URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2013, 17:08

Szabo Odon vrea "iertatea" de datorii a pensionarilor care au de restituit bani Casei Naţionale de Pensii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi de două săptămâni este în vacanţă parlamentară, deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a organizat o conferinţă de presă pentru a expune o problemă pe care o consideră "profund inumană" şi "revoltătoare".

Plătiţi mai mult

Potrivit spuselor lui Szabo, până în prezent 15 pensionari bihoreni care au lucrat la fostele Cooperative Agricole de Producţie existente în regimul comunist au de restituit sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei după ce Casa Judeţeană de Pensii i-a anunţat că în perioada 2003-2007 au primit lunar pensii mai mari decât ar fi avut dreptul.

Pentru înţelegerea situaţiei, deputatul a dat exemplul unui locuitor din satul Mişca, Sandor Kovacs, care a lucrat 35 de ani ca zootehnist la CAP Chişlaz. "În anul 1991 omul s-a pensionat pe motiv de boală, fiind cardiac, iar în 1999 a atins limita de vârstă pentru a primi pensie aferentă vechimii în muncă. În perioada 2003-2007, în baza unor acte normative, pensia sa a fost dublată, dar greşit. Trebuia să se dubleze doar suma aferentă muncii prestate la CAP, nu şi partea de pensie de boală. Până în luna mai, avea o pensie de 579 lei, dar în iunie a primit de la Casa Judeţeană de Pensii o nouă decizie, că pensia lui trebuie să fie de 279 de lei, şi că trebuie să restituie 5.300 lei, încasaţi necuvenit în ultimii trei ani", a exemplificat Szabo.

"Pentru nişte oameni foarte bătrâni, care acum au peste 70 de ani şi care sunt şi bolnavi, acest lucru este profund inuman şi revoltător. Banii pe care trebuie să-i restituie sunt mai mulţi decât valorează o casă la ţară, iar ei riscă să rămână fără acoperiş deasupra capului, căci decizia de restituire are valoare de titlu executoriu", a spus deputatul UDMR.

UDMR acordă asistenţă

Szabo a afirmat că a luat deja legătura cu "mai mulţi colegi" de partid, care au decis pe de o parte să acorde asistenţă tuturor pensionarilor care vor să conteste deciziile atât la Casa de Pensii, cât şi în instanţă, dar pe de altă parte va trimite Ministerului Muncii o sesizare pentru iniţierea unei Ordonanţe de Guvern prin care să fie amnistiaţi.

"În acest sens există deja o bază legală pentru situaţii similare: Legea 544 din 2003, care dispune ca debitele pensionarilor din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale către bugetul asigurărilor sociale de sănătate, aflate în sarcina acestora la data intrării în vigoare a prezentei legi din domeniul relaţiilor de muncă şi asigurărilor sociale, anterioară intrării în vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se scutesc de la plată. Altfel spus, cei care au primit pensii mai mari decât aveau dreptul din cauza unor erori de calcul, au fost scutiţi de la restituirea diferenţelor", a spus Szabo Odon.

"Aici nu pensionarii au fost vinovaţi, pentru că nu ei au cerut să li se mărească pensiile, şi nu ei au făcut calculele privind sumele pe care le-au încasat. Deci e corect să nu fie obligaţi acum să plăteacă pentru o vină care nu le aparţine", a adăugat deputatul UDMR.

El a afirmat că UDMR Bihor va acorda asistenţă juridică tuturor pensionarilor care vor solicita acest lucru, şi că prin contestaţiile depuse la Casa de Pensii şi la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor se urmăreşte să se câştige timp până la amnistierea fiscală. "Măcar să câştige timp până când se va da o Ordonanţă de Urgenţă", a spus Szabo, afirmând că, potrivit informaţiilor sale, decizii de restituire a unor sume de bani au primit până în prezent "câteva sute de pensionari, circa 400-500".

În Bihor - 100 de persoane

Contactat de BIHOREANUL, directorul general al Casei Judeţene de Pensii Bihor, Leontin Ţârle, a declarat însă că numărul pensionarilor cărora li s-au trimis decizii de restituire este de circa 100 de persoane.

"Vorbim cam de 100 de pensionari care vor trebui să restituie diverse dume de bani, în baza constatărilor făcute de un audit al Corpului de Control al Casei Naţionale de Pensii. În urma acţiunii, care s-a încheiat în primăvară, s-a constatat că unii pensionari din agricultură au beneficiat de majorări de pensii greşit calculate. În baza Ordonanţei de Guvern 67 din 2003 pensionarilor din agricultură li s-au dublat pensiile, iar în baza Ordonanţei de Guvern 250 din 2007 li s-au dublat pensiile celor care nu au beneficiat de majorări în 2003. Problema este, însă, că în judeţul Bihor, pentru aproximativ 100 de pensionari care au beneficiat de majorări în 2003 s-au calculat şi plătit majorări şi din 2007", a spus şeful CJP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Să ne facem că lucrăm. Ep. Corectul şi imparţialul Odon.
1. ”Aici nu pensionarii au fost vinovaţi, pentru că nu ei au cerut să li se mărească pensiile, şi nu ei au făcut calculele privind sumele pe care le-au încasat. Deci e corect să nu fie obligaţi acum să plăteacă pentru o vină care nu le aparţine”, a adăugat deputatul UDMR.” - Ceea ce uită politrucul Odon să menţioneze, este faptul că în perioada 2001-2009, director executiv/general la Casa Judeţeană de Pensii Bihor a fost colegul să de gaşcă: Szarka Árpád. Acesta este cel care a supervizat calculele greşite făcute, respectiv vinovatul care trebuie BINE jumulit de către cei în drept. 2. ”Problema este, însă, că în judeţul Bihor, pentru aproximativ 100 de pensionari care au beneficiat de majorări în 2003 s-au calculat şi plătit majorări şi din 2007", a spus şeful CJP Bihor.” - Mr. Odon: Câţi dintre cei 100 de pensionari sunt etnici maghiari?
Postat 19 Iulie 2013, 01:40 de anonymus
POPULISTUL!!!
FOARTE TRIST SA FACI ASEMENEA DECLARATII POLITICE, SA TE FOLOSESTI DE O CATEGORIE SOCIALA LA NEVOIE CA DE HARTIA IGIENICA, ATUNCI CAND AI NEVOIE DE UN PROCENT IN PUS LA SONDAJ!!! RUSINE!!!!
Postat 17 Iulie 2013, 20:06 de Iancu
gargară hunlandeză
Auzi Odeoane, tu să-i ierţi de datorii pe cei care îţi sînt ţie datori...... Cum ştiţi voi redistribuiţii, ce ar trebui făcut cu banii altora..... în plm de tupeist, populist mongoloid care abuzează de dreptul la opinie..
Postat 17 Iulie 2013, 11:36 de Pistike
asta e viata in Romania , favorizam categori ca sa voteze !
trebuie verificat daca pensia acopera sau nu venitului minim garantat (ajutor social), sa faca cerere pentru el .Ajutor social Ce este venitul minim garantat: Venitul minim garantat este o forma de asistenta sociala si se asigura prin acordarea ajutorului social lunar, in conditiile prevazute de lege. Cine beneficieaza de venitul minim garantat: Au acest drept familiile si persoanele singure, cetateni romani. Termenul familie desemneaza sotul si sotia sau sotul, sotia si copiii lor necasatoriti, care au domiciliul ori resedinta comuna prevazuta in actele de identitate si gospodaresc impreuna. Se considera familie si persoana care locuieste impreuna cu copiii aflati in intretinerea sa si se afla in una dintre urmatoarele situatii: este necasatorita; este vaduva; este divortata; al carei sot/sotie este declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca; nu a implinit varsta de 18 ani si se afla intr-una din situatiile de mai sus; Se considera familie si fratii fara copii, care gospodaresc impreuna si care nu au domiciliul sau resedinta comuna cu parintii. Se asimileaza termenului familie barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintre ei, care locuiesc si gospodaresc impreuna. Prin termenul persoana singura se intelege persoana care a implinit varsta de 18 ani, locuieste si se gospodareste singura. Beneficiaza de reglementarile prezentei legi si familiile sau persoanele singure, cetateni ai altor state sau apatrizi, care au resedinta sau, dupa caz, domiciliul in Romania, in conditiile legislatiei romane. Care este nivelul venitului minim garantat? Nivelul lunar al venitului minim garantat este de: 196 lei pentru familiile formate din 2 persoane 272 lei pentru familiile formate din 3 persoane 339 lei pentru familiile formate din 4 persoane 402 lei pentru familiile formate din 5 persoane cate 27 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, care face parte din familie, in conditiile prevazute de Legea nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia persoanelor singure nivelul lunar al venitului minim garantat este de 108 lei. Nivelul venitului minim garantat se indexeaza anual prin hotarare a Guvernului, in raport cu evolutia preturilor de consum.
Postat 16 Iulie 2013, 20:57 de rusinee sa va fie !
bezgorod
* crede că-i poate convinge pe alegători că le vrea binele. De fapt, el mai vrea mandate să poată fura și minți mai mult! UUUPS!
Postat 16 Iulie 2013, 20:52 de szabo odon
Tipul asta cand vede un Hunday crede ca e masina lui Janos Hunady (in original Iancu de Hunedoara)
De la HUnedoara vine tot ce-i mai domnesc prin HU.
Postat 16 Iulie 2013, 20:29 de Juji
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON