URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 25 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Orădenii şi bihorenii vor ţine minte doar faptul că după 4 luni de administrare a Aeroportului sub gir PNL tot nu avem curse externe. Vestea şi mai proastă e că, în pofida declaraţiilor primarului Bolojan, nici n-o să avem curând. Ceea ce iar nu spun nici CA, nici edilul, nici şefii CJ. Iar motivul e dezarmant de simplu...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
22 Iulie 2019, 13:38

Trânteală intelectuală: Concurs trucat până şi la revista de cultură Familia, pentru reangajarea redactorului şef

Trânteală intelectuală: Concurs trucat până şi la revista de cultură Familia, pentru reangajarea redactorului şef CAPI DE FAMILIE. Redactorul şef al Familiei, Traian Ştef (stânga), şi directorul Ioan Moldovan (dreapta) sunt acuzaţi de unii confraţi că au parvenit într-o burghezie literară despre care defunctul Adrian Păunescu scria în "Căpătuiala poeţilor tineri": "Şi tot vorbind despre nedreptate / iată că am ajuns s-o facem noi înşine..."
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O istorie respectabilă începută la 1865, faima de a-l fi debutat pe junele Mihai Eminescu, supravieţuirea cu onoare prin epoci tulburi până în prezent, când are cititori tobă de carte, fără însă a se putea lăuda şi cu numărul lor, dar şi redactori cu salarii neîndestulătoare pentru traiul de toate zilele, care nu e deloc ca-n poezii.

Cam aşa arată, văzută din afară, revista de cultură Familia din Oradea, unde mocneşte un mic scandal.

Recent pensionat din funcţia de redactor şef, poetul şi eseistul Traian Ştef a şi devenit deja viitorul redactor şef, mulţumită condiţiilor de înscriere la concursul anume croit pentru el de către directorul revistei, poetul Ioan Moldovan, cu aprobarea juriştilor Consiliului Judeţean, care o finanţează: orice pretendent trebuie să fi adunat experienţă de cel puţin un cincinal ca... redactor şef al revistei de cultură.

Concursuri în familie

Revista Familia începe să-şi transforme renumele în simplu nume, zic răutăcioşii, fiindcă de o vreme primenirea redacţiei a devenit o farsă, posturile vacantate prin pensionarea venerabililor oameni de litere fiind ocupate tot de ei.

Anul trecut, de pildă, când cel mai reputat dintre "Familişti", criticul literar Ion Simuţ, a împlinit vârsta legală pentru pensionare, postul său de redactor cu jumătate de normă a fost scos la concurs şi câştigat de acelaşi Simuţ, care concomitent este şi profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea, al cărei Senat, la rându-i, i-a prelungit contractul, pentru un an.

Ce-i drept, pentru jumătatea de normă la Familia criticul a avut un contracandidat, pe mult mai tânărul Răzvan Coloja, faţă de care are avantajul câtorva biblioteci în plus, astfel că a câştigat competiţia fără nicio emoţie şi, zic colegii, pe deplin meritat.

Publicitate cu discreţie

Nu acelaşi lucru îl spun unii despre simulacrul organizat luna aceasta pentru ocuparea funcţiei de redactor şef al publicaţiei.

Scoaterea la concurs a acesteia nu a fost anunţată pe site-ul revistei, "picat" parcă strategic la începutul lunii, şi nici în vreunul dintre ziarele locale, ci doar în Monitorul Oficial al României, în cotidianul Jurnalul Naţional şi pe portalul posturi.gov.ro, care găzduieşte anunţurile pentru toate posturile disponibile în întregul sector public din ţară.

Potrivit comunicării datate 1 iulie 2019, Familia scoate la concurs un "post permanent" de redactor şef, pentru care viitorii candidaţi trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale prevăzute de HG 286/2011 privind ocuparea funcţiilor din sectorul bugetar (de la deţinerea cetăţeniei române până la lipsa cazierului judiciar), plus o condiţie specifică fixată de angajator: pretendenţii să aibă "cel puţin 5 ani vechime în profesiunea de redactor şef la revista de cultură".

Candidat unic

Concursul a fost programat pe miercurea aceasta, când se vor desfăşura ambele probe: cea scrisă de la ora 10, iar interviul de la 14.

Cum între ele comisia de concurs a lăsat doar 4 ore, e limpede că nici măcar de ochii lumii nu a fost luată în calcul posibilitatea ca rezultatul probei scrise să fie contestat, indiciu că urma să existe un singur "competitor".

Şi asta s-a şi întâmplat: până la 8 iulie, când a expirat termenul pentru depunerea dosarelor de candidatură, a fost înregistrat unul singur, al poetului şi eseistului Traian Ştef, nimeni altul decât cel care până luna trecută, când s-a pensionat, fusese ocupantul aceluiaşi post.

Ştef nu putea avea contracandidat din simplul motiv că nimeni altcineva nu mai îndeplineşte condiţia de a fi fost cel puţin 5 ani "redactor şef la revista de cultură".

La Familia

Dincolo de faptul că, aşa cum a fost formulat anunţul, pare să vorbească doar de vechime la Familia, nu şi la vreo altă revistă de cultură, potrivit clasificării ocupaţiilor din România (anexă la Codul Muncii), "profesiunea" de redactor şef la revistele de cultură nici nu există ca atare, ci doar cele de "redactor şef presă" şi "redactor şef editură".

"Un cunoscător al limbii române înţelege că pentru a se fi înscris la concurs trebuie să fi fost în trecut, minimum 5 ani, redactor şef la revista aceasta", "traduce" unul dintre apropiaţii Familiei, nemulţumit că postul proaspăt vacantat nu devine accesibil unui simplu membru al redacţiei, ci numai proaspătului pensionar care l-a eliberat, după cum se vede, doar temporar, pentru a reveni pe aceeaşi funcţie.

De fapt, se presupune că s-a dorit rotunjirea veniturilor lui Traian Ştef, în condiţiile în care pensia nu are cum să-i fie decât mică de vreme ce şi salariile sunt între 1.600 şi 1.800 lei/lună (net) pentru un redactor, respectiv 2.400 lei pentru redactorul şef. Umilitor...

"Asta e..."

Directorul publicaţiei, poetul Ioan Moldovan, a explicat BIHOREANULUI că, după ce s-a consultat cu juriştii CJ, a publicat anunţul de concurs exact conform legii, în Monitorul Oficial şi într-un cotidian naţional. De ce nu s-a gândit să-l popularizeze şi în presa locală din Oradea? Simplu: dacă legea nu l-a obligat, n-a făcut-o.

În ce priveşte forma anunţului, directorul Familiei nuanţează că nu avea menirea să fie exclusivă, ci doar restrictivă: "Noi ne-am gândit să punem condiţie vechimea de 5 ani ca redactor şef la o revistă de cultură, nu neapărat la revista noastră".

Că se înţelege altceva, "asta e...", a comentat cu parcimonie directorul Familiei.

Pe de altă parte, nici beneficiarul "concursului" nu are prea multe de combătut. "Şi eu ce pot să spun?...", a răspuns, retoric, fostul şi viitorul redactor şef Traian Ştef.

Singura atenuantă invocată oarecum în favoarea sa e că postul pe care, practic, este condamnat să şi-l adjudece nu e chiar permanent, cum spune anunţul, ci temporar, iar asta fiindcă legea limitează la cel mult 3 ani posibilitatea pensionarilor de a ocupa funcţii în instituţiile publice.

"Poate luna viitoare Guvernul va interzice celor ieşiţi la pensie să mai lucreze în instituţii publice şi atunci eu voi fi primul din redacţie la care se va renunţa".

Sofisme "betege"

Poate că un simplu observator ar fi găsit mai potrivit ca întrecerea pentru postul de redactor şef să fie deschisă şi simplilor redactori, iar postul vacantat de eventualul câştigător să fie ocupat, tot prin concurs, de un debutant.

Secretarul general de redacţie Miron Beteg susţine însă că Familia nu avea, pur şi simplu, de ales.

"Am avut vacant un post de redactor şef şi acesta a trebuit să-l scoatem la concurs, nu altul. Condiţia de vechime este un mod de a te asigura că revista nu pică pe mâinile cuiva care nu are nimic de-a face cu cultura", a explicat Beteg, ca şi când un concurs organizat "pe bune" ar fi fost un pericol.

Cum, însă, niciun nemulţumit n-a contestat modul în care a fost conceput "concursul", fostul redactor şef va fi, inevitabil, viitorul redactor şef. Tinerii dornici să promoveze n-au decât să aştepte. Lor le aparţine, nu-i aşa?, viitorul...


FAMILIE ÎN "DIVORŢ"
Polemică la persoană

criticul Ion SimuțConsiderată multă vreme o mică "familie", redacţia revistei de cultură Familia este, de câteva luni, scena unui conflict între propriii membri de vârf.

Conflictul a trecut hotarele bârfei de breaslă, căpătând notorietate publică, în luna mai, când cu împotrivirea directorului Ioan Moldovan, dar la insistenţele criticului Ion Simuţ (foto), revista a publicat un editorial al acestuia.

Lămuritor intitulat "Interogaţii - Elegie pentru revistele literare", autorul critică vehement presa literară românească descriind-o ca "şablonardă, uniformizată, rubricardă, îmbătrânită, inerţială, nejurnalistică, indiferentă la public, nevandabilă, sectară, provincială", blocată în partipriurile celor care o conduc, anchilozaţi şi neadaptaţi la realitate.

În numărul următor, poetul Ioan Moldovan a replicat cu un text în finalul căruia îi cere preopinentului demisia, pentru a nu mai fi "nevoit să activeze într-un mediu atât de toxic şi de aneantizant precum cel descris de el la adresa presei literare". Nu înainte, însă, de a dezvălui că Simuţ n-a prea contribuit la dezvoltarea revistei, dar şi-a încasat salariul "cu regularitate".

Traian Ştef a găsit cu cale să comită la rându-i un atac la persoană contra criticului, "demascându-l" pe Simuţ că prin textul lui, în fond un semnal de alarmă, a fost "distrugător la adresa tuturor redacţiilor de reviste literare din ţară", inclusiv a Familiei înseşi.

"Numai un om care şi-a pierdut minţile nu se gândeşte la postura în care e pusă redacţia care publică acest text. Mai ales că acela a fost peste 30 de ani beneficiarul material şi de imagine al acestei reviste şi al celorlalte. Mă întreb dacă nu era şi el mai fericit dacă mergea la Cluj (eu şi Moldovan eram acolo, plus alţi directori de reviste) să-şi vadă nepoata nou-născută, decât să declanşeze acest război pentru care mai adună încă oaste (de strânsură)".

După cum se vede, nu oricine ştie să se ocărască mai profund ca oamenii de cultură...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4395 RON
  • 1 EUR = 4.8024 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON