URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2016, 07:57

Îi alegi pe banii tăi! Candidaţii la alegerile locale vor fi obligaţi la austeritate financiară

Îi alegi pe banii tăi! Candidaţii la alegerile locale vor fi obligaţi la austeritate financiară A ÎNCEPUT! Conştient că după deschiderea campaniei nu îşi va mai putea face reclamă pe tramvaie, UDMR a furat startul. Pe străzile Oradiei circulă de o lună un tramvai inscripţionat cu însemnele Uniunii. "Nu-i reclamă electorală. Este un mesaj de o promovare a învăţământului în limba maternă şi reabilitării statuii lui Szacsvay Imre", spune viceprimarul Huszar Istvan, candidatul UDMR la funcţia de edil-şef
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii sunt oamenii extremelor. Alegerile locale din 5 iunie vor face, în premieră, trecerea de la campaniile electorale spectaculoase în stil american, cu afişe cât blocul şi pomeni în ceasuri, şepci şi brichete, la stilul spartan, în care candidaţii vor bate ca apostolii pe la uşile alegătorilor.

"Este o chestiune corectă. Cum nu se vor mai putea da găleţi şi spectacole electorale, candidaţii vor fi nevoiţi să se bată în proiecte", e de părere secretarul Consiliului Local, Ionel Vila.

Campanie cu amortizor

Gata cu mita electorală! Legea 115/2015, ce reglementează desfăşurarea alegerilor locale de anul acesta, interzice utilizarea în campanie a oricăror obiecte electorale. Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase pentru a determina un alegător să voteze sau să nu voteze se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Programate pe 5 iunie între orele 7.00-21.00, într-un singur tur de scrutin, alegerile vor fi cele mai discrete de până acum. Legea interzice aproape complet publicitatea, de la clipurile vizuale sau audio pe mijloacele de transport în comun şi de la panourile de pe marginea drumurilor până la spectacolele electorale şi focurile de artificii.

Ionel Vila, secretar Consiliul Local OradeaAfişele candidaţilor şi partidelor vor avea dimensiuni standard de 500 x 350 mm, puţin mai mari decât o coală A3, şi se vor pune doar câte unul în locurile special amenajate. "Se presupune că un candidat este deja suficient de cunoscut ca să nu mai fie nevoie să îşi facă atâta reclamă", crede Ionel Vila (foto).

Ochii pe bani!

Mai mult, pentru a evita mituirea electoratului, legea interzice donaţiile făcute de persoane juridice, instituţii, sindicate şi cetăţeni străini, impune ca toate plăţile să se facă prin bănci pentru a putea fi urmărite şi obligă candidaţii la un buget maximal. "Limitarea cheltuielilor are ca scop egalizarea şanselor. Cel care are bani mai mulţi nu poate să-şi plătească mai multă reclamă electorală", arată secretarul CL Oradea.

Ilie Bolojan, primar OradeaLa nivelul reşedinţei de judeţ, spre exemplu, un partid poate cheltui pentru promovarea listei de consilieri locali doar 30 de salarii minime pe economie, adică 31.500 lei, iar pentru funcţia de primar 50 de salarii, adică 52.500 lei. "Bugetele de campanie se vor înjumătăţi. Limita maximă la nivelul oraşului va fi undeva la 18.000 euro, în condiţiile în care în campania precedentă PNL a cheltuit cam dublu", spune primarul Ilie Bolojan (foto), favoritul scrutinului.

În ce priveşte alegerile pentru Consiliul Judeţean, partidele vor putea cheltui 100 de salarii, adică 105.000 lei. În premieră, şeful CJ nu va mai fi votat direct de alegători, ci indirect, de către consilierii judeţeni.

Alegeri cu referendum

Având în vedere sărăcia mijloacelor, anul acesta bătălia se va duce vrând-nevrând pe proiecte, iar cel mai importat a fost deja lansat. Consiliul Local a hotărât joia trecută organizarea celui de al treilea referendum privind fuziunea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin. "Autoritatea Electorală Permanentă ne-a comunicat că referendumul poate fi ţinut în aceeaşi zi cu alegerile locale, dar nu e foarte sigur dacă în aceleaşi secţii de votare sau în altele", spune Bolojan.

Primăria a cerut opinia Biroului Electoral Central înainte de a dubla numărul secţiilor de votare. Oricum, consultarea publică se va ţine doar în Oradea, pe considerentul că referendumul de vara trecută în Sînmartin a rămas valabil. "Organizăm referendumul pentru ultima dată, odată cu alegerile locale, pentru ca 190.000 de orădeni să se poată pronunţa, iar apoi acest subiect să poată fi închis", explică primarul Oradiei.

După două încercări eşuate, edilul crede că alegerile locale vor atrage suficienţi cetăţeni pentru a se realiza, în sfârşit, cvorumul de 30% din numărul celor cu drept de vot, adică minimum 56.601 orădeni. Asta în condiţiile în care e de aşteptat ca principalii contracandidaţi să se opună consultării publice...

"Suntem împotrivă"

Ioan Mang, preşedinte PSD BihorOrganizarea referendumului a fost hotărâtă în CL cu votul exclusiv al liberalilor, UDMR şi PSD votând împotrivă. Primii sunt îngrijoraţi că alipirea unei comune majoritar româneşti ar deregla proporţia etnică în Oradea Mare, iar pesediştii sunt nemulţumiţi că proiectul l-ar avantaja pe favoritul cursei. "Noi suntem împotriva organizării referendumului odată cu alegerile locale", spune liderului PSD Bihor, Ioan Mang (foto).

Motivele? "La alegerile locale cheltuielile sunt clare, dar la referendum nu sunt limitate. Va fi foarte greu să calculeze cineva câţi bani se vor scurge de la Primăria PNL în campanie", protestează Mang. În acest context, social-democraţii sunt de acord cu limitarea cheltuielilor electorale, deşi măsura le afectează tocmai candidatul propriu: Ionel Ghib, patronul Lancetti Transport. Un om de afaceri cu capacitate financiară, dar fără notorietate...

"Îţi poţi deconta banii..."

Huszar Istvan, candidat UDMR la Primaria OradeaSingurul care ar putea "rupe" din capitalul electoral al primarului în funcţie este viceprimarul UDMR Huszar Istvan (foto). Instalat în funcţie anul trecut, când liberalii au scos PSD de la guvernarea locală, Huszar s-a achitat de sarcini fără să fie implicat în scandaluri.

El vede limitarea fondurilor de campanie ca pe un avantaj direct. "Bugetele maximale impuse avantajează partidele mici. Dacă ţi-ai văzut de treabă şi oamenii simt asta, în campanie îţi va fi mai uşor să mergi în faţa lor". Ca urmare, îmbrăţişează restricţiile impuse de lege. "Va exista o disciplină financiară liber consimţită, pentru că dacă la finalul campaniei se dovedeşte că te-ai conformat regulilor îţi poţi deconta banii cheltuiţi de la stat", explică Huszar.

Pentru prima dată, candidaţii care se comportă corect vor putea să-şi recupereze banii cheltuiţi în campanie. Dacă i-au împrumutat vor putea să-i returneze, dacă au fost colectaţi de partid vor putea fi folosiţi de acesta, iar dacă i-au primit în nume personal vor putea să-i ducă acasă. Pentru cei care vor pierde, ca premiu de consolare...


ANTI-FRAUDĂ
Alegeri cu scanner

În premieră, la scrutinul din 5 iunie actele de identitate ale alegătorilor vor fi scanate pentru evitarea votului multiplu. "Primul lucru pe care îl vei face la intrarea în secţia de vot va fi să înmânezi operatorului actul de identitate. Dacă este o carte de identitate, aceasta va fi scanată, dacă este buletin de indentitate se va introduce în sistem codul numeric personal. Sistemul va arăta automat dacă posesorul a mai votat în acea zi şi unde, dacă are vârsta minimă legală de 18 ani sau dacă nu cumva are interdicţie de vot", spune Oana Tuluc, directorul Autorităţii Electorale Permanente pe regiunea Nord-Vest.

Serviciul de Transmisiuni Speciale a tras deja reţele de internet în toate cele 651 de secţii de votare din judeţ şi a făcut primele instructaje cu operatorii care vor folosi tabletele cu scanner. Conform evidenţelor AEP, la 2 martie în judeţ erau 504.005 alegători, din care în Oradea 188.672. Bihorenii vor alege 101 primari, 35 consilieri judeţeni şi 1.259 consilieri locali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
VENITI PRIVIGHETOAREA CANTA...
Wow , il astept cu nerabdare pe Bolojan in cartier ! Are si " pretenasi " p-aici !O avocata , trei judecatori , un director ISC , un angajat al IMP , fiul unei directoare IMP ! Sogorul am auzit ca nu mai sta ! Da' nici cu Adelina nu imi e rusine ! Daca ar veni i-as putea arata casa unui prieten de-a lui Pedro ( daca nu ma insel are doua ) dar i-as putea arata inca una...
Postat 07 Aprilie 2016, 22:53 de TDS
Campanie din poarta-n poarta, ieftin si bun.
Nu in campanie incepe austeritatea, ci dupa terminarea alegerilor si validarea noilor alesi. La Oradea cel putin, primarul o sa aiba probleme pana si la semnarea statelor de plata pentru functionari, ca o sa imparta banii cu portia. Asta se intampla in cazul consumurilor irationale, unde toti banii (proprii, donati de altii si cei imprumutati fara rost), se utilizeaza doar pentru turnarea betoanelor, iar cand se ajunge la zugravit, vopsit si aranjat spatiul verde, nu mai e de unde. Adica, unde nu-i cap, vai de picioare.
Postat 07 Aprilie 2016, 08:16 de SirmaGhipata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON