Primarul Ilie Bolojan a intrat în direct pe Facebook, duminică la prânz, pentru a anunţa măsuri restrictive pentru Oradea, valabile de luni. Potrivit edilului, se vor închide bazarurile din pieţe, terenurile de sport şi locurile de joacă, iar toate supermarketurile vor trebui să oprească programul la ora 21.
Tramvaie şi autobuze, la ore de vârf
„Vom închide de luni bazarurile din pieţe, astfel încât activităţile neesenţiale să nu ducă la creşterea afluxului de populaţie. Va rămâne în funcţiune tot ce înseamnă vânzări de produse agricole. De asemenea, vom închide locurile de joacă şi terenurile de sport, în aşa fel încât să nu fie grupuri mai mari de 3 persoane, dar sigur va fi permisă deplasarea şi alergarea individuală, în zona limitrofă locuinţei”, a declarat Bolojan.
Edilul a anunţat că şi mijloacele de transport în comun îşi vor modifica graficele de funcţionare. „Vom reduce frecvenţa transportului în comun, un tramvai va circula la aproximativ 20 de minute şi un autobuz la aproximativ 40 de minute - o oră, cu excepţia zonelor când oamenii se duc la serviciu, când toată flota OTL va fi în funcţiune, lucrând după orarul normal. În baza unei negocieri cu firmele, vom putea face curse suplimentare în zona de mers şi de întors de la serviciu, astfel încât numărul celor din autobuze să nu fie mare şi să stea la o distanţă rezonabilă unii de alţii”, a spus primarul.
Pentru respectarea Ordonanţei militare nr. 2, care le permite oamenilor să iasă pe străzi după ora 22 numai în anumite condiţii, Bolojan a anunţat că Primăria va impune un program mai scurt magazinelor. „Vom impune ca toate supermarketurile să îşi închidă programul la ora 21, astfel încât ora 22 să-i prindă pe angajaţii de la supermarketuri acasă”, a spus edilul.
Bunici, staţi acasă!
Potrivit lui Bolojan, în ultima săptămână, traficul din Oradea s-a redus cu 60%, iar numărul călătoriilor cu mijloacele de transport public cu 70%. Totuşi, primarul a subliniat că sunt vârstnici care nu respectă recomandările de a sta cât mai mult în case.
„Cea mai mare parte a orădenilor a înţeles că trebuie să avem un comportament responsabil. Există o minoritate care nu a respectat aceste recomandări. Este o realitate că pe mijloacele de transport în comun există un număr destul de mare de persoane vârstnice, care circulă înspre toate zonele oraşului, ceea ce nu este recomandabil în primul rând pentru ei”, a declarat Bolojan.
„În zonele de pieţe, de parcuri sau alte zone există încă destul de multe persoane care sunt prezente într-o formă destul de relaxată, nesesizând problematica acestui virus. Chiar dacă azi cei mai mulţi dintre noi nu-l vedem ca pe un efect imediat în jurul nostru, ci doar prin ştirile din televiziune, atunci când vom vedea lucrurile din jurul nostru va fi prea târziu ca să mai putem face ceva. Este nevoie să ne schimbăm cu toţii comportamentul şi să ne rărim ieşirile din oraş, să rămânem cât mai mult în locuinţele din casele noastre, să limităm răspândirea virusului, să ne protejăm pe noi, mai ales persoanele în vârstă şi cu boli asociate”, a spus Bolojan.
A dat exemplul personal, spunând că şi el va limita deplasările prin oraş şi pe şantiere: „Fiecare, în mod inconştient, putem fi purtătorii acestui virus”.
Dacă puteţi, lucraţi!
În declaraţia de duminică, primarul Oradiei a vorbit şi despre situaţia economică, o problemă care deja îngrijorează multă lume. „Această criză, în afară de probleme de sănătate, va avea şi un impact economic grav asupra economiei europene şi româneşti, şi nu va ocoli nici Oradea”, a spus Bolojan.
Edilul a adăugat că în Oradea sunt trei categorii de firme: cele care deja au închis activitatea, ca urmare a deciziilor guvernamentale, şi au trimis toţi angajaţii în şomaj tehnic sau în concediu, firmele care nu mai au sau nu vor mai avea comenzi în viitorul apropiat, categorie în care intră în principal firmele care lucrează pentru industria auto, iar a treia categorie este a firmelor care au comenzi şi încă pot lucra.
„Apelul meu către acestea este să lucreze. Fabricile din Oradea şi şantierele care au comenzi este important să lucreze pentru a asigura echilibrul economic al oraşului. Oamenii trebuie să-şi întreţină familiile, să-şi plătească întreţinerea, să-şi cumpere alimente, şi aceste lucruri nu le pot face decât dacă economia în linii mari va funcţiona. Şi aşa impactul economic este destul de grav. Cu cât se va lungi mai mult această criză, cu atât impactul economic va fi mai mare şi timpul de refacere a lanţurilor economice şi a locurilor de muncă va fi mai îndelungat”, a declarat Bolojan.
Primarul le-a cerut managerilor de companii din Oradea să verifice temperatura angajaţilor când vin la muncă, pentru a se asigura că nu vor fi nevoiţi să întrerupă activitatea.
„Staţi acasă cei care nu aveţi pentru ce ieşi, iar cei care puteţi să vă desfăşuraţi o activitate în siguranţă, lucraţi pentru a susţine economia oraşului”, a mai spus edilul.
Citeşte pe această temă şi articolele:
Veste bună: Oradea are propriul aparat pentru testarea anti-Coronavirus, care a şi început să lucreze (FOTO)
Cum se pregătesc spitalele din Oradea în lupta anti-coronavirus: 75 de paturi de ATI, alte 10 pe drum, termo-scanner la Judeţean, pentru a depista orice posibil bolnav
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.