URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2024, 18:50

Unde se situează județul Bihor în clasamentul pensionarilor tineri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O analiză realizată de Hotnews.ro pe baza datelor Institutului Național de Statistică arată că Bihorul se situează pe locul 12 în clasamentul național în ceea ce privește ponderea pensionarilor tineri, cu vârste între 45 și 49 de ani, în populația rezidentă din acea categorie de vârstă. 

Astfel, în Bihor, 3,07% dintre persoanele din segmentul 45-49 de ani sunt deja pensionate. 

Județele cu mai mulți pensionari din categoria menționată mai sus sunt, în ordine, Hunedoara (8,40%), Vâlcea (4,15%), Buzău (4,13%), Maramureș (3,75%), Prahova (3,55%), Mehedinți (3,34%), Gorj (3,33%), Cluj (3,24%), Brăila (3,18%), Sălaj (3,11%) și Olt (3,10%). 

(sursa tabelului: Hotnews.ro)

Hotnews.ro a făcut și un alt clasament, extinzând categoria de vârstă la 25-49 de ani. În acest top, județul Bihor coboară pe locul 21, cu o pondere de pensionari 1,29%. Și în acest caz, clasamentul este deschis de Hunedoara. 

„Hunedoara este județul cu cea mai mare pondere a pensionarilor tineri. La grupa de vârstă de 45-49 de ani sunt de pildă aproape 2.500 de pensionari la o populație rezidentă (de aceeași vârstă) de 29.000 de persoane. Peste 8% ca pondere”, notează Hotnews.ro în analiză. 

Jurnaliștii site-ului național subliniază, însă, că cei care se pensionează înainte de vârsta legală nu sunt toți pensionari «speciali». „Sunt printre ei din cei care se pensionează anticipat sau pensionari pe caz de boală șamd”, se arată în articolul menționat.

Tot acolo este citat economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, care a declarat recent că în România „ne permitem luxul să retragem din activitate oameni în vârful carierei profesionale plătindu-i, pe mulți dintre ei, foarte mult și nu mai au nicio motivație să revină în piața muncii marea majoritate a lor”.

La popul opus, sunt și români care lucrează mult după împlinirea vârstei de 65 de ani pentru a-și completa veniturile. Anul trecut, numărul lor era de circa 150.000.

BIHOREANUL a scris recent că numărul pensionarilor speciali din Bihor crește de la an la an. Potrivit Casei Județene de Pensii, în Bihor sunt 220 de persoane retrase din activitate care primesc așa numite pensii de serviciu, cea mai mare pensie ajungând să depășească 37.000 lei.

UPDATE:

La solicitarea BIHOREANULUI, șeful Direcției Județene de Statistică Bihor, Gabriel Borbandi, a precizat că datele analizate de Hotnews.ro provin din rezultatele recensământului din 2021. Concret, în Bihor erau 1322 de pensionari cu vârste între 45 și 49 de ani. În intervalul extins de 25-49 de ani, numărul pensionarilor din Bihor era 2443. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON