URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2020, 17:52

Elevii orădeni au comemorat-o pe Éva Heyman: o adolescentă de la Colegiul Onisifor Ghibu a interpretat rolul micuței evreice (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 50 de elevi și profesori au fost prezenți joi în parcul Nicolae Bălcescu pentru a comemora 89 de ani de la nașterea micuței Évei Heyman, fetița de 13 ani care a fost deportată în anul 1944 din ghetoul din Oradea în lagărul de la Auschwitz și al cărei jurnal a fost publicat de mama sa la câțiva ani după moartea ei prematură.

Evenimentul a făcut parte din proiectul "Ambasadorii memoriei", iniţiat de Muzeul oraşului Oradea, în care elevii dornici să cunoască mai multe despre istoria evreilor în Oradea şi din lume au început, din primăvara anului trecut, să participe la diverse activităţi. Proiectul a cuprins până acum vizite în principalele clădiri din oraş, care au fost construite de evrei, precum şi activităţi de voluntariat. Au fost prezenţi elevi şi profesori de la colegiile "Onisifor Ghibu", "Mihai Eminescu" şi "Emanuil Gojdu" şi liceele "Aurel Lazăr", "Betel", "Partenie Cosma", "Ady Endre" și "Traian Vuia".

La eveniment au participat şi Ionuţ Ciorba, directorul adjunct al Muzeului oraşului Oradea, şi coordonatoarea proiectului, muzeograful Diana Iancu, care le-au povestit celor prezenţi câteva pasaje din viaţa scurtă a fetiţei.

La final, adolescenta Viviana Rad, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu" (foto principală) s-a aşezat lângă statuia Évei şi a interpretat un monolog scris de ea în jurnal, intitulat "Coşmarul meu". Astfel, toate traumele prin care a trecut evreica ar fi fost doar un vis, fata trezindu-se în anul 2020, chiar de ziua ei, nedumerită de prezenţa maşinilor în locul trăsurilor şi de fetiţele care poartă pantaloni în loc de rochiţe colorate.

"Pentru a intra în pielea personajului m-am gândit la momentele prin care a trecut ea. A fost foarte puternică", a spus adolescenta care i-a interpretat rolul. 

Cea mai mică elevă prezentă la comemorare a fost Anca Suplăcan, care miercuri, chiar de ziua evreicei, a împlinit zece ani. Aceasta a venit alături de sora ei mai mare, Cristina, ambele fiind eleve la Liceul Teologic Penticostal "Betel". 

Muzeul oraşului Oradea a pregătit cu ocazia evenimentului şi o bicicletă decorată cu flori, așa cum era a Evei, care a fost aşezată lângă statuie.

Éva Heyman (foto), poreclită şi "Anne Frank de Transilvania", s-a născut pe 13 februarie 1931, la Oradea, şi a murit pe 17 octombrie 1944, la Auschwitz-Birkenau. În ultima mărturisire din jurnalul său, cu trei zile înainte să fie deportată, Eva spunea că nu vrea să moară.

"Micul meu Jurnal, eu nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc... Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă, într-un pod sau în orice gaură. Şi, micul meu Jurnal, m-aş lăsa sărutată până şi de jandarmul saşiu care ne-a luat făina, numai să nu mă omoare, numai să mă lase să trăiesc!", scria adolescenta. Jurnalul său a fost publicat de mama sa în anul 1948 la Budapesta, iar ulterior a fost tradus în mai multe limbi. 

În 2015, Asociaţia Tikvah din Oradea a dezvelit în Parcul Bălcescu, zonă de unde au plecat trenurile cu evrei spre Auschwitz, o statuie a Evei Heyman, realizată în memoria tuturor copiilor şi tinerilor orădeni care au pierit în timpul Holocaustului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pinonel
Nu zice nimeni că-i responsabilitatea noastră. Noi avem pogromurile de la Iași sau Cernăuți pe cap și totuși mulți îl venerează pe Antonescu ca mare român așa cum îi venerat Horthy ca mare ungur. Subiectele astea îs pâine caldă pentru extremiști și nimic mai mult.
Postat 14 Februarie 2020, 09:34 de oradeaveche
?!
E groaznic ce s-a intamplat, dar nu avem nicio implicare. Se incearca sa ni se induca noua, romanilor, vina/responsabilitatea pentru masacrarea evreilor din estul Ungariei din anul 1944. Ar trebui repetat incontinuu pana le intra in cap tuturor: evreii trimisi in lagare in vara lui '44 erau cetateni ai Ungariei, nu ai Romaniei. Repet, geografic erau evrei din estul Ungariei, vina a fost, este si va fi exclusiv a Ungariei. Am avut si avem si noi, romanii, problemele noastre cu evreii, destule, nu-i nevoie sa le mai ducem in carca si pe ale ungurilor. As fi curios daca in Ungaria regimului Orban Viktor povestea tragica a Evei Heyman este tot asa de intens mediatizata! Poate ne spun asociatiile evreiesti....
Postat 14 Februarie 2020, 05:33 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON