URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2015, 13:28

Salvatorul penalilor: Szabó Ődőn vrea să le salveze funcţiile aleşilor condamnaţi cu suspendare

Salvatorul penalilor: Szabó Ődőn vrea să le salveze funcţiile aleşilor condamnaţi cu suspendare PREVĂZĂTOR. Deşi le plânge de milă aleşilor locali, Szabó Ődőn are propriile lui bube nelămurite, pentru care îndulcirea legii ar putea fi ca un pansament. Un exemplu este cel al învârtelilor imobiliare prin care şi-a tras pe numele mamei o casă de la Parohia Romano-Catolică Sfântul Ladislau, din a cărei conducere face parte, iar pe propriul nume alte două apartamente în buricul târgului, dintr-un modest salariu de muzeograf pentru care, mereu ocupat cu politica, nici măcar n-a muncit...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicienii penali ar putea rămâne în funcţii! O iniţiativă semnată de deputatul UDMR Szabó Ődőn împreună cu alţi 15 colegi de partid, de la PSD, PNL, ALDE şi minorităţi, vizează schimbarea Statutului aleşilor locali, care acum îi poate lăsa fără mandat pe primarii, preşedinţii de CJ, consilierii locali şi judeţeni condamnaţi penal, indiferent de fapta comisă şi de detaliul dacă pedeapsa e închisoarea cu executare ori cu suspendare.

„De ce să-şi piardă mandatul un primar doar pentru că a fost condamnat la 2 luni de închisoare cu suspendare pentru un accident?”, se întreabă Szabó, care ar vrea ca aleşii condamnaţi cu suspendare să rămână în funcţii chiar dacă sunt vinovaţi de fapte de corupţie, cu doar două excepţii: dacă au fost prinşi luând ori dând mită.

O lege pentru toţi

Propunerea de modificare a Legii 393/2004 a fost iniţiată de deputaţii UDMR, avându-l în fruntea listei pe viceliderul grupului, Szabó Ődőn, preşedintele executiv al organizaţiei Bihor. Acestora li s-au alăturat alţi 6 deputaţi PSD, 2 liberali şi câte unul din partea minorităţilor şi ALDE, cu toţii îngrijoraţi de soarta aleşilor locali care nu beneficiază de imunitate şi, din cauza unor condamnări penale cu suspendare, îşi pierd funcţiile.

În actuala formă, zic semnatarii, Statutul aleşilor locali e ambiguu, nefăcând distincţie între pedeapsa la închisoare cu suspendare şi cea cu executare. „Ca efect, în timp ce unii aleşi condamnaţi la pedepse cu suspendare şi-au putut exercita în continuare atribuţiile, alţii, chiar şi pentru delicte minore, comise fără intenţie şi fără legătură cu exercitarea atribuţiilor, şi-au pierdut mandatul”, se arată în expunerea de motive ataşată proiectului de lege.

De pildă, primarului şpăgar al comunei arădene Zărand, Florin Moţ, prins în flagrant cu o şpagă de 10.000 euro de procurorii DNA Oradea, a scăpat cu o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, dar şi cu mandatul neatins, în timp ce primarul comunei maramureşene Săpânţa, Gheorghe Stan, care s-a ales cu 1 an de închisoare cu suspendare pentru un delict comun, conducere fără permis, a fost înlăturat din funcţia publică. Într-un caz prefectul a emis ordinul prin care constata încetarea mandatului, în celălalt nu.

Lupii între oi

Ca urmare, deputaţii cer o practică unitară, dar în beneficiul... aleşilor penali. În forma propusă de semnatari, iniţiativa ar urma să modifice articolul 9 şi articolul 15 din Statut, în sensul că îşi vor pierde mandatele doar cei condamnaţi definitiv la închisoare cu executare. În acelaşi timp, însă, voit sau nu, pe lângă şpăgari, iniţiatorii au uitat să includă în lista „exceptaţilor” aleşii condamnaţi cu suspendare pentru fapte comise cu intenţie şi în exercitarea funcţiilor publice, cum ar fi cei prinşi în conflict de interese, cu abuzuri în serviciu, fraude, deturnări de fonduri, trafic de influenţă etc.

Într-o asemenea situaţie se află fostul primar UDMR din Paleu, Somogyi Ludovic, condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare pentru învârteli cu terenuri, înlăturat din funcţie în această vară, dar şi fostul primar PNL din Sârbi, Sorin Groza, al cărui mandat a încetat în februarie, după ce a încasat 1 an cu suspendare pentru înşelăciuni şi fals. Pentru aceştia, dacă ar intra în vigoare înaintea alegerilor locale de anul viitor, noile reglementări ar fi mană cerească, întrucât, deşi dovediţi ca infractori, şi-ar putea relua funcţiile şi, de ce nu, vechile năravuri, pentru că li se va permite să gestioneze în continuare bani publici.

E corect

„Faptul că un primar a fost implicat într-un accident nu înseamnă că trebuie să plece din funcţia publică asigurată prin votul cetăţenilor. Dacă judecătorul nu dispune în sentinţă ca pedeapsă complementară suspendarea dreptului de a fi ales ori de a alege, nu mi se pare normal s-o facă alţii, iar asta discriminatoriu, doar în unele cazuri. E o îngrădire a drepturilor civile”, susţine Szabó Ődőn, răspunzând solicitării BIHOREANULUI de a-şi explica demersul.

Întrebat despre omisiunile flagrante ale acestuia, care ar permite să-şi păstreze funcţiile nu doar infractorii „din culpă”, ci şi cei condamnaţi pentru fraudarea banului public ori pentru alte fapte de corupţie, UDMR-istul a evitat un răspuns direct. „Cine are propuneri pentru completarea propunerii să vină. Eu sunt de acord. De aceea e iniţiativă”, s-a scuzat el.

Dacă n-o va face nimeni, iar iniţiativa va trece în forma actuală, pentru aleşii puşcăriabili o condamnare cu suspendare nu va însemna decât o mică pată în cazier. Şi nimic mai mult...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON