URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2013, 07:26

Profesorul Constantin Butişcă şi-a lansat volumul "Bisericile ortodoxe orădene şi slujitorii lor" de ziua onomastică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bisericile ortodoxe orădene au propria carte. Profesorul Constantin Butişcă şi-a lansat marţi, de ziua sa onomastică, volumul "Bisericile ortodoxe orădene şi slujitorii lor". Autorul a dedicat cartea despre lăcaşurile de cult orădene Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

La eveniment au participat peste 150 de orădeni, preoţi, cadre militare şi iubitori de cultură. Printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, viceprimarul Ovidiu Mureşan, consilierul local Dan Octavian, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Lucian Silaghi, şi Stelian Gomboş, consilier superior în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

"La documentarea acestei cărţi m-am consultat cu slujitorii altarelor orădene şi cei ai Episcopiei Ortodoxe. Acest volum se cerea să apară. Ar fi fost păcat ca strădaniile prelaţilor care au ridicat nu mai puţin de 22 de biserici noi în Oradea după 1989 să treacă neobservate", a spus Constantin Butişcă.

Cartea profesorului Butişcă cuprinde informaţii începând de la organizarea bisericii creştine în spaţiul carpato-danubian. Volumul prezintă sintetic şi cronologic evoluţia istorică a bisericii ortodoxe pe plaiurile bihorene, din secolul V până la Episcopia Ortodoxă a Oradiei de astăzi.

Lucrarea descrie eparhiile de care a aparţinut Bihorul şi ierarhii lor începând din 1695 până în 2013 şi prezintă instituţiile locale de învăţământ teologic. Cea mai importantă parte a cărţii o constituie însă prezentarea celor 47 de biserici ortodoxe orădene, localizate pe harta oraşului, şi slujitorii lor.

"Mulţumim preoţilor care au în grijă aceste biserici şi celor care au ridicat cele 22 de biserici noi de după revoluţie. Unii spun că sunt prea multe, eu spun că, de vreme ce sunt mereu pline, meritau construite", a spus consilierul Dan Octavian în scurta sa luare de cuvânt.

Întâlnirea din sala mare a Primăriei a decurs într-o atmosferă destinsă. Mulţi dintre participanţi au ţinut să îl felicite pe autor pentru iniţiativă, pentru modul în care a ştiut să o materializeze dar şi cu ocazia zilei onomastice. Acest aspect l-a făcut pe profesorul Butişcă să povestească plin de umor o întâmplare petrecută în pregătirea evenimentului.

"Îi mulţumesc domnului viceprimar Ovidiu Mureşan pentru spijinul acordat pentru desfăşurarea acestui eveniment în sala mare a Primăriei. Îmi amintesc că atunci când am venit să vorbesc pentru programare, domnul viceprimar şi domnul primar Ilie Bolojan vorbeau treburi de-a lor. Eu am aşteptat să termine şi numai ce l-am auzit pe Mureşan întrebându-l pe primarului: "Aţi mai văzut contribuabil orădean care să vrea să îşi ţină ziua în sala mare a Primărie şi să nici nu vrea să plătească?", a povestit autorul în hohotele asistenţei.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe, dar nu înainte ca mulţimea să îi cânte profesorului orădean un călduros "La mulţi ani!" şi să îi ureze sănătate. Şi cât mai multe reuşite editoriale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
TINEREȚE
Felicitări,domnule profesor!Neobosit în slujba istoriei și culturii! Taragotul nu v-a trimis nicio chemare?Aveți aliura unui frate mai mic al marelui Mitru!
Postat 17 Iulie 2013, 13:03 de Maria
Ceausescu inghesuia blocuri intre biserici
Dupa 89 se inghesuie biserici intre blocuri...
Postat 22 Mai 2013, 12:07 de Clopotar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON