URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2023, 07:57

Vulturi pe teren: Fostul rugbist Valentin Dat și soția lui încearcă să reînvie pasiunea orădenilor pentru rugby (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut aproape un deceniu de când Oradea nu mai are o echipă profesionistă de rugby, care să joace în competiţiile dedicate seniorilor, realitate cu care Valentin Dat, fost jucător al sportului cu balon oval, nu s-a putut acomoda. Susţinut de soţie, a pus bazele singurului club orădean care acum pregăteşte viitorii rugbişti, învăţându-i pe copii nu doar regulile sportului, ci şi pe cele de viaţă.

De la lupte, la rugby

Valentin Dat (42 de ani) a descoperit rugbyul în 1996, când a intrat în clasa a IX-a la fostul Liceu CFR. "În şcoală erau mulţi elevi rugbişti, iar în Oradea funcţionau două echipe bune. Era o emulaţie cu privire la acest sport", rememorează el. El avea 5 ani de experienţă în lupte libere şi n-a fost greu de convins să intre în echipa de rugby.

Când echipa s-a desfiinţat, din lipsă de bani, toţi juniorii au "promovat" forţat la o echipă de seniori, UAMT Oradea. "Noi aveam 17-18 ani şi am început să jucăm cu rugbişti de 25-27 de ani, de lotul naţional. A fost o trecere dură, dar ne-am acomodat, UAMT a promovat şi în prima ligă", zice Vali.

Ultima echipă pentru care a jucat a fost Spartan Oradea, înfiinţată de un fost coleg de echipă, Mircea Ţucudean, echipă care a performat în campionatul României, iar apoi în cel al Ungariei. În 2014, tot din lipsă de fonduri, "spartanii" au dispărut din lumea sportului. 

Parteneri de viaţă şi de "bancă"

Un an, Valentin a jucat pentru o echipă din Arad, mâhnit de soarta rugbyului orădean. "Mi-a spus că rugbyul moare în Oradea şi el nu poate sta nepăsător, vrea să înfiinţeze un club de juniori. I-am spus că sunt alături de el", zice soţia lui, Dora. Ea n-avea altă legătură cu acest sport decât prin partenerul ei de viaţă, dar asta nu i-a oprit să facă echipă bună. 

În 2015, Valentin şi doi prieteni de-ai săi, Silviu Agape şi Andrei Ailenei, au fondat Asociaţia Clubul Sportiv Vulturul Negru, pentru pregătirea copiilor dornici să descopere acest sport. Activitatea clubului este în răspunderea soţilor Dat, care, pe lângă joburile pe care le au - el inginer, ea chimistă - încearcă să nu lase rugbyul bihorean să moară. "Valentin antrenează copiii, iar eu îi ajut cu orice au nevoie, indiferent că este vorba de probleme logistice sau un sfat bun", spune Dora. 

În munca de tehnician, fostul rugbist aplică ceea ce a învăţat, de-a lungul anilor, de la antrenorii lui: Ştefan Szvercsak, Dumitru Ciobanu, Gheorghe (Titi) Frenţ şi Ştefan Csornai.

Le-au lărgit orizonturile 

Primii copii pe care soţii Dat i-au pregătit au fost cei de la şcoala din Tărian (foto), unde profesoara Delia Bondar (foto jos) juca deja cu ei rugby tag, o variantă non-contact a acestui sport, în care sportivii nu se plachează, adică nu se pun unii pe alţii la pământ, din dorinţa de a înscrie un eseu. 

Mulţi dintre elevii din Tărian sunt romi crescuţi în sărăcie şi fără perspectiva unui viitor strălucit, iar cei doi soţi le-au cumpărat echipamente şi i-au învăţat cum se joacă rugby. "Am încercat să-i scoatem din mediul lor, să le demonstrăm că pot face mai multe decât îşi imaginează", spune femeia.

Când clubul s-a mutat din Tărian la Oradea, ca să poată atrage mai mulţi sportivi, cei doi soţi nu i-au abandonat pe elevii de la ţară: pentru fiecare dintre cele două antrenamente săptămânale, îi aduc din sat cu maşinile personale, iar seara îi duc înapoi acasă. 

Adesea, soţii Dat le-au cumpărat copiilor din Tărian haine şi mâncare şi, pe lângă fair-play, îi învaţă şi reguli de conduită socială. "Le-am spus că nu putem schimba faptul că sunt romi, dar ei pot schimba percepţia altora despre ei, prin atitudinea lor", zice Dora.

Pentru unii dintre ei, lecţia a fost de folos. Deveniţi liceeni, la Oradea n-ar fi putut continua să joace, deoarece nu există grupe de vârsta lor, aşa că s-au mutat la Baia Mare, un centru de renume pentru rugbyul românesc. "Unul dintre ei este în echipa vicecampioană de anul trecut", se mândreşte Dora.

Planuri pentru un deceniu

În 2019, clubul Vulturul Negru număra aproape 60 de juniori, aduna tot mai multe trofee şi medalii, şi părea că nimic nu-i poate "placa" drumul spre performanţă. A venit însă pandemia, care a îngreunat antrenamentele, astfel că numărul copiilor s-a redus semnificativ.

Totuşi, cei doi soţi nu s-au dat bătuţi. Astăzi, clubul are aproape 40 de sportivi de toate vârstele. "Avem două grupe complete U8 (sub 8 ani - n.r.), grupă de U10, U12, U14. De la 14 ani în sus începe rugbyul cu 15 sportivi pe teren şi 7 rezerve, ceea ce e mai greu să adunăm", explică Vali. El speră că mare parte din copiii pe care îi antrenează alături de Silviu Agape şi Sebastian Erdei se vor ţine de acest sport. "Sper că în următorii 10 ani vom avea o echipă de seniori".

Majoritatea copiilor pe care îi antrenează sunt din Oradea şi comunele vecine. "Află de noi de la colegi, sau părinţii ne găsesc după ce au încercat alte sporturi. De exemplu, un copil mai dolofan, care la fotbal e ţinut pe banca de rezervă, este foarte bun pentru rugby. Eu le spun tot timpul că la rugby are loc şi cel înalt, şi cel scund, şi cel gras, şi cel slab", mai spune antrenorul. Un copil vine la antrenamente chiar din Arad, adus cu maşina de tatăl lui, convins de seriozitatea clubului orădean.

Şi fete, şi băieţi

Până la 14 ani, echipele de rugby pot fi mixte, astfel că "vulturi negri" sunt şi 4 fete. Deşi antrenamentele şi meciurile din acest sport pot părea dure, copiii punându-se unii pe alţii la pământ, la finalul confruntărilor rămân obligatoriu prieteni. "Disciplina este esenţială. Ştiu toţi că trebuie să ne respectăm colegii, adversarii, arbitrii", dezvăluie Vali regula de aur din ACS Vulturul Negru. 

Cu un palmares bogat, clubul a primit sarcina de a organiza un turneu regional, care va avea loc pe 25 noiembrie. Chiar dacă organizarea nu e deloc facilă, soţii Dat speră să găzduiască des competiţii, tocmai ca acest sport să prindă din nou rădăcini în Oradea. Numai că pentru asta au nevoie şi de un teren de sport adecvat, unde micuţii să poată juca în voie.

Deocamdată, "vulturii negri" folosesc, cu chirie, un teren privat de fotbal, din Episcopia. "Terenul de rugby este puţin mai lung decât cel de fotbal şi este obligatoriu să fie cu iarbă. Noi avem contact des cu solul, iar terenul sintetic este prea dur", explică Valentin. El speră că rezultatele juniorilor vor convinge autorităţile că Oradea merită să aibă şi un teren de rugby. Poate, aşa, oraşul îşi va regăsi pasiunea de altădată pentru acest sport...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu spune nimeni cine este groparul rugby-ului oradean ?
pai este nimeni altul. nimeni altul dacat Sandu Ilies, decanul Facultatii de Sport, a carui aroganta nu mai are limite si care si-a angajat numai pretini la facultate. deci dl. Ilies, proprietar sau cam asa ceva al unei echipe de fapbal de liga a 17-a, divizia Y, nu viseaza altceva dacat fotbal, asa ca printre primele dispozitii cand a ajuns decan in locul unui mare iubitor de sporturi, dl. Hantiu, a fost sa se scoata definitiv buturile de rugby de pe stadionul Universtatii, iar pe stadionul ala sa nu mai aiba loc absolut nici un alt sport dacat fotbal.
Postat 24 Noiembrie 2023, 21:17 de topograf
Ce este viata asta?
Nimic! ... decat sa lupti pana la moarte pentru ceea ce este al tau. Nu mi-a placut niciodata acest sport, dar trebuie sa recunos, ca cei care il practica sunt extrem de curajosi si au in ei gena dacica.
Postat 24 Noiembrie 2023, 16:06 de Poienaru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON