URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2020, 12:41

Bolojan anunţă măsuri restrictive în Oradea: Supermarketurile vor funcţiona până la ora 21, se închid bazarurile, locurile de joacă şi terenurile de sport (VIDEO)

Bolojan anunţă măsuri restrictive în Oradea: Supermarketurile vor funcţiona până la ora 21, se închid bazarurile, locurile de joacă şi terenurile de sport (VIDEO) Primarul Ilie Bolojan a făcut declaraţii pe Facebook, alături de dr. Gheorghe Carp
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a intrat în direct pe Facebook, duminică la prânz, pentru a anunţa măsuri restrictive pentru Oradea, valabile de luni. Potrivit edilului, se vor închide bazarurile din pieţe, terenurile de sport şi locurile de joacă, iar toate supermarketurile vor trebui să oprească programul la ora 21.

Tramvaie şi autobuze, la ore de vârf

„Vom închide de luni bazarurile din pieţe, astfel încât activităţile neesenţiale să nu ducă la creşterea afluxului de populaţie. Va rămâne în funcţiune tot ce înseamnă vânzări de produse agricole. De asemenea, vom închide locurile de joacă şi terenurile de sport, în aşa fel încât să nu fie grupuri mai mari de 3 persoane, dar sigur va fi permisă deplasarea şi alergarea individuală, în zona limitrofă locuinţei”, a declarat Bolojan.

Edilul a anunţat că şi mijloacele de transport în comun îşi vor modifica graficele de funcţionare. „Vom reduce frecvenţa transportului în comun, un tramvai va circula la aproximativ 20 de minute şi un autobuz la aproximativ 40 de minute - o oră, cu excepţia zonelor când oamenii se duc la serviciu, când toată flota OTL va fi în funcţiune, lucrând după orarul normal. În baza unei negocieri cu firmele, vom putea face curse suplimentare în zona de mers şi de întors de la serviciu, astfel încât numărul celor din autobuze să nu fie mare şi să stea la o distanţă rezonabilă unii de alţii”, a spus primarul.

Pentru respectarea Ordonanţei militare nr. 2, care le permite oamenilor să iasă pe străzi după ora 22 numai în anumite condiţii, Bolojan a anunţat că Primăria va impune un program mai scurt magazinelor. „Vom impune ca toate supermarketurile să îşi închidă programul la ora 21, astfel încât ora 22 să-i prindă pe angajaţii de la supermarketuri acasă”, a spus edilul.

Bunici, staţi acasă!

Potrivit lui Bolojan, în ultima săptămână, traficul din Oradea s-a redus cu 60%, iar numărul călătoriilor cu mijloacele de transport public cu 70%. Totuşi, primarul a subliniat că sunt vârstnici care nu respectă recomandările de a sta cât mai mult în case.

„Cea mai mare parte a orădenilor a înţeles că trebuie să avem un comportament responsabil. Există o minoritate care nu a respectat aceste recomandări. Este o realitate că pe mijloacele de transport în comun există un număr destul de mare de persoane vârstnice, care circulă înspre toate zonele oraşului, ceea ce nu este recomandabil în primul rând pentru ei”, a declarat Bolojan.

„În zonele de pieţe, de parcuri sau alte zone există încă destul de multe persoane care sunt prezente într-o formă destul de relaxată, nesesizând problematica acestui virus. Chiar dacă azi cei mai mulţi dintre noi nu-l vedem ca pe un efect imediat în jurul nostru, ci doar prin ştirile din televiziune, atunci când vom vedea lucrurile din jurul nostru va fi prea târziu ca să mai putem face ceva. Este nevoie să ne schimbăm cu toţii comportamentul şi să ne rărim ieşirile din oraş, să rămânem cât mai mult în locuinţele din casele noastre, să limităm răspândirea virusului, să ne protejăm pe noi, mai ales persoanele în vârstă şi cu boli asociate”, a spus Bolojan.

A dat exemplul personal, spunând că şi el va limita deplasările prin oraş şi pe şantiere: „Fiecare, în mod inconştient, putem fi purtătorii acestui virus”.

Dacă puteţi, lucraţi!

În declaraţia de duminică, primarul Oradiei a vorbit şi despre situaţia economică, o problemă care deja îngrijorează multă lume. „Această criză, în afară de probleme de sănătate, va avea şi un impact economic grav asupra economiei europene şi româneşti, şi nu va ocoli nici Oradea”, a spus Bolojan.

Edilul a adăugat că în Oradea sunt trei categorii de firme: cele care deja au închis activitatea, ca urmare a deciziilor guvernamentale, şi au trimis toţi angajaţii în şomaj tehnic sau în concediu, firmele care nu mai au sau nu vor mai avea comenzi în viitorul apropiat, categorie în care intră în principal firmele care lucrează pentru industria auto, iar a treia categorie este a firmelor care au comenzi şi încă pot lucra.

„Apelul meu către acestea este să lucreze. Fabricile din Oradea şi şantierele care au comenzi este important să lucreze pentru a asigura echilibrul economic al oraşului. Oamenii trebuie să-şi întreţină familiile, să-şi plătească întreţinerea, să-şi cumpere alimente, şi aceste lucruri nu le pot face decât dacă economia în linii mari va funcţiona. Şi aşa impactul economic este destul de grav. Cu cât se va lungi mai mult această criză, cu atât impactul economic va fi mai mare şi timpul de refacere a lanţurilor economice şi a locurilor de muncă va fi mai îndelungat”, a declarat Bolojan.

Primarul le-a cerut managerilor de companii din Oradea să verifice temperatura angajaţilor când vin la muncă, pentru a se asigura că nu vor fi nevoiţi să întrerupă activitatea.

„Staţi acasă cei care nu aveţi pentru ce ieşi, iar cei care puteţi să vă desfăşuraţi o activitate în siguranţă, lucraţi pentru a susţine economia oraşului”, a mai spus edilul.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Veste bună: Oradea are propriul aparat pentru testarea anti-Coronavirus, care a şi început să lucreze (FOTO)

Cum se pregătesc spitalele din Oradea în lupta anti-coronavirus: 75 de paturi de ATI, alte 10 pe drum, termo-scanner la Judeţean, pentru a depista orice posibil bolnav

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Masuri preventive
Plata unei sume fixe pentru somaj tehnic(1500-2000lei).Anulare contributii cas,cass,impozit venit pina la stabilizarea situatiei.Aminare rate,credite.Plafonare salarii bugetari si pensii,exceptie sistem sanitar,MAI. 2000lei.Sporuri guvernamentale pentru cine ramine expus: vinzatori supermarket,soferi,posta,casieri etc. 500lei.Plata voluntari care ajuta batrini etc.Unde-i miliardul de la UE?Il impartiti voi,pentru alegeri?
Postat 23 Martie 2020, 09:27 de excalibur
Iar e clopul prea mare!
Ar fi culmea sa fac veneticul ceva pt. cei care l-au facut om! Nu le-a ramas dator, si-a batut si-si bate joc de oradeni, vorba lui cap de pluă: pt. ca poate! Stia ala de langa el, carpanosul, care e singura speranta de salvare pt. cei cu forme severe: aparatele de ventilare mecanica. De aia mor in Italia ca mustele, lipsa aparatelor sau mai corect lipsa aparatelor in fata avalansei de cazuri grave. Birtinezul, impreuna cu trantorii aia din cl (2/3 sunt slugile lui!) trebuiau sa achizitioneze aparate de ventilare mecanica, indiferent de unde si indiferent de pret (la ce datorii are Oradea, nu mai conta!). P.S. In toamna sau cand vor fi alegerile locale, cati isi vor aminti ca le-a murit cineva drag pt. ca un diliu n-a stiut/n-a putut sa gestioneze criza?!
Postat 23 Martie 2020, 05:21 de pinonel
excalibur
Nu-l iubesc pe Bolojan, mie îmi plac femeile. Dar îl respect pt ceea ce face pt Oradea, ceea ce tu sau partidul tu nu vedeți. Sunt un tip educat, cu caracter, dar când mă calci pe nervi lovesc, ca un porc, înconjurat de boi. Bolojan ți-a zis sa stai in casă pe perioada asta, nu ți-a zis sa muncești să susții economic orașul în perioada aceasta, nu ți-a zis sa stai in casa pe care ți-o demolează in perioada asta. Tu nu vrei sa scri câteva rânduri aici , tu vrei sa manipulezi aici, dacă ai vrea sa scri câteva rânduri aici , nu ai avea zeci de nick-name-uri ( ex. viata_profana, mechanic, Nelu_Colonelu, Colonelu_Nelu, QpqDornq, vulpea ) , deci directiva de partid e clară. Tu niciodată nu ai spus că Bolojan a făcut ceva bun, și de aici se vede directiva de partid, și nu incerca sa spui ceva bun. Bolojan nu a cultivat nici o mizerie in Oradea, mizeria ești tu și partidul tau. Uite un model de dezinformare marca EXCALIBUR antena 3 , PSD, USR, Alde, UDMR " PENTRU CETATENII ORASULUI,aflati in autoizolare?Orasul e in declin de cca o luna si urmeaza vreo doua mai nasoale " . Prostule toată lumea e in declin, și tu vorbești doar că Oradea e in declin :::))) . EXCALIBUR ești sterp.
Postat 23 Martie 2020, 00:27 de Sandu2100
Timpul nu mai are rabdare
Mai acu vreun an se scrintea cum sa le taie pensionarilor gratuitatile pe otl.Uite ca a reusit.
Postat 22 Martie 2020, 23:41 de excalibur
Bolojan
Avem timp să-l atacăm în campania electorală pe destule alte subiecte, până atunci avem aparat de testat, teste, scaner și paturi ATI.
Postat 22 Martie 2020, 23:21 de oradeaveche
Uite aci orasul luminii:
Oglinda,oglinjoara,cine-i cea ma frumoasa din tara?(https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/oradea-va-avea-anul-acesta-un-buget-de-18-miliarde-lei-cu-30-peste-cel-din-2019-154032.html).Orasul trece prin vremuri grele.Ce masuri a luat primaria,in afara de prelungirea bonificatie la plata impozitului si bonificatia la termoficare din cauza vintului,PENTRU CETATENII ORASULUI,aflati in autoizolare?Orasul e in declin de cca o luna si urmeaza vreo doua mai nasoale.
Postat 22 Martie 2020, 23:19 de excalibur
om josnic, o creatură care nu produce nimic pt Stat
"Bai nebunule" care-l iubesti pe bolojan,ti-am mai spus sa nu vorbesti cu mine.Acum TE ROG. Traieste-ti viata fara mine.Esti un individ needucat,fara caracter,nu cred ca esti dezirabil pe forumul asta,cu exceptia proprietarilor stabilimentului,din ratiuni de adulatie neconditionata.Vreau sa pot scrie si eu aci citeva rinduri,nu le citi,iti agraveaza boala.Eu imi exprim opiniile,prin prisma gindirii proprii de inginer.Nu am obligatii fata de nimeni,nici iubiri,nici uri profunde.Ce face personajul de care vorbim frizeaza patologicul.Uite ca intr-o situatie de criza nu e nicaieri,nici el ,nici corifeii primariei.E incoerent,odata zice "stati in case" odata "mergeti la lucru, lucraţi pentru a susţine economia oraşului".Nu-l condamn,e doar un politruc si el,nu epidemiolog.Stati in casele pe care vi le demolez io,oricum.Se aude,dom primar,coridorul de mobilitate nufaru asteapta demolarile promise.Nu renuntati.Stati in case ca acusi va scot la tuns iarba,garduri si va amendez.Si multe altele.Sincer,pentru mizeriile pe care le-a cultivat in acest oras,imi doresc ca aceasta criza sa i se sparga in cap.Fara ura,fara razbunare,n-am nimic de impartit cu el.Ar fi o lectie de smerenie,de care are mare nevoie.
Postat 22 Martie 2020, 23:07 de excalibur
excalibur
Transportul in comun trebuie oprit. Italienii stăteau la terase când aveau 1000 de morți. Bai nebunule înțeleg că îl urăști pe Bolojan, dar sa spui așa ceva, dovedește că ești un om josnic, o creatură care nu produce nimic pt Stat, o creatură care își ia doar beneficii.
Postat 22 Martie 2020, 22:21 de Sandu2100
Fara transport in comun
Trebuie oprit si transportul in comun, altfel se ajunge la situatia Italiei, Spaniei, Frantei, etc, tari care nu au luat in serios menintarea generata de infectia Covid-19. Acest virus pervers se raspandeste cu o viteza foarte mare. Viteza de transmitere comunitara este foarte mare. Asta s-a intamplat in Italia, Spania, Franta, UK, Germania, etc. Experienta unui doctor din UK, legata de Covid-19; "Un doctor din Marea Britanie, aflat în prima linie a luptei contra coronavirusului, a spus că deși are o experienţă de peste 10 ani în sistemul medical, este traumatizat de chinul îndurat de pacienții infectați de coronavirus, în ultimele clipe de viață. „Aţi văzut vreodată un om care îşi dă ultima suflare? Nu mulţi au văzut, dar cei care au trăit această experienţă cu siguranţă nu pot uita oroarea. Îmi doresc să pot uita toate chipurile pe care le-am văzut în această săptămână şi care acum nu mai sunt în viaţă. Panica se citeşte pe fiecare faţă, sunetul oamenilor care încearcă să respire… chestiile astea nu te părăsesc. Sunt doctor de mai bine de un deceniu. În tot acest timp am crezut că am văzut tot ce se putea vedea. Dar nimic nu m-a pregătit pentru teroarea pe care acest virus a dezlănţuit-o”, a spus doctorul. Acesta a precizat că virusul nu numai că atacă agresiv plămânii, dar are şi o capacitate incredibila de a se răspândi, ceea ce îl diferenţiază de orice alt virus gripal." Sursa:Gandul.ro
Postat 22 Martie 2020, 21:18 de 1011010
Transport in comun
Medicul chinez care a venit sa ajute Italia s-a mirat ,ce carantina e aia daca transportul in comun nu e oprit?La situatia de la ei,era obligatoriu sa fie oprit.Oradea nu e un oras contaminat,inca.Carantina e decretata national,pentru toti.Transportul a scazut cu 60-70%,iar Marele Gospodar face optimizari,economii,calcule.Pai frate,lasa-l sa circule normal,ca utilitate publica,dezinfecteaza-l zilnic,chiar daca sunt 3-4 calatori,tocmai asta e ideea,sa minimizam interactiunile intre oameni.Daca reduci cursele,aiurea,fara un orar,stau fraierii in statie,contaminindu-se pina vine tramvaiul...In acest mod ,tramvaiul,autobuzul e mai safe decit un taxi.Macar pina se da oprirea totala de la bukarest.
Postat 22 Martie 2020, 20:11 de excalibur
excalibur
Daca stai acasă, pt ce mai trebuie OTL??
Postat 22 Martie 2020, 19:38 de Sandu2100
D-alelei, fecior de lele Si viteaz ca o muiere, Nu fugi, ca n-am dat vama, Nu fugi, c-o sa-mi dai seama!
Ai dat de greu,primare?"lucraţi pentru a susţine economia oraşului"? Da,lucram de acasa,ca IT-istii cei scutiti de impozite pe cea mie sau doua de euro,la care le faci d-ta birouri subventionate. La munca,nu la intins mina.Ai auzit ca oradenii captivi in case,multi in somaj tehnic sau ai nimanui,ca deocamdata is doar vorbele orbanului,au probleme cu facturile mari la intretinere.Stii cit e subventia in orasul luminii? 50 lei.Pentru ca ne-am angajat sa facem gigacaloria 400,zero subventii.Desigur nu putem rupe de la santiere,ca sa ajutam orasul.Mergeti la servici,in curind oprim si otl-ul.Nu putem face risipa.
Postat 22 Martie 2020, 18:45 de excalibur
Exista sanse ca ambele tabere sa aiba dreptate:)
Varianta 1 a lui roger si cris: frecventa mare la sosire rezulta putini calatori in fiecare garnitura, generand insa costuri mari pt OTL. Varianta 2 a lui sandu si elev (trag concluzia ca ei sustin varianta propusa de Bolojan): frecventa mica la sosire miza fiind lipsa de rabdare a calatorilor care fie vor merge pe jos, fie vor lua un taxi, fie se vor deplasa cu bicicleta, trotineta, masina proprie sau a unui vecin, prieten etc - costuri reduse pt OTL. Deci tot putini calatori in mijloacele de transport in comun. Varianta 3 in care TOTI calatorii asteapta mijloacele de transport in comun care vor sosi odata la 30-60 min este fantezista si nu merita luata in calcul. Voi la care varianta credeti ca s-a gandit Bolojan?
Postat 22 Martie 2020, 18:02 de Kid
Roger
Daca n-ai aflat încă. STAI ACASĂ !!!!
Postat 22 Martie 2020, 15:06 de Sandu2100
Organizare "marca Bolojan" ...
... habarnist de care te apucă și mila !?! Pline erau supermaketurile după ora 21, nu-i așa ?!? Exact asta e problema la Oradea, după tâmpeniile enunțate haotic de "milițianul" Vela, care vrea nunți în biserică de max. 8 persoane, dar care trebuie apoi să se împrăștie în grupuri de cel mult 3 persoane, că mai mulți nu e voie să se deplaseze pe străzi !?! ... ca să reduci contactele directe între oameni, în cazul unei aglomerări urbane ca Oradea, trebuie să mărești frecvența mobilității și să îndesești mijloacele de deplasare, nu să reduci transportul în comun !?!
Postat 22 Martie 2020, 14:40 de CrisDumi
o greseala majora care va fi platita la alegeri - programul defectuos al OTL
cred ca se pierde imaginea de ansamblu: daca tramvaiele circula din 20 in 20 min si autobuzele din 40-40min, atunci când vor ajunge in statie vom avea supra-aglomeratie in ele, asa cum este si acum. colac peste pupaza, tiganii misuna peste tot in oras, inclusiv in tramvaie. despre ce fel de protectie vorbim?!?! chiar nu este o solutie rarirea mijloacelor de transport in comun. nu toata lumea lucreaza in parcul industrial, si nici de la 8-17. unii mai ai si parinti/socrii in varsta pe care ii ajuta peste zi, chiar daca nu zilnic etc. exact in aceste vremuri grele, nu ne putem baza pe controlori, pe politisti, pe primar - nu simtim ca avem deloc protectie folosind transportul in comun.
Postat 22 Martie 2020, 14:29 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON