URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2021, 18:15

Vandalizat definitiv: Monumentul dedicat Annei Marossy, din rezervaţia Peţea, a fost distrus iremediabil

Vandalizat definitiv: Monumentul dedicat Annei Marossy, din rezervaţia Peţea, a fost distrus iremediabil (sursa foto: Facebook / Daniel Dan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un frumos omagiu pentru cea care şi-a pus viaţa în slujba naturii, Anna Marossy, monumentul dedicat ei din rezervaţia Pârâul Peţea, a fost vandalizat în repetate rânduri, dar acum nici sculptorul nu crede că-l mai poate salva.

Artistul Daniel Dan şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această ruşinoasă faptă.

"Nu vreau să vorbesc în numele altora, dar, pentru mine, fiecare lucrare ce pleacă din atelier poartă în ea şi o bucăţică din sufletul meu, căci nu cred că poţi da viaţă pietrei doar cu dalta şi ciocanul. Am primit această fotografie şi nu pot să vă spun cât mă întristează de mult. Nu e prima dată când lucrarea din Băile 1 Mai este vandalizată. Am mai reparat-o însă, de dată aceasta, nu cred că se mai poate face nimic, a fost distrusă cu o ură pe care nu mi-o pot explica. Am făcut acest nufăr în amintirea doamnei Ana Marossy, reputat biolog bihorean, cu adevărat o iubitoare şi o apărătoare a naturii", a scris Daniel Dan pe pagina sa de Facebook.

Monumentul în formă de floare de lotus termal, specie pe care Anna Marossy (foto) a studiat-o şi ocrotit-o de-a lungul vieţii, a fost amplasat pe malul lacului Ochiul Mare în 2016, când s-a împlinit un an de la trecerea ei la cele veșnice.

Iniţiativa a avut-o asociaţia Aqua Crisius, care la acea vreme avea rezervaţia în custodie. Sculptat în marmură, monumentul a fost vandalizat de mai multe ori de-a lungul anilor, până când reprezentanţii Aqua Crisius au şi luat petalele de acolo, pentru a le proteja. Totuşi, şi frunza, şi plăcuţa comemorativă au fost distruse.

Anna Marossy (1931-2015) a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Pe lângă o grijă imensă faţă de natură, cercetătoarea a militat şi pentru educaţia ecologică în rândul copiilor.

De altfel, până când starea de sănătate i-a permis, Marossy a ţinut lecţii de biologie şi ecologie pentru preşcolari şi elevi, explicându-le cu drag şi pe înţelesul lor cum fiecare plantă şi fiecare colţ al naturii trebuie ocrotit.

În memoria ei, o alee din parcul Libertăţii, unde Anna Marossy se plimba adesea, îi poartă numele. De asemenea, şi aici a fost amplasată o placă comemorativă, la iniţiativa Fundaţiei Comunitare Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in maxim 48h nenorocitul/ii de vandali sa fie adusi cu catuse
puscarie pentru vandalizarea cladirilor si a obiectelor de arta/cultura din oras! unde dracu e politia si ce face? a investit primaria in mii de camere video in tot orasul, din banii nostri, si tot degeaba!
Postat 29 Decembrie 2021, 20:50 de roger
R.I.P
Ei , care fac asa ceva se aseamănă cu cei care au distrus tot ce era bun și frumos în tarisoara asta! Rușine sa le fie !!!!
Postat 29 Decembrie 2021, 18:28 de Sterno73
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON