URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2019, 18:31

"Poezia e în Cetate". Orădenii sunt aşteptaţi la prima ediţie a Citadel Delivery. Află programul!

'Poezia e în Cetate'. Orădenii sunt aşteptaţi la prima ediţie a Citadel Delivery. Află programul! (foto: Facebook, Street Delivery Bucureşti)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul săptămânii viitoare, curtea Palatului Princiar din Cetate va găzdui în premieră evenimentul Citadel Delivery, care va cuprinde mai multe momente culturale şi de artă, accentul fiind pus pe implicarea participanţilor în dezbateri dar şi la sesiunile de recitare de poezie de tip "slam poetry". 

Citadel Delivery, care va avea loc între 26 şi 28 iulie, este organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor Bihor şi Manifest pentru Oradea, cu sprijinul Primăriei Oradea.

Inspirată şi susţinută de evenimentelor-manifest Street Delivery. În cadrul acestora, străzile din mai multor oraşe sunt date înapoi pietonilor, iar pe parcursul a câteva zile acolo au loc evenimente culturale şi de relaxare. 

În Oradea, aceste manifestări vor avea loc în Cetate. Programul evenimentului a fost prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă de către două reprezentante ale Fundaţiei Cărtureşti, Maria Scripcă şi Maia Teszler, alături de directorul APTOR, Mihai Jurca. 

Sloganul micului festival este "Poezia e în Cetate!", căci accentul va fi pus pe poezie şi pe nuanţele poetice care se regăsesc şi în alte domenii ale artei şi arhitecturii.

Astfel, potrivit organizatorilor, la Citadel Delivery vizitatorii vor avea parte de o gamă variată de ateliere şi proiecte artistice, arhitecturale, teatrale, literare, de mediu şi sport, atât pentru adulţi cât şi pentru cei mici. Serile vor fi pline cu muzică live, proiecii de film, teatru şi DJ seturi.

În cadrul conferinţei, Maria Scripcă a subliniat că Citadel Delivery îşi propune să-i facă pe orădeni să participe activ la atelierele şi evenimentele incluse în festival, invitându-i chiar să-şi prezinte propriile poezii sau să le interpreteze pe ale altora la sesiuni de "slam poetry". În cadrul aceloraşi sesiuni, orădenii vor putea întâlni tineri poeţi din Oradea, Cluj şi Bucureşti. 

Totodată, sunt programate şi diverse ateliere pentru copii, inclusiv unele creative, de desen şi pictură, alături de Vianu Mureşan. Participarea la toate evenimentele din cadrul Citadel Delivery este gratuită.

Merită precizat că în această perioadă studenţii de la Arte şi de la Arhitectură din Oradea pregătesc trei instalaţii care vor servi, în curtea Cetăţii, ca decor al primei ediţii a Citadel Delivery. 


PROGRAM

Programul general redat la finalul acestui document va integra în cadrul său o serie de ateliere tematice care se vor desfăşura în toate cele 3 zile de eveniment, în intervalul orar 10-18:00. Acestea sunt:

Teatru

Patzan Poetry – Studio Act
Diagonele poeziei în spaţiu  - Toth Tunde & Dimeny Levente - actori ai Teatrului Szigligeti Oradea

Artă

Eu, aşa cum sunt – atelier de grafică şi ilustraţii – Dafina Buşu
Atelier de caligrafie modernă – Denisa Popa

Cuvinte, lectură & literatură

Poezia şi rolul ei în societate – Slam poetry  - Salvatorii de cărţi
Versuri pe lampione – Salvatorii de cărţi
Silent Poetry 
Atelierul de poezie "Cotloane citadine, cotloanele din tine" – Mihok Tamas
Şcoala de Sonet – Poeţi bihoreni pe muzică - Fundaţia Rock Filarmonica Oradea

Design

Fashion as Poetry – Andrea Szanto

Mediu & Sport

3R: Reciclează, Reutilizează, Reinventează,  – Federaţia Tinerilor din Bihor
Dor de sport – by Decathlon

Kids

Prima mea carte cu poezii – Salvatorii de cărţi
Poetry Hunt – Cărtureşti
Să ne jucăm că facem artă – Vianu Mureşan

*** Ritmul poeziei Citadel vine Dinsubsol – Sergiu Albui, Strigoi, Robinski, Crisstia & Axel


Vineri 26 iulie

17:30 – Vers de Deschidere: Cristian Neagoe, Maria Scripcă & Mihai Jurcă

18:00 – Poetry shot: Antonio Doda

18:15  –  Spaţiu  public  ca  ‟poezie"    ---  Ordinul  Arhitecţilor  din  România  filiala  Bihor:  invitaţi:  Ştefan Ghenciulescu  (arhitect,  redactor  şef  revista  Zeppelin),  Ştefan  Paskucz  (arhitect,  preşedintele  Comisiei Zonale  a  Monumentelor),  Cristian  Culiciu  (istoric  în  cadrul  Muzeului  Ţării  Crişurilor)  &  Adrian  Hatos (sociolog, prof. doctor la Universitatea Oradea)

20:00 – Poetry Quiz  - by Cărtureşti

21:00 - Concert Zimbru

22:00 Proiecţii de scurt metraj (curatoriate de Docuart )

Sâmbătă 27 iulie

18:00 - Poetry Performance cu Mihok Tamas, Florentin Popa, Elena Boldor, Andrei Pintea, Valeriu A. Cuc

19:00 - Studio Act - Impro Patzan Show

20:00 – Concert Adam’s Nest

21:00 – Concert The Kryptonite Sparks

22:00   -   Proiecţii   de   film   –   Animated   Poetry   (curatoriate   de   Festivalul   Internaţional   de   Film   de
Animaţie anim'est) 

Duminică 28 iulie

17:00 – Vernisaj – Picturile Sophiei Leopold: Dezbateri despre potenţialul artistic al copiilor

18:00 – Decernarea premiilor Slam Poetry – Salvatorii de cărţi

19:00 – Dj set: Sebastian Dubase

20:00 – Concert: Astro Générale

21:00 – Concert Falling Heads

22:00 - Proiecţii de scurt metraj (curatoriate de Docuart)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON