URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2024, 13:01

Un proiectil funcţional, descoperit pe un teren agricol din Sânmartin

Un proiectil funcţional, descoperit pe un teren agricol din Sânmartin (Sursa foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proiectil funcţional din al Doilea Război Mondial a fost descoperit miercuri seara de un localnic din satul Cordău, comuna Sânmartin, pe terenul său, în timp ce efectua lucrări agricole.

După ce a găsit muniţia, bihoreanul a sunat la 112, iar un echipaj din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea s-a deplasat la faţa locului.

Aceştia au stabilit că este vorba despre un proiectil de calibru 76 de milimetri, provenit din a doua conflagraţie mondială. 

„Pompierii pirotehnişti au procedat la cercetarea zonei în vederea asanării altor potenţiale muniţii, după care au transportat şi depozitat proiectilul în condiţii de siguranţă", se arată într-un comunicat transmis joi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Muniţiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă şi, în multe cazuri, chiar şi focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze.

Locurile unde pot fi găsite aceste tipuri de muniţie sunt, în general, următoarele: la suprafaţa pământului (pe terenuri agricole, în păduri şi desişuri); îngropate sub pământ, descoperite cu ocazia săpăturilor şi arăturilor agricole, excavaţiilor pentru fundaţiile construcţiilor, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii etc.; în zidăriile construcţiilor vechi rămase neobservate în timpul războiului; sub apă, în râuri, lacuri sau bălţi, descoperite cu ocazia unor lucrări hidrotehnice sau întâmplător în timpul scăldatului.


ISU Crişana a transmis câteva măsuri de prevenire a accidentelor în cazul descoperirii de muniţii rămase neexplodate.

În cazul descoperirii elementelor de muniţie, persoanele trebuie:

- să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate;

- să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;

- să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

- comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

- introducerea muniţiilor în foc;

- topirea elementelor metalice de muniţii;

- tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

- folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

- utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

- demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

- folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

- accesul persoanelor şi animalelor;

- executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;

- aprinderea focului deschis;

- executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;

- circulaţia vehiculelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Zona e plină de proiectile.
Unul dintre acestea așteaptă, cu capsa pusă, să vină "budozeristul" care-i șef la CJ Bihor și să inaugureze noul drum dintre Nojorid și Sânmartin.
Postat 07 Martie 2024, 13:32 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON