URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2021, 16:15

În memoria doamnei Marossy: Petiţie pentru amplasarea unei statui a celebrului biolog, în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna în care cel mai reputat biolog din Bihor şi o adevărată luptătoare pentru conservarea naturii, Anna Marossy, ar fi împlinit 90 de ani, Primăria Oradea este invitată să o omagieze.

Asociaţia Aqua Crisius a lansat joi o petiţie prin care cere municipalităţii să amplaseze o statuie sau un bust în memoria specialistei.

„Reputatul biolog, vajnic apărător al patrimoniului natural județean și nu numai, deși a fost o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, foarte apreciată de cei care au cunoscut-o și care au interacționat cu ea, a beneficiat de o recunoaștere publică modestă. (...) Pentru a ne arăta respectul față de cine a fost și pentru a putea să o comemorăm corespunzător pe doamna Anna Marossy, solicităm amplasarea unei statui sau a unui bust, care să o reprezinte și care să devină un loc de pelerinaj pentru cei care doresc să o omagieze pe cea care a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români, membră a Academiei Române (n.r. membră a unei comisii din cadrul Academiei)”, se arată în petiţia lansată joi de Aqua Crisius, pe platforma declic.ro, adesea folosită pentru iniţiative civice.

Apelul asociaţiei poate fi susţinut de oricine, printr-o simplă semnătură.

Parcul preferat

În prezent, o alee din Parcul Libertăţii, pe unde doamna Marossy trecea zilnic, îi poartă numele, iar în Rezervația Naturală Pârâul Pețea, pe malul fostului lac termal de la 1 Mai, pe care l-a studiat intens, aceeaşi asociaţie a amplasat, în 2016, un monument dedicat ei, în formă de floare de lotus. Din nefericire, monumentul a fost vandalizat în repetate rânduri, iar acum este serios deteriorat.

Tot în memoria ei, în Parcul Libertăţii, pe aleea care îi poartă numele, Fundația Comunitară Oradea a dezvelit, în toamna anului 2020, o placă, dar mesajul acesteia este deja dificil de înțeles, întrucât placa este realizată dintr-un material care s-a degradat.

Ecologistă convinsă

Născută pe 12 martie 1931 la Beiuş, Anna Marossy a studiat la Universitatea Babeş-Bolyai şi a fost profesor de biologie, iar apoi muzeograf, timp de 22 de ani, perioadă în care a făcut numeroase cercetări de anvergură, inclusiv în Băile 1 Mai sau în Padiş, zone care ulterior aveau să devină arii protejate, graţie şi studiilor ei.

Fără să i-o fi cerut altcineva decât propriile convingeri, Anna Marossy a fost un avocat devotat al naturii. Chiar şi în anii comunismului, când o cârteală cât de mică putea fi sancţionată aspru, s-a dovedit neînfricată de fiecare dată când în joc era mediul. 

Convinsă că fiecare copac contează pentru sănătatea noastră, doamna Marossy s-a opus vehement tăierilor de arbori din Oradea şi a fost nelipsită de la dezbaterile publice pe probleme de mediu, fiind mereu un ghimpe în coasta autorităţilor care ar fi trecut mai uşor peste problemele ce ţin de poluarea sau calitatea mediului înconjurător.

Biologul a murit în octombrie 2015, la vârsta de 84 de ani, într-un azil de lângă Oradea, unde s-a internat de bună-voie, neavând copii sau nepoţi. În luna februarie a acestui an, s-a stins şi fratele ei, artistul plastic Adalbert Marossy.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON