaţiul virtual, iar numărul semnatarilor este în continuă creştere.

Bolojan: "Încasările pe un an nu asigură curentul pe o lună"

În replică la cele susţinute de autorii petiţiei primarul Ilie Bolojan a afirmat marţi, în conferinţă de presă, că s-a consultat deja cu autorităţile de management ale proiectului, iar "mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate nu afectează accesarea banilor europeni".

Edilul a mai spus că strămutarea instituţiei în fortificaţie va proteja bugetul Consiliului Judeţean, dar şi al municipalităţii de o cheltuială consistentă. "Încasările de la muzeu pe un an de zile nu asigură costurile curentului electric consumat într-o singură lună. Indiferent cine va fi preşedintele Consiliului Judeţean va trebuie să asigure funcţionarea muzeului în condiţiile respective", a spus Bolojan.

Primarul a mai afirmat că trecerea muzeului în Cetate va creşte atractivitatea acesteia şi încasările din turism, punând o presiune mai mică pe bugetul local în ceea ce priveşte cheltuielile de întreţinere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sa CUGETAM...
Deci ... cu Autoritățile de Management a rezolvat-o ... nu ne miram... 2. Bugetul CJ si al municipalității va proteja bugetul?! Dupa ce am cheltuit deja 18 milioane de EURO ... ne uitam la cheltuieli cu utilitățile... dar dacă se muta acolo în GARNIZOANA instituții ale orașului, județului.... ele nu vor cheltui nimic.... vor lucra doar o zi pe săptămână!? (îmi cer scuze ca insinuez ca se lucrează) Dar domnule MATEMATICIAN BOLOJAN nu ma lua de prost... ne spui ca"trecerea muzeului în Cetate va creşte atractivitatea acesteia şi încasările din turism" adică, dacă turiștii vor vizita 1(UN) LOC în loc de 2(DOUA) LOCURI CRESC ÎNCASĂRILE DIN TURISM? Dl. Bolojan o rezolvare simpla... PENTRU 2 LOCURI DE VIZITARE rezulta ca e necesar a se plăti 2 LOCURI DE PARCARE IN LOC DE UN LOC!!! Desigur dacă ne punem în pielea EXECUTIVULUI o noua lucrare pt. MUZEU înseamnă o noua lucrare pt. EXECUTANȚI si BENEFICIARII APROPIAȚI.. si o noua teapa pt. orădeni... In 2008 ne scoteai ochii cu tufele si floricelele lui Groza din parculetul din fata Bisericii cu LUNA ... si te-am votat....ATUNCI...
Postat 11 Martie 2014, 22:21 de Adi Oradeanul
Mda
Domnule Bolojan, e chiar asa greu sa acceptati vointa oamenilor? Nu distrugeti cele 2 simboluri ale orasului. In primul rand, ca un exemplu, vei merge la cetate ca sa vezi partea de stiinte ale naturii de la MTC, unde vei vedea animale impaiate? Ce legatura au astea cu cetatea? MTC dintr-un muzeu foarte complex, care va putea fi in timp un varf de lance pentru cultura oradei, va deveni un banal muzeu orasenesc. Hai sa privim si in alta lumina lucrurile, lasa-ti muzeul in garnizoana, ca si asa si-au batut altii joc de el, nu va bateti joc de mandria noastra.
Postat 11 Martie 2014, 15:51 de hky
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON