URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2023, 21:30

Un poliţist din Oradea şi fratele său, prinşi în flagrant în timp ce spărgeau casa unui om de afaceri. Procurorii îl acuză pe "omul legii" de şantaje, trafic de influenţă şi fals

Un poliţist din Oradea şi fratele său, prinşi în flagrant în timp ce spărgeau casa unui om de afaceri. Procurorii îl acuză pe 'omul legii' de şantaje, trafic de influenţă şi fals surse foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un subofiţer de la Poliţia Municipiului Oradea şi fratele său au fost reţinuţi pentru 24 ore, după ce, marţi seară, au fost prinşi în flagrant cu bani şi bijuterii furate din casa unui om de afaceri. Cei doi au comis fapta după ce au forţat-o pe prietena afaceristului să le dea cheia. Însă femeia îi reclamase deja procurorilor, căci nu era la prima ameninţare din partea poliţistului şi a fratelui acestuia...

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, poliţistul, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Valentin Potre (foto stânga), şi victima sa, consilier de credite în Oradea, acum martor în dosar, se cunoşteau de mai mult timp, iar în noiembrie anul trecut poliţistul i-a propus o afacere: el îi trimitea clienţi pentru credite, iar ea urma să-i taxeze cu 10% din valoare, lăsându-i să înţeleagă că pentru aprobări trebuia să intervină pe lângă funcţionarii bancari. 

Poliţist cu iniţiativă

Pentru primul "client", care nu îndeplinea condiţiile pentru a se împrumuta, poliţistul ar fi forţat-o să recurgă şi la falsuri. Concret, împreună cu Gabriel Potre (foto dreapta), fratele poliţistului, a trebuit să măsluiască o adeverinţă de salariat. Pe document, femeia a trecut la rubrica angajator o firmă care în trecut i-a aparţinut poliţistului, iar ca administrator l-a pus pe fratele acestuia, care a şi semnat actul. 

Cu documentul măsluit, "clientul" a accesat un credit în sumă de 79.000 lei de la Banca Românească, din care apoi a fost pus să-i lase martorei 10.000 lei, bani pe care poliţistul i-ar fi împărţit cu ea. În perioada care a urmat, Potre a mai apelat la femeie în două rânduri, pentru doi amici de-ai săi, încasând un comision de 14.000 lei, sumă pe care a împărţit-o, frăţeşte, cu martora. 

Neînţelegerile dintre cei doi au apărut în iulie 2023, când femeia a preluat două împrumuturi pe care Potre le contractase de la o bancă din Oradea. Poliţistul voia un nou "comision", dar şi să fie sigur că femeia va plăti ratele. Ca atare, pe 28 iulie 2023, Valentin Potre a chemat-o la întâlnire în spatele sediului Poliţiei Municipiului Oradea din Calea Aradului, unde i-a luat cheile maşinii, un Volkswagen, cu care a plecat de la faţa locului, însă nu înainte de a-i spune că, dacă voia să i-o returneze, trebuia să-i plătească 8.500 euro.

Problemele femeii s-au agravat în toamna acestui an. Pe lângă împrumutul preluat de la poliţist, banii pe care acesta o forţa să-i achite ca să-şi recupereze maşina "sechestrată", ea a fost obligată de Potre să preia şi ratele creditelor pentru doi dintre amicii bărbatului, în cazul cărora fratele acestuia figura drept codebitor.

Apoi, pe 24 octombrie, Valentin Potre i-a cerut să-i predea cheia de la garajul casei în care stă prietenul ei, un om de afaceri din Oradea, ca să-l jefuiască. Disperată, femeia l-a denunţat... 

Flagrantul

Aşa se face că, imediat după "lovitura" pe care poliţistul Valentin Potre a dat-o în casa omului de afaceri împreună cu fratele său, cei doi au fost prinşi în flagrant de poliţiştii DGA Bihor, stând în maşină, cu bunurile furate asupra lor.

Poliţistul a stat "de şase", la volanul maşinii, iar spargerea a dat-o Gabriel Potre, având faţa acoperită cu o mască şi şapcă pe cap. Asupra lui, ofiţerii DGA au şi găsit 6.000 lei, un colier, o brăţară şi un ceas furate, dar şi "ustensilele" cu care a lucrat: o şurubelniţă, box, rangă, lanternă, trei perechi de mănuşi albe, o pereche de mănuşi negre, căciulă găurită pentru a fi folosită ca şi cagulă, doi saci de rafie, o cheie de acces în locuinţă, respectiv un rucsac. 

În aceeaşi noapte, cei doi au fost duşi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, unde Valentin Potre a fost inculpat pentru trafic de influenţă, trei infracţiuni de şantaj, două infracţiuni de instigare la trafic de influenţă, furt şi instigare la furt calificat. Fratele său este anchetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, şantaj şi furt calificat. 

În noaptea de 24 spre 25 octombrie, fraţii Potre au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar miercuri seară, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă. 

La efectuarea cercetărilor, procurorii au a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie - Structura Centrală şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor. De altfel, printr-un alt comunicat, DGA a precizat miercuri că polițistul are 38 de ani și este agent-șef, iar fratele său are 40 de ani.

„S-a reținut faptul că, la data de 24.10.2023, agentul de poliție a cerut şi a primit, de la un martor, cheia de la garajul unui imobil din municipiul Oradea, în care locuieşte prietenul martorului, pentru a intra şi pentru a sustrage bani dintr-un seif, apoi l-a determinat pe celălalt inculpat să pătrundă în locuinţă şi să sustragă sumele de bani/bunuri existente”, menționează DGA, care în document detaliază strict problema flagrantul.

Poliţia Bihor se delimitează

BIHOREANUL a aflat că, originar din Ştei, dar mutat la Oradea, Valentin Potre este poliţist din 2006 şi a lucrat la Poliţia Ştei, apoi la Poliţia Municipiului Oradea, ca agent de proximitate la Biroul de Ordine Publică şi la Punct control acces. 

Reprezentanţii Poliţiei Bihor se delimitează de faptele subofiţerului.

"Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a fost informat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu privire la faptul că, față de un angajat al instituției, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore și a fost pusă în mișcare acțiunea penală. În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost pus la dispoziție, urmând ca, în funcție de evoluția anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege", se arată într-o informare transmisă miercuri seară de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, care precizează că acţiunea de prindere în flagrant a subofiţerului ar fi beneficiat „și de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor". 

De asemenea, documentul subliniază și că Poliţia Bihor se delimitează de orice activitate care nu este în concordanță cu legea. "Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege. Susținem toate activitățile specifice procedurilor penale și avem ca deziderat funcționarea sistemului doar cu polițiști integri și profesioniști", mai scrie în comunicat. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu mai există de multă vreme ofițeri și subofițeri în poliție.
Sunt de la chestori în jos până la agenți. Că dacă ar fi fost cu adevărat "militari" ... nu mișcau în front precum agentul acesta care, văzând ce fac chestorii și comisarii de deasupra lui, a considerat că așa e procedura. Unii direct la sursă, alții prin intermediari.
Postat 26 Octombrie 2023, 08:43 de KP
:::::))))))
Ce idiot :::::)))) in mai putin de 3 ani se putea pensiona, spor la caca ::::)))))
Postat 26 Octombrie 2023, 07:56 de Sandu2100
Ce nemernici
Cata puscarie merita nemernicii astia ?
Postat 25 Octombrie 2023, 22:17 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON