URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2021, 15:40

Un oficial al Guvernului zice că a venit pe banii săi în Bihor, să le spună unor primari ce le putea transmite online despre PNRR, al cărui prim obiectiv este... digitalizarea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Responsabilă cu „partea de resurse umane” în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, secretarul de stat Hegedus Csilla s-a aflat în Oradea vineri, unde susține că a venit „cu mașina și pe benzina mea”, pentru a se întâlni cu unii primari și a le povesti despre Planul Național de Reziliență și Redresare.

Deși primul obiectiv al acestuia este digitalizarea, iar Ministerul are adresele de e-mail ale primarilor, putându-le transmite în scris, fără cheltuieli, documente și îndrumări, oficialul afirmă că asemenea întâlniri sunt binevenite. Politic, eventual...

„Ministrul Cseke Attila a visat...”

„PNRR, foarte multă lume tot spune că nu va fi aprobat, dar nu este așa”, a declarat secretarul de stat Hegedus Csilla (UDMR) la o conferință de presă pe care a susținut-o vineri la Prefectura Bihor, alături de subprefectul Dan Palaghianu, înainte de a avea o întâlnire cu unii primari din județ cărora urma să le comunice ceea ce dimineața le-a spus jurnaliștilor, și anume că „PNRR va aduce beneficii foarte mari municipiilor, orașelor și satelor, și dacă lucrurile merg așa cum sperăm noi după 2026 vom trăi în alte condiții”.

În conferința de presă, Hegedus a prezentat în primul rând „ce se va întâmpla în Oradea, în Bihor”, sugerând că ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a avut un cuvânt hotărâtor în această privință, pentru că „dl ministru a fost cel care a visat, și nu numai că a visat, a și pus pe hârtie fonduri UAT, fonduri dedicate autorităților locale, pentru o tranziție verde, pentru o tranziție digitală”.

Bani pentru fiecare UAT

Concret, secretarul de stat a anunțat că Oradea va „avea peste 11 milioane euro pentru tranziția verde”, adică pentru „autobuze electrice, un sistem smart de transport, stații de încărcare a mașinilor (n.r. – electrice), dar și locuințe pentru profesori, locuințe pentru medici”.

De asemenea, celelalte municipii (n.r. – în Bihor Salonta, Marghita și Beiuș) „vor beneficia de 3,4 milioane euro pentru locuințe sociale, locuințe pentru tineri, locuințe pentru necesitate, mobilitate urbană”, orașele de câte 2,53 milioane euro și comunele de câte 255.000 euro.

„Astea sunt sume care revin fiecărui UAT, nu pe bază de concurs, ci a lor și gata”, a spus Hegedus, vrând să comunice că fiecare unitate administrativ-teritorială primește o anumită sumă, fără a fi în competiție pentru bani, ci doar trebuind să facă proiecte care să se încadreze în categoria „tranziție verde și tranziție digitală”.

„Nor guvernamental”

Pe de altă parte, oficialul ministerial a afirmat că Guvernul acordă importanță prin PNRR procesului de digitalizare prin crearea unui „cloud guvernamental, nor guvernamental, care înseamnă că cetățenii cu un singur click va putea să acceseze toate informațiile de care au nevoie” și că „tot la dl ministru Cseke Attila va fi fondul pentru Valul Renovării”, unde „accentul se va pune pe două proiecte mari”: renovarea și creșterea eficienței energetice a circa 2.000 de clădiri publice și creșterea eficienței energetice a 1.500 de blocuri” în întreaga țară.

De asemenea, Hegedus a spus că va exista și un proiect „Împădurim România”, în valoare de 1,37 miliarde euro, pentru plantarea de copaci pe 45.000 hectare, alte 6,6 miliarde euro vor fi cheltuiți pentru „transport sustenabil”, iar în domeniul sănătății „dorim să investim foarte mult în programe de screening”, ceea ce înseamnă că „vom avea 3.000 de cabinete medicale în zonele rurale care vor fi renovate și vom avea acele unități mobile cu echipamente de screening”.

În ce privește „România educată”, a afirmat secretarul de stat, „vom avea 50 de școli noi construite și 75.000 de săli de clasă renovate, și vrem să ajutăm la scăderea abandonului școlar și să investim în educația duală, pentru că toată lumea în România are 3 diplome, dar nu avem cine să ne repare caloriferul”.

În fine, a spus Hegedus, „sunt 3 țări în UE care au reușit să pună turismul cultural în PNRR, România este una dintre acestea”, în sensul că va fi finanțată din fonduri europene crearea a „12 rute culturale”, între care una pentru Oradea, „orașul Regelui Sfântul Ladislau”.

Vizită la Săcueni

Secretarul de stat a spus că și în „Programul Operațional Creșterea Calității Umane avem proiecte foarte frumoase”, în Bihor existând deja în derulare „două proiecte de succes”, ambele, însă, necunoscute publicului.

Despre unul, Hegedus a spus că se numește „Dacia, dezvoltarea aptitudinilor și competențelor și Inițiativelor Antreprenoriale”, valorând 22 milioane lei și vizând, între altele, „identificarea și selecția a 750 persoane care doresc să dezvolte o activitate permanentă” – „un proiect clasic prin care oamenii care doresc să-și dezvolte propriile afaceri trec printr-un proces de training și primesc o finanțare” – iar celălalt că se derulează în zona Săcueni, având ca beneficiar „Fundația Diaconia, care are un proiect pentru persoanele aflate în excluziune socială și s-a dorit să-i scoatem din această situație”.

„Am venit să văd aceste proiecte, vreau să mă întâlnesc și cu primari să le prezint PNRR, pentru că este foarte important să fie pregătiți, pentru că primii bani vor ajunge la sfârșitul anului și până în 2026 trebuie să cheltuim 29,2 miliarde euro”, a spus oficialul din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Pe benzina proprie”

Întrebată de BIHOREANUL de ce în PNRR nu există nicio prevedere pentru finanțarea unor sisteme de irigații, în condițiile în care alte state (ca de pildă Spania) au obținut deja miliarde de euro pentru așa ceva, iar seceta tinde să se instaleze de acum înainte în întreaga Europă, oficialul a răspuns sec că „pe irigații se dorea foarte mult, dar Comisia Europeană a spus că irigațiile nu sunt suficient de verzi”.

În ciuda insistențelor reporterului, Hegedus Csilla nu a explicat de ce Guvernul de la București, din care face parte, nu a reușit să convingă reprezentanții CE, iar alte state nu au avut nicio problemă în această privință.

În fine, întrebată de ce a fost nevoie să vină la Oradea pentru a spune „pe gură” primarilor despre PNRR, deși Guvernul și Ministerul dețin toate adresele de e-mail ale primăriilor și ar putea, mult mai eficient, să le trimită în scris instrucțiuni, îndrumări, ghiduri de finanțare și alte documente, secretarul de stat a afirmat că a făcut deplasarea fiindcă „merg peste tot acolo unde sunt invitată”, dar și pentru că „acești primari doresc să ne arate ce au realizat până acum și vor să poarte discuții despre proiectele pe care vor să le facă”.

De asemenea, Hegedus Csilla a afirmat că a venit nu de la București, ci de la Cluj, „cu mașina personală și pe benzina proprie”, evitând să se refere la contradicția în termeni dintre deplasarea sa și obiectivul declarat al digitalizării și comunicării „verzi”, online.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Ministerul Investițiilor ..."
Investiție în digitalizare nu înseamnă înlocuirea lui Windows 7 din laptop-uri cu mai recentul Windows 11. Investiție înseamnă un lucru nou, care nu a mai fost până acum, cum ar fi trecerea primăriilor în sistem de gestionare electronică a datelor și de formularistică online, acolo unde încă nu există decât pixul și hârtia, sau cel mult un calculator din seria anilor '90. Asta nu au înțeles prostovanii noștri de la PNL și UsSR+ care tot corectează PNRR de doi ani încoace și se minunează, mai apoi, că nu se aprobă planul ca la tot europeanul.
Postat 31 Iulie 2021, 11:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON