URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2023, 15:04

Zeci de fermieri din Bihor au protestat împotriva discriminării față de agricultorii ucraineni, dar și față de cei din Vestul Europei și comercianți (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 80 de agricultori bihoreni s-au adunat vineri, cu utilaje și vuvuzele, pe marginea DN 79 între Nojorid și Leș, alăturându-se protestului declanșat la nivel național ca urmare a degradării situației fermierilor români.

Protestatarii acuză concurența neloială a produselor ucrainene, scutite de taxe și necertificate fito-sanitar, dar și tratamentul discriminatoriu al Uniunii Europene, care le oferă subvenții mult mai mici decât fermierilor din țările vestice, precum și cel al autorităților române, care permit comercianților să ia grosul profitului din vânzarea produselor.

„Ajutăm, dar nu cu orice preț”

Încă înaintea orei 12, la care au început acțiunile în toată țara, fermierii din Bihor care au inițiat protestul local și-au pus tractoarele într-o parcare pe marginea șoselei, deoarece Poliția și Jandarmeria nu le-au permis să „patruleze” cu ele, așa cum intenționau, parcurgând distanța între satele Nojorid și Leș cu viteză redusă, pentru a atrage atenția, întrucât astfel ar fi încurcat traficul.

Protest fermieri Bihoreni

Oamenii și-au ornat utilajele cu drapele tricolore și au afișat pe ele bannere cu mesaje ce explicau succint motivele protestului, scrise atât în limba engleză, cât și în limba română, ele fiind adresate, de altfel, atât Comisiei Europene, cât și Guvernului de la București: „Vrem să ajutăm, dar nu cu orice preț”, „Solidaritate, nu suferința fermierilor”, „Calculele voastre, falimentele noastre”, „Voi greșiți, noi plătim”, „Fermierul român, geografic european, practic singur”, „România a pierdut în ultimul an 5,7 miliarde euro”.

Din când în când, protestatarii au suflat în vuvuzele, dar fără a încerca să iasă pe șosea ori să facă alte gesturi care puteau atrage măsuri din partea echipajelor de Poliție și de Jandarmerie care au supravegheat acțiunea.

Pentru ucraineni profit, pentru noi faliment

Unul dintre agricultorii care au inițiat manifestația, Florin Ciurdariu (foto), care lucrează terenuri în comune limitrofe Oradiei, a prezentat probleme care i-au făcut pe oameni să iasă la protest.

Florin Ciurdariu

Potrivit acestuia, fermierii sunt într-o stare financiară precară, la limita falimentului, mai ales din cauza suprasaturării pieței autohtone cu produse agricole din Ucraina, care sunt obținute la prețuri mai mici și, ca atare, sunt comercializate tot la prețuri sub ale celor românești, iar în plus nu sunt nici certificate fito-sanitar, deoarece - în timp ce în UE folosirea multor pesticide este interzisă din cauza substanțelor dăunătoare pentru animale și pentru oameni, în Ucraina nu există niciun fel de restricții.

Toate acestea, a spus Ciurdariu, se întâmplă și pe fondul prețurilor mai mari suportate de fermierii români pentru achiziționarea carburanților ori îngrășămintelor.

„La poarta fermelor bate falimentul din cauza creșterii prețurilor la inputuri (n.r. – carburanți, îngrășăminte etc), a faptului că din Ucraina și din Rusia au intrat pe piața națională și europeană cereale sub preț și atunci și noi trebuie să coborâm prețurile pentru a putea vinde. Problema e că noi producem scump și vindem ieftin, în timp ce ei (n.r. – ucrainenii) vând peste prețul de producție. Ceea ce pentru ei este profit pentru noi înseamnă faliment. În plus, produsele din Ucraina au pesticide, la ei nu este reglementată folosirea pesticidelor, în schimb în Europa au fost scoase sute de produse de acest fel, pe care noi nu le mai putem utiliza, dar ei pot”, a spus agricultorul.

Protest agricultori

UE, măsuri diferite

De asemenea, Ciurdariu a arătat că fermierii români sunt dezavantajați și față de cei din statele mai vechi ale UE, unde subvențiile prevăzute prin politica agrară comună sunt mult mai mari decât cele pentru agricultorii români.

„Nu putem măsura în Uniunea Europeană cu trei măsuri diferite. Subvenția acordată fermierului din Franța, Spania, Germania sau Olanda este triplă decât cea acordată fermierului din România”, a spus inițiatorul protestului.

În plus, acesta a arătat că și autoritățile naționale tratează incorect agricultura românească, inclusiv prin faptul că nici acum Ministerul Agriculturii nu a achitat despăgubirile pentru calamități produse în urma secetei de anul trecut și, totodată, nu protejează agricultorii în relația cu comercianții, ceea ce face ca, deși la raft prețurile produselor autohtone este mare, profitul să revină doar comercianților, nu și producătorilor.

„Guvernanții trebuie să plătească la timp despăgubirile pentru pierderile de anul trecut, să limiteze adaosurile comercianților, pentru că noi vindem litrul de lapte cu 1,50 lei și pe raft se vinde cu 12,50 lei”, a spus fermierul.

Acesta a precizat că dacă Guvernul nu va satisface revendicările agricultorilor, fermierii vor declanșa noi proteste, inclusiv blocând șoselele.

Manifestația de vineri s-a desfășurat fără niciun fel de incidente și a luat sfârșit la ora 15.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Romania guvernata
Anu' trecut, Romania a servit seceta. Cea mai tare din ultima suta de ani. Nimeni n-a cricnit cind se facu kilu de pita 10 lei. Acuma aflam ca ucraina face dumping , in loc sa trimita recolta in Africa, la varsa la noi pe tarla:"...suprasaturării pieței autohtone cu produse agricole din Ucraina, care sunt obținute la prețuri mai mici ". Clar pina aci,perfect barbatesc. Intrebarea e de ce n-a revenit pita la 5 lei kilu? Patiseria e 40, cofetaria 60-80. Sau alea nu-s din ucraina...
Postat 09 Aprilie 2023, 22:03 de excalibur
Solutie simpla.
Daca Polonia opreste importul de cereale din Ucraina, putem sa o facem si noi. Nu e o cursa care e mai placut cu vecinu “oropsit”, trebuie protejat propriul cetatean, punct. In rest, taranul, Nană Savetă ce vinde petrenjel, e pe cale de disparitie. La “centrul de afaceri” nu se face deosebire intre el si samsar. Sa vinzi la supermarket, ca o fi Livella sau Carrefour, ai nevoie de o oarecare anvergura, Nană Savetă nu o are. La ea ar trebui meditat…
Postat 08 Aprilie 2023, 06:14 de User anonimizat
Sunt solutii...10x10m pentru fiecare
https://rumble.com/v2bokgg-breaking-point-episodul-2-colapsul-lanului-alimentar.html?mref=6zof&mrefc=14
Postat 07 Aprilie 2023, 19:36 de excalibur
Biscuiti, ostenii mei...Biscuim ,Maria-Ta
Alo, Gara! Nu e normal sa va f**ă, ca ati raportat cea mai mare crestere economica din UE, poate chiar de pe planeta. Avind asa randamente, cu Ciuca&Ciolacu in frunte,precedat de Citu, nu vi se pare normal sa aveti subventii mai mici, ca ue sa poata da mai mult celor napastuiti. [ https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ministerul-investitiilor-romania-trebuie-sa-renunte-la-21-miliarde-de-euro-din-pnrr-pentru-ca-a-avut-crestere-economica-2301781 ]. Avem crestere economica de 2 cifre si ne urinam cu bolta si pe inflatie si pe impozite. Falimentul e cel mai bun medicament...
Postat 07 Aprilie 2023, 19:34 de excalibur
Jianu
Supermarketurile sunt piețele acum, de ce nu se adaptează țărani ?? Eu cunosc țărani care vand la Supermarketurile astea si sunt mulțumiți.
Postat 07 Aprilie 2023, 18:25 de Sandu2100
Aceeasi problema
Aceeasi problema o au si fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia. Fermierii din UE trebuie despagubiti corespunzator.
Postat 07 Aprilie 2023, 18:10 de OrbanKula
Unde ne sunt pietele?
Le-au mutat in hupermarketuri..... Multumim conducatorilor luminati! Si celor care cumpara produse locale.
Postat 07 Aprilie 2023, 17:53 de Jianu
Politica UE
Beneficiu doar tarile fondatoare ale blocului comunitar, restul ..UE!
Postat 07 Aprilie 2023, 17:51 de Jianu
da
intrebare pentru ziarist = il rog sa explice de ce " Subvenția acordată fermierului din Franța, Spania, Germania sau Olanda este triplă decât cea acordată fermierului din România” ?
Postat 07 Aprilie 2023, 17:20 de richard
Țăranul Român
Nu știe să-și vanda marfa, ei așteaptă colectivul sa le-o cumpere, nici gand să-și facă ei colectiv ( asociatie ) să-și angajeze un maneger si personal pt vânzări.
Postat 07 Aprilie 2023, 16:41 de Sandu2100
Ciudat....
....un stat non-UE, non-NATO, non-OECD, etc, aflat in razboi produce la jumatate din pretul de productie al romanilor. Pe ,,taranii" (aiurea! sunt niste escr*ci care au arendat/furat sute de hectare) nostri ii deranjeaza ca nu le iese profitul! Ei au stat la cotitura, n-au vandut in vara, ba au mai si cumparat, sperand sa dea lovitura in iarna.
Postat 07 Aprilie 2023, 16:26 de pinonel
Cainii latra, Ursula trece
Cam așa si cu protestele pas nice
Postat 07 Aprilie 2023, 15:25 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON