URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2019, 13:35

Diabetul Zaharat: Vezi ce semne are boala!

Diabetul Zaharat: Vezi ce semne are boala! (foto: csid.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.

Diabetul zaharat poate fi primar când nu există altă afecţiune asociată, sau secundar, când boala apare în afecţiuni pancreatice, tulburări hormonale, după unele medicamente (steroizi, tiazide) sau în unele sindroame genetice. Diabetul zaharat primar este de 2 tipuri: tipul 1, sau insulino-dependent şi tipul 2, non-insulino-dependent.

Există forme de boală asimptomatice, dar cele mai frecvente manifestări sunt poliuria (eliminarea abundentă de urină), polidipsia (sete exagerată cu consum mare de lichide) şi polifagia (consumul exagerat de alimente), simptome determinate de hiperglicemie (creşterea glucozei din sânge). Debutul poate fi şi prin comă diabetică sau printr-o complicaţie degenerativă, ca de exemplu neuropatia. În diabetul insulino-dependent, debutul este de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, fiind brusc, cu sete, urinare în exces, apetit crescut şi scădere în greutate, pacienţii având de cele mai multe ori greutatea normală sau mai mică.

Diabetul non-insulino-dependent debutează de obicei după vârsta de 40 de ani şi mai târziu, pacienţii fiind cel mai des supraponderali, iar simptomele fiind atenuate şi gradate.

Atenţie! Diagnosticul diabetului simptomatic nu este dificil; pacienţilor cu simptome datorate hiperglicemiei li se testează glicemia matinală (pe nemâncate) şi, dacă este crescută, toţi medicii sunt de acord că diabetul există. Problema este la cei asimptomatici, la care doar se suspicionează boala şi la care glicemia matinală este în limite normale; la aceştia se efectuează teste suplimentare pentru stabilirea diagnosticului, cel mai frecvent fiind utilizat testul oral de toleranţă la glucoză (cu eficacitate discutabilă).

Reţineţi! Glicemia matinală normală este de 80-115 mg%; valorile de 115-126 mg% orientează diagnosticul spre o toleranţă scăzută a organismului la glucide, iar valori de peste 126 mg% depistate de cel puţin 2 ori confirmă diagnosticul de diabet. Testul oral de toleranţă la glucoză (rar utilizat actualmente) constă în administrarea a 75 g de glucoză dizolvată în 300 ml apă dimineaţa pe nemâncate şi măsurarea glicemiei înainte şi după 2 ore de la administrarea glucozei; dacă glicemia iniţială este peste 115 mg% şi/sau cea la 2 ore de peste 200 mg%, se pune diagnosticul de diabet, iar dacă glicemia matinală este între 115 şi 126 mg% şi/sau glicemia la 2 ore de la administrarea de glucoză este sub 200 mg%, se pune diagnosticul de toleranţă scăzută la glucide.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON