URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
22 Iulie 2019, 13:38

Trânteală intelectuală: Concurs trucat până şi la revista de cultură Familia, pentru reangajarea redactorului şef

Trânteală intelectuală: Concurs trucat până şi la revista de cultură Familia, pentru reangajarea redactorului şef CAPI DE FAMILIE. Redactorul şef al Familiei, Traian Ştef (stânga), şi directorul Ioan Moldovan (dreapta) sunt acuzaţi de unii confraţi că au parvenit într-o burghezie literară despre care defunctul Adrian Păunescu scria în "Căpătuiala poeţilor tineri": "Şi tot vorbind despre nedreptate / iată că am ajuns s-o facem noi înşine..."
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O istorie respectabilă începută la 1865, faima de a-l fi debutat pe junele Mihai Eminescu, supravieţuirea cu onoare prin epoci tulburi până în prezent, când are cititori tobă de carte, fără însă a se putea lăuda şi cu numărul lor, dar şi redactori cu salarii neîndestulătoare pentru traiul de toate zilele, care nu e deloc ca-n poezii.

Cam aşa arată, văzută din afară, revista de cultură Familia din Oradea, unde mocneşte un mic scandal.

Recent pensionat din funcţia de redactor şef, poetul şi eseistul Traian Ştef a şi devenit deja viitorul redactor şef, mulţumită condiţiilor de înscriere la concursul anume croit pentru el de către directorul revistei, poetul Ioan Moldovan, cu aprobarea juriştilor Consiliului Judeţean, care o finanţează: orice pretendent trebuie să fi adunat experienţă de cel puţin un cincinal ca... redactor şef al revistei de cultură.

Concursuri în familie

Revista Familia începe să-şi transforme renumele în simplu nume, zic răutăcioşii, fiindcă de o vreme primenirea redacţiei a devenit o farsă, posturile vacantate prin pensionarea venerabililor oameni de litere fiind ocupate tot de ei.

Anul trecut, de pildă, când cel mai reputat dintre "Familişti", criticul literar Ion Simuţ, a împlinit vârsta legală pentru pensionare, postul său de redactor cu jumătate de normă a fost scos la concurs şi câştigat de acelaşi Simuţ, care concomitent este şi profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea, al cărei Senat, la rându-i, i-a prelungit contractul, pentru un an.

Ce-i drept, pentru jumătatea de normă la Familia criticul a avut un contracandidat, pe mult mai tânărul Răzvan Coloja, faţă de care are avantajul câtorva biblioteci în plus, astfel că a câştigat competiţia fără nicio emoţie şi, zic colegii, pe deplin meritat.

Publicitate cu discreţie

Nu acelaşi lucru îl spun unii despre simulacrul organizat luna aceasta pentru ocuparea funcţiei de redactor şef al publicaţiei.

Scoaterea la concurs a acesteia nu a fost anunţată pe site-ul revistei, "picat" parcă strategic la începutul lunii, şi nici în vreunul dintre ziarele locale, ci doar în Monitorul Oficial al României, în cotidianul Jurnalul Naţional şi pe portalul posturi.gov.ro, care găzduieşte anunţurile pentru toate posturile disponibile în întregul sector public din ţară.

Potrivit comunicării datate 1 iulie 2019, Familia scoate la concurs un "post permanent" de redactor şef, pentru care viitorii candidaţi trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale prevăzute de HG 286/2011 privind ocuparea funcţiilor din sectorul bugetar (de la deţinerea cetăţeniei române până la lipsa cazierului judiciar), plus o condiţie specifică fixată de angajator: pretendenţii să aibă "cel puţin 5 ani vechime în profesiunea de redactor şef la revista de cultură".

Candidat unic

Concursul a fost programat pe miercurea aceasta, când se vor desfăşura ambele probe: cea scrisă de la ora 10, iar interviul de la 14.

Cum între ele comisia de concurs a lăsat doar 4 ore, e limpede că nici măcar de ochii lumii nu a fost luată în calcul posibilitatea ca rezultatul probei scrise să fie contestat, indiciu că urma să existe un singur "competitor".

Şi asta s-a şi întâmplat: până la 8 iulie, când a expirat termenul pentru depunerea dosarelor de candidatură, a fost înregistrat unul singur, al poetului şi eseistului Traian Ştef, nimeni altul decât cel care până luna trecută, când s-a pensionat, fusese ocupantul aceluiaşi post.

Ştef nu putea avea contracandidat din simplul motiv că nimeni altcineva nu mai îndeplineşte condiţia de a fi fost cel puţin 5 ani "redactor şef la revista de cultură".

La Familia

Dincolo de faptul că, aşa cum a fost formulat anunţul, pare să vorbească doar de vechime la Familia, nu şi la vreo altă revistă de cultură, potrivit clasificării ocupaţiilor din România (anexă la Codul Muncii), "profesiunea" de redactor şef la revistele de cultură nici nu există ca atare, ci doar cele de "redactor şef presă" şi "redactor şef editură".

"Un cunoscător al limbii române înţelege că pentru a se fi înscris la concurs trebuie să fi fost în trecut, minimum 5 ani, redactor şef la revista aceasta", "traduce" unul dintre apropiaţii Familiei, nemulţumit că postul proaspăt vacantat nu devine accesibil unui simplu membru al redacţiei, ci numai proaspătului pensionar care l-a eliberat, după cum se vede, doar temporar, pentru a reveni pe aceeaşi funcţie.

De fapt, se presupune că s-a dorit rotunjirea veniturilor lui Traian Ştef, în condiţiile în care pensia nu are cum să-i fie decât mică de vreme ce şi salariile sunt între 1.600 şi 1.800 lei/lună (net) pentru un redactor, respectiv 2.400 lei pentru redactorul şef. Umilitor...

"Asta e..."

Directorul publicaţiei, poetul Ioan Moldovan, a explicat BIHOREANULUI că, după ce s-a consultat cu juriştii CJ, a publicat anunţul de concurs exact conform legii, în Monitorul Oficial şi într-un cotidian naţional. De ce nu s-a gândit să-l popularizeze şi în presa locală din Oradea? Simplu: dacă legea nu l-a obligat, n-a făcut-o.

În ce priveşte forma anunţului, directorul Familiei nuanţează că nu avea menirea să fie exclusivă, ci doar restrictivă: "Noi ne-am gândit să punem condiţie vechimea de 5 ani ca redactor şef la o revistă de cultură, nu neapărat la revista noastră".

Că se înţelege altceva, "asta e...", a comentat cu parcimonie directorul Familiei.

Pe de altă parte, nici beneficiarul "concursului" nu are prea multe de combătut. "Şi eu ce pot să spun?...", a răspuns, retoric, fostul şi viitorul redactor şef Traian Ştef.

Singura atenuantă invocată oarecum în favoarea sa e că postul pe care, practic, este condamnat să şi-l adjudece nu e chiar permanent, cum spune anunţul, ci temporar, iar asta fiindcă legea limitează la cel mult 3 ani posibilitatea pensionarilor de a ocupa funcţii în instituţiile publice.

"Poate luna viitoare Guvernul va interzice celor ieşiţi la pensie să mai lucreze în instituţii publice şi atunci eu voi fi primul din redacţie la care se va renunţa".

Sofisme "betege"

Poate că un simplu observator ar fi găsit mai potrivit ca întrecerea pentru postul de redactor şef să fie deschisă şi simplilor redactori, iar postul vacantat de eventualul câştigător să fie ocupat, tot prin concurs, de un debutant.

Secretarul general de redacţie Miron Beteg susţine însă că Familia nu avea, pur şi simplu, de ales.

"Am avut vacant un post de redactor şef şi acesta a trebuit să-l scoatem la concurs, nu altul. Condiţia de vechime este un mod de a te asigura că revista nu pică pe mâinile cuiva care nu are nimic de-a face cu cultura", a explicat Beteg, ca şi când un concurs organizat "pe bune" ar fi fost un pericol.

Cum, însă, niciun nemulţumit n-a contestat modul în care a fost conceput "concursul", fostul redactor şef va fi, inevitabil, viitorul redactor şef. Tinerii dornici să promoveze n-au decât să aştepte. Lor le aparţine, nu-i aşa?, viitorul...


FAMILIE ÎN "DIVORŢ"
Polemică la persoană

criticul Ion SimuțConsiderată multă vreme o mică "familie", redacţia revistei de cultură Familia este, de câteva luni, scena unui conflict între propriii membri de vârf.

Conflictul a trecut hotarele bârfei de breaslă, căpătând notorietate publică, în luna mai, când cu împotrivirea directorului Ioan Moldovan, dar la insistenţele criticului Ion Simuţ (foto), revista a publicat un editorial al acestuia.

Lămuritor intitulat "Interogaţii - Elegie pentru revistele literare", autorul critică vehement presa literară românească descriind-o ca "şablonardă, uniformizată, rubricardă, îmbătrânită, inerţială, nejurnalistică, indiferentă la public, nevandabilă, sectară, provincială", blocată în partipriurile celor care o conduc, anchilozaţi şi neadaptaţi la realitate.

În numărul următor, poetul Ioan Moldovan a replicat cu un text în finalul căruia îi cere preopinentului demisia, pentru a nu mai fi "nevoit să activeze într-un mediu atât de toxic şi de aneantizant precum cel descris de el la adresa presei literare". Nu înainte, însă, de a dezvălui că Simuţ n-a prea contribuit la dezvoltarea revistei, dar şi-a încasat salariul "cu regularitate".

Traian Ştef a găsit cu cale să comită la rându-i un atac la persoană contra criticului, "demascându-l" pe Simuţ că prin textul lui, în fond un semnal de alarmă, a fost "distrugător la adresa tuturor redacţiilor de reviste literare din ţară", inclusiv a Familiei înseşi.

"Numai un om care şi-a pierdut minţile nu se gândeşte la postura în care e pusă redacţia care publică acest text. Mai ales că acela a fost peste 30 de ani beneficiarul material şi de imagine al acestei reviste şi al celorlalte. Mă întreb dacă nu era şi el mai fericit dacă mergea la Cluj (eu şi Moldovan eram acolo, plus alţi directori de reviste) să-şi vadă nepoata nou-născută, decât să declanşeze acest război pentru care mai adună încă oaste (de strânsură)".

După cum se vede, nu oricine ştie să se ocărască mai profund ca oamenii de cultură...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON