URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2014, 19:21

Primăria a predat amplasamentul pentru viitoarea centrală pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Încep lucrările la noul CET! O delegaţie a Primăriei a predat marţi reprezentanţilor asocierii Elsaco Engineering şi STC SPA Italia amplasamentul pentru viitoarea centrală pe gaz din curtea societăţii Electrocentrale.

"Predarea amplasamentului este un demers premergător demarării lucrărilor. În prima fază asocierea de firme se va ocupa de proiectarea centralei fapt pentru care construcţia efectivă va începe cam peste trei luni", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Pentru a economisi timp Elsaco şi STC vor pune bazele organizării de şantier în paralel cu lucrările de proiectare. Investiţia trebuie finalizată până la sfârşitul lunii decembrie a anului viitor.

Reprezentanţii municipalităţii au semnat contractul pentru achiziţia, montarea şi punerea în funcţiune a noii centrale pe gaz cu firmele Elsaco şi STC în urmă cu o lună. Demararea lucrărilor a fost amânată pentru că asocierea de firme reprezentată de Romelectro a contestat în instanţă rezultatul licitaţiei iar conducerea Primăriei a ţinut să primească acceptul Consiliului Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor pentru demararea lucrărilor în ciuda faptului că există un proces pe rol.

Achiziţia face parte din proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare urbană din Oradea, în perioada 2009-2028, cu scopul conformării la legislaţia de mediu, precum şi creşterii eficienţei economice. Proiectul este finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu şi are o valoare totală de 77.772.000 euro.

Din aceştia, noua centrală care va produce şi energie electrică va costa 54 de milioane de euro, din care 5% asiguraţi de la bugetul local, 45% de la bugetul de stat, respectiv 50% din fonduri europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Propun o rasplata binemeritata
Toti cei implicati in implementarea centralei per gaz ar trebui pusi la zid si ciuruiti! Cum altfel ar trebui pedepsita tradarea a peste 200.000 de oameni?
Postat 10 Septembrie 2014, 09:56 de al batran
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON