URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2024, 17:22

Un asistent de la Spitalul Județean din Oradea a ajuns la închisoare pentru șpăgi de 30.000 de euro. Vezi ce le promitea victimelor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a terminat procesul fostului lider Sanitas Bihor Sorin Ioan Crăciun, asistent medical în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Bihor, acuzat de DNA Oradea că a luat șpăgi de aproximativ 30.000 euro în numele directorilor unității şi al PNL, pentru angajarea definitivă a 7 brancardieri, asistenţi medicali şi îngrijitori care fuseseră încadraţi pe perioadă determinată în perioada pandemiei Covid. Crăciun a fost încarcerat, iar şpaga va fi confiscată.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, asistentul medical Sorin Ioan Crăciun a fost reţinut pe 23 mai, anul trecut, pentru trafic de influenţă. Într-un comunicat de presă transmis o zi mai târziu, procurorii DNA arătau că bărbatul, asistent medical în cadrul secției de Pneumologie TBC, a pretins sume între 1.500 și 3.500 euro de la 7 persoane.

În schimbul banilor, Crăciun le-a promis că le rezolvă angajarea pe perioadă nedeterminată pe posturile pe care fuseseră încadrate temporar, în timpul pandemiei, în anii 2020 - 2022, la fostul Spital Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea. "Nici una dintre acestea, însă, nu a fost angajată", se arăta în comunicatul DNA. 

La puțin timp după ce anchetatorii au anunțat reținerea lui Crăciun, Tribunalul Bihor a respins cererea procurorilor privind arestarea sa preventivă, hotărând, în schimb, plasarea lui în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, măsură care nu a mai fost prelungită ulterior.

Acord de recunoaştere

În timpul cercetărilor, Sorin Ioan Crăciun a semnat un acord de recunoaştere cu procurorii.

"Recunosc comiterea faptei reținute în sarcina mea de trafic de influență, constând în aceea că în calitate de asistent medical, în perioada ianuarie 2021 - iunie 2022, în mod direct, am pretins suma totală de 31.500 euro, 3.500 lei și produse alimentare în valoare de 400 lei, pentru altul, bani și produse pe care le-am primit eu și le-am reținut pentru mine, de la 7 persoane, pe care le-am lăsat să creadă că am influență asupra conducerii unității spitalicești (indicându-le în acest sens pe directorul de îngrijiri medicale și manager) și cărora le-am promis că voi determina funcționari publici din conducerea unității spitalicești să îndeplinească acte circumscrise atribuțiilor de serviciu în legătură cu încheierea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată pentru funcțiile de asistent medical, brancardier, infirmier", se preciza în acordul trimis în iulie 2023 Tribunalului Bihor.

Înţelegerea a şi fost recunoscută de instanţă, patru luni mai târziu, pe 4 octombrie, când asistentul medical a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare, în regim de detenţie.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea mitei pe care Crăciun nu a mai returnat-o păgubiţilor, în sumă de 23.500 euro şi 3.900 lei, pentru recuperarea banilor instanţa aplicând sechestru asigurator pe conturile bancare ale bărbatului.

Şpăgi ca donaţii

În hotărârea judecătorească se descrie cu lux de amănunte modul în care bărbatul îşi "ademenea" clienţii, păcălindu-i că "este prieten la cataramă cu cineva din conducere care are atribuții legate de angajare”, că merg împreună la chefuri, la petreceri, concedii, că se înțeleg foarte bine.

Preţul serviciului era de mii de euro. "Mi-a spus că dacă sunt dispusă să dau banii pentru protocoale, chefuri pentru partid, mă poate ajuta cu angajarea mea, la fel cum a rezolvat și pe alții", a explicat una dintre păgubite, de la care Crăciun a luat 4.000 euro. 

Unui alt păgubit, de la care a luat 2.500 euro şi 1.000 lei pentru un post de brancardier, asistentul i-a spus că cei 2.500 euro urma să-i depună el în contul PNL, ca donaţie din partea lui, iar cei 1.000 lei urmau să fie cheltuiţi pentru masa de protocol a comisiei de concurs.

Pentru o asistentă, "donaţia" a fost dublă, de 5.000 euro. "Inculpatul i-a spus că el este în relații apropiate cu cei din conducerea spitalului, cu cei din primărie, partid și că el cu aceste persoane va vorbi ca să ajute cu încheierea contractelor, precum și că el a participat la chefuri cu aceste persoane".

Crăciun a mers până acolo încât, la un moment dat, le-a cerut clienţilor săi să se întâlnească în fața spitalului pentru a semna contractele, urmând a începe serviciul efectiv în acea zi, precizând să fie îmbrăcați în echipamentul de lucru. Când au ajuns, surpriză: "Inculpatul a venit la ei și le-a spus că încheierea contractelor se amână pe altă dată".

Aşteptăm ordin

Potrivit documentului, asistentul a creat chiar şi un grup de WhatsApp cu victimele sale, unde le ţinea la curent cu aranjamentele, transmiţându-le mesaje despre aşa-zisele demersuri pe care le făcea ca intermediar între ei, "cei de sus", adică cei la care ar fi ajuns mita percepută, "conducerea spitalului, Partidul Național Liberal, comisia de concurs etc", respectiv funcţionarii care urmau să întocmească documentele "în sensul dorit de cumpărătorii de influență". 

Printre discuţiile redate în hotărâre este şi cea din 7 iulie 2022, când Crăciun îi anunţă pe cei şapte colegi că "a sunat prefectul şi aşteptăm un ordin de la prefectură pentru ca aceste contracte (cele ale clienţilor, n.r.) să nu poată fi atacate de nimeni", că "totul este cu acordul Bucureştiului", dar şi o discuţie din 15 iulie 2022, când, avertizat de oameni să le returneze banii, asistentul îi linişteşte că problema s-a rezolvat, dar că trebuie să aibă răbdare încă o lună.

"În urma discuțiilor între reprezentanții secțiilor din cadrul Spitalul judeţean, reprezentanții conducerii Spitalului, reprezentanții Serviciului de management spitale din cadrul Primăriei Oradea şi reprezentanții Prefecturii Bihor, ce au avut loc ieri, s-au hotărât următoarele: Personalul medical şi auxiliar (medici, asistenţi medicali, infirmiere, brancardier şi alt personal auxiliar) se vor prezenta pentru ridicarea şi semnarea contractelor începând cu data de 26 august 2022". 

Evident, contractele nu s-au mai semnat, motiv pentru care unul dintre cei păcăliţi a şi reclamat escrocheria, iar Crăciun a ajuns în anchetă penală.

Luat la întrebări, bărbatul a recunoscut că totul a fost o înșelăciune, că nu a discutat nici cu managerul spitalului, nici cu directorul de îngrijiri şi nici nu a dat din banii luaţi vreunei persoane ca să rezolve angajarea definitivă a celor şapte persoane. De fapt, după cum a susţinut el, a fost convins că aceştia vor rămâne oricum pe posturi în continuare, pentru că era nevoie de ele şi "erau persoane competente profesional", scrie în hotărârea judecătorească.

Cert e că, deşi a semnat acordul, Crăciun nu a fost mulţumit de hotărârea judecătorească de condamnare, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Oradea, unde s-a mai prelungit până miercuri, când Crăciun i-a anunţat pe judecători că s-a răzgândit şi şi-a retras apelul.

Ca atare, instanţa a constatat că hotărârea Tribunalului Bihor rămâne în vigoare, iar bărbatul a fost ridicat de poliţiştii orădeni şi a fost depus la Penitenciarul Oradea, ca să-şi ispăşească pedeapsa. 

Cu cazier pentru hoție

Condamnarea la detenţie a fost explicată de procurori şi judecători prin faptul că Sorin Ioan Crăciun nu era la prima ispravă. În calitate de fost lider sindical, asistentul medical şi-a băgat în buzunar 138.437 lei din fondurile sindicatului SANITAS, al angajaților din sistemul sanitar, sindicat pe care l-a și condus în județul Bihor în perioada 2013-2014.

Cea mai mare parte a banilor a fost jucată de Crăciun la păcănele şi au fost recuperaţi doar parţial, după ce, în aprilie 2018, Judecătoria Oradea l-a condamnat definitiv la 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare, suma fiindu-i reținută din salarii, eșalonat.

În 2014, odată cu schimbarea lui de la șefia SANITAS Bihor, Crăciun a fost exclus din rândurile sindicatului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
spagi si taxe si pentru altceva
Si cu dosarele de handicap rezolvate de unii stiti ceva? Ia vedeti cum se plimba dosarele si hartiile de unii angajati de la Curteanu! Fiecare dosar are taxa lui.
Postat 12 Ianuarie 2024, 11:15 de Oradeamea
Infractorul lua șpăgi în numele directorilor și al PNL.
Chiar așa a fost ... promitea și încasa de la doritori ca un adevărat intermediar, că doar nu era ca domnul director să se expună direct. Jumătate din bani mergea la partid, ca donație din partea directorului și care să-i asigure menținerea pe post/funcție. Cealaltă jumătate se împărțea cu alți directori de care depindea angajarea doritorului. Infractorul, ca asistent la care rămâneau doar câțiva firfirei, nu avea nicio competență în angajarea de personal și toți doritorii știau bine la cine ajung banii. Infractorul este acum pe post de "acar Păun" și așa să pățească toți măscăricii care vor trăiască slujind politrucii ierarhiei de deasupra lor. Asta se întâmplă în toate sectoarele publice de activitate din România, la toate nivelurile. Această țară este marele Caritas la care au visat mulți, iar avumnse văd consecințele cererii de îmbogățire rapidă, peste rând. Din păcate plătesc de obicei cei care rămân cu niște firfirei doar, în timp ce directorii, miniștrii, edilii și liderii politici sunt liberi și cu banii din șpăgi trecuți în conturi, lichidități și bunuri. Plin e Statul Eșuat de mătuși octogenare, care au fost atât de bogate încă din urmă cu peste trei decenii, încât varsă surplusul sau chiar totul nepoților ajunși în funcții publice. Un sărac obișnuit nu am văzut, care să se umple de bani de la mătuși până acum ... numai și numai politruci care trebuie legal să-și publice averea.
Postat 12 Ianuarie 2024, 08:51 de KP
.
Cam 90% ar trebui să fie la închisoare, de mulți ani!!!
Postat 12 Ianuarie 2024, 01:45 de Maikeltroll
Modus operandi
Dupa reforma salariilor cadrelor medicale, marca Olguta, ai fi zis ca e gata cu spaga. Intr-adevar, am scos si io 100 lei pentru o cafea la automat, ca era 2 noaptea, cu taica-meu la TBC, nu covid, pneumonie...hopa, scandal, ca cheama politia. In 2 zile era la morga. Doctorita, tatuaj misto, discret, pe brat, tinerica, frumusica, mini SUV, crossover, whatever... Deci, fratilor, nu mai dati spaga la spital, ca nu iau. Ei dau spaga CA SA ajunga la spital, dupa care, intra pe salariu de bugetari. Game over. Acuma se pregatesc de o mica greva, eliberatoare. Pa
Postat 11 Ianuarie 2024, 17:48 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON