URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2018, 18:08

Festival cu flori şi viori: Carnavalul florilor îi aduce în premieră la Oradea pe cei 100 de muzicieni ai Orchestrei Ţigăneşti din Budapesta

Festival cu flori şi viori: Carnavalul florilor îi aduce în premieră la Oradea pe cei 100 de muzicieni ai Orchestrei Ţigăneşti din Budapesta CEI 100. Membrii orchestrei ţigăneşti din Budapesta vor concerta pe 21 august în Piaţa Unirii, unde vor fi parcate anul acesta cinci care alegorice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul săptămânii viitoare, Oradea se va umple de flori, muzică şi culoare. În oraş vor poposi o parte din carele alegorice "croite" cu migală pentru Carnavalul Florilor din Debreţin.

Spre deosebire de alte ediţii, pentru aceasta organizatorii pregătesc şi un concert extraordinar pe o scenă imensă, în Piaţa Unirii, dat de cei 100 de muzicieni ai Orchestrei Simfonice Ţigăneşti din Budapesta, grup inclus în galeria "comorilor naţionale" din Ungaria.

Parada culorilor

Din 2005 încoace, în luna august, Oradea găzduieşte o parte din carele alegorice pregătite pentru spectaculosul festival anual al florilor din Debreţin, ca urmare a unui parteneriat între autorităţile locale din cele două oraşe.

Ediţia a XIV-a a Caravanei Florilor - organizată de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), partener fiind Consiliul Judeţean Bihor - va avea loc marţi, 21 august, când impresionantele construcţii florale vor putea fi admirate într-o paradă care va porni la ora 14 din intersecţia străzii Transilvania cu bulevardul Dacia, urmând să continue pe bulevardul Decebal şi pe strada Tudor Vladimirescu, pentru a se opri în Piaţa Unirii în jurul orei 15.30.

Vin din flori

Alaiul, format în acest an din cinci care alegorice, va fi deschis de cel comun Oradea-Debreţin, care va sublinia valorile culturale ale celor două oraşe, simbolizate prin teatrele lor. Carul va fi însoţit de Ansamblul Bihorul, care va prezenta dansuri şi muzică populară.

În paradă a fost inclus şi un car comun al consiliilor judeţene Bihor şi Hajdú-Bihar, care să evoce tradiţiile viticole ale regiunii. În Oradea vor mai ajunge un car cu Coroana Sfântului Ştefan, unul realizat de Parcul Acvatic din Debreţin şi cel al centrului comercial Forum din acelaşi oraş, toate fiind însoţite de majorete şi dansatori. Odată parcate în Piaţa Unirii, spectaculoasele construcţii florale vor putea fi admirate şi fotografiate între orele 15.30 şi 22.30. Merită precizat că, în premieră, o zi mai târziu, pe 22 august, carele vor ajunge şi pe Valea Ierului, în Diosig.

100 de artişti ţigani 

În premieră, APTOR organizează în cadrul Carnavalului Florilor şi un concert cu invitaţi de renume. De la ora 20, pe cea mai mare scenă instalată vreodată în Piaţa Unirii, de 14x14 metri, vor urca cei 100 de muzicieni ai Orchestrei Simfonice Ţigăneşti din Budapesta - 100 Tagú Cigányzenekar.

Cunoscută şi sub numele englezesc, Budapest Gypsy Orchestra, formaţia interpretează muzică ţigănească, dar şi clasică, majoritatea artiştilor fiind violonişti. Din 2014, formaţia a fost inclusă în galeria "comorilor naţionale" din Ungaria.

"Carnavalul are deja o tradiţie de 13 ani în Oradea. În fiecare an, participarea comunităţii este foarte mare. Dorim să-l creştem şi să le oferim spectatorilor un eveniment cultural deosebit", explică Mihai Jurca (foto), preşedintele APTOR.

Momentul lui Zbiciu

Membrii "100 Tagú Cigányzenekar" vor interpreta la Oradea lucrări precum "William Tell Overture", de Gioachino Rossini, dansurile ungureşti nr. 1 şi nr. 5 de Johannes Brahms, "Csárdás", de Vittorio Monti, "Tritsch-Tratsch-Polka", de Johann Strauss II, muzică tradiţională la ţambal, precum şi "Ciocârlia" lui George Enescu.

Publicul va asista şi la un moment artistic deosebit, dedicat instrumentului muzical tradiţional din Bihor - vioara cu goarnă. Pe scenă va urca Varga Carol, cunoscut cu numele de artist Zbiciu, care va cânta, atât singur, cât şi acompaniat de cei 100 de instrumentişti unguri, după partituri pregătite de Liviu Buţiu, managerul Şcolii de Arte Francisc Hubic.

Aşadar, Carnavalul Florilor va fi anul acesta şi muzical, şi încă unul de senzaţie: O plăcere nu doar pentru privire, ci şi pentru auz...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Keep calm and enjoy!
Felicitari organizatorilor! In ciuda minoritatii rasiste care vreau sa cred ca e pe cale de disparitie in orasul nostru, ma bucur sa vad ca oradenii sunt deschisi fata de acest tip de evenimente, menite sa uneasca cele 2 comunitati din Romania, romana si maghiara, si cu un drum, cele 2 tari: Romania si Ungaria. Oradea si Debrecin colaboraza excellent de cativa ani incoace(exemplu Sinagoga Sion, etc). Muzicienii tigani din Ungaria( si nu numai) sunt valori extraordinare, iar cultura ar trebui sa uneasca si nu sa dezbine. hai sa ne bucuram de evenimente, hai sa ne bucuram de viata!
Postat 16 August 2018, 12:56 de lisa
Tigani..tigani peste tot
Mai aducem si alti tigani, nu avem destui
Postat 14 August 2018, 21:51 de User anonimizat
?
MJ...pardon! DJ este membru?
Postat 14 August 2018, 21:26 de soricel
Flori uscate..
Flori uscate, second hand de la Debrecen insotite de tigani.E tot ce ne mai lipseste: flori uscate si tigani!
Postat 14 August 2018, 21:11 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON