URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2021, 16:15

În memoria doamnei Marossy: Petiţie pentru amplasarea unei statui a celebrului biolog, în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna în care cel mai reputat biolog din Bihor şi o adevărată luptătoare pentru conservarea naturii, Anna Marossy, ar fi împlinit 90 de ani, Primăria Oradea este invitată să o omagieze.

Asociaţia Aqua Crisius a lansat joi o petiţie prin care cere municipalităţii să amplaseze o statuie sau un bust în memoria specialistei.

„Reputatul biolog, vajnic apărător al patrimoniului natural județean și nu numai, deși a fost o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, foarte apreciată de cei care au cunoscut-o și care au interacționat cu ea, a beneficiat de o recunoaștere publică modestă. (...) Pentru a ne arăta respectul față de cine a fost și pentru a putea să o comemorăm corespunzător pe doamna Anna Marossy, solicităm amplasarea unei statui sau a unui bust, care să o reprezinte și care să devină un loc de pelerinaj pentru cei care doresc să o omagieze pe cea care a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români, membră a Academiei Române (n.r. membră a unei comisii din cadrul Academiei)”, se arată în petiţia lansată joi de Aqua Crisius, pe platforma declic.ro, adesea folosită pentru iniţiative civice.

Apelul asociaţiei poate fi susţinut de oricine, printr-o simplă semnătură.

Parcul preferat

În prezent, o alee din Parcul Libertăţii, pe unde doamna Marossy trecea zilnic, îi poartă numele, iar în Rezervația Naturală Pârâul Pețea, pe malul fostului lac termal de la 1 Mai, pe care l-a studiat intens, aceeaşi asociaţie a amplasat, în 2016, un monument dedicat ei, în formă de floare de lotus. Din nefericire, monumentul a fost vandalizat în repetate rânduri, iar acum este serios deteriorat.

Tot în memoria ei, în Parcul Libertăţii, pe aleea care îi poartă numele, Fundația Comunitară Oradea a dezvelit, în toamna anului 2020, o placă, dar mesajul acesteia este deja dificil de înțeles, întrucât placa este realizată dintr-un material care s-a degradat.

Ecologistă convinsă

Născută pe 12 martie 1931 la Beiuş, Anna Marossy a studiat la Universitatea Babeş-Bolyai şi a fost profesor de biologie, iar apoi muzeograf, timp de 22 de ani, perioadă în care a făcut numeroase cercetări de anvergură, inclusiv în Băile 1 Mai sau în Padiş, zone care ulterior aveau să devină arii protejate, graţie şi studiilor ei.

Fără să i-o fi cerut altcineva decât propriile convingeri, Anna Marossy a fost un avocat devotat al naturii. Chiar şi în anii comunismului, când o cârteală cât de mică putea fi sancţionată aspru, s-a dovedit neînfricată de fiecare dată când în joc era mediul. 

Convinsă că fiecare copac contează pentru sănătatea noastră, doamna Marossy s-a opus vehement tăierilor de arbori din Oradea şi a fost nelipsită de la dezbaterile publice pe probleme de mediu, fiind mereu un ghimpe în coasta autorităţilor care ar fi trecut mai uşor peste problemele ce ţin de poluarea sau calitatea mediului înconjurător.

Biologul a murit în octombrie 2015, la vârsta de 84 de ani, într-un azil de lângă Oradea, unde s-a internat de bună-voie, neavând copii sau nepoţi. În luna februarie a acestui an, s-a stins şi fratele ei, artistul plastic Adalbert Marossy.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON