URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2019, 15:39

Ministerul Sănătăţii a aprobat reducerea compartimentelor de oncologie şi hematologie pediatrică din Spitalul Municipal Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea "desfiinţării" oncologiei pediatrice din Oradea a ajuns la final. După ce în a doua decadă a lunii iulie unele voci acuzau conducerea Spitalului Municipal că forţează pensionarea unor medici specialişti urmărind, de fapt, desfiinţarea compartimentelor de oncologie pediatrică şi de hematologie pediastrică, care însumează 12 paturi, fapt ce ar pune pe drumuri micii pacienţi şi pe părinţii acestora, obligându-i să se adreseze centrelor universitare din regiune, Ministerul Sănătăţii a luat o decizie privind restructurarea celor două compartimente.

De la 12 la 6 spaturi

Decizia Ministerului Sănătăţii de a aproba restructurarea celor două compartimente, de oncologie pediatrică şi de hematologie pediatrică, fiecare cu câte 6 paturi, a fost anunţată marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, ca ordonator principal de credite, în subordinea căruia se află Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu.

"Ministerul Sănătăţii, în urma solicitării depuse de Spitalul Municipal (n.r. – privind restructurarea, la finele lunii iulie), a trimis avizul la finalul săptămânii trecute către Primărie. Am rugat conducerea Spitalului să facă o conferinţă de presă, să informeze modificări când se fac, cum se fac...", a spus Bolojan.

În ce priveşte cele două compartimente, ele se vor contopi într-unul singur şi numărul total al paturilor va fi redus de la 12 la 6 (de trei ori mai multe decât ceruse, totuşi, conducerea Spitalului Municipal).

Paturi mutate

Edilul a precizat, de asemenea, că propunerile de restructurare aprobate de Minister vizează şi alte specialităţi medicale. De exemplu, a spus primarul, două secţii "care funcţionează în spaţii de calitate discutabilă se vor muta în corpul spitalului", şi anume 50 de paturi de la secţia exterioară de pneumologie din strada Izvorului şi 30 paturi de neurologie ale secţiei exterioare din strada Louis Paseur.

Acestea vor funcţiona în clădirea principală din strada Corneliu Coposu, la etajele V şi respectiv VI, urmând să aibă "toate facilităţile, de la terapie intensivă la o recuperare mai bună".

Primarul a precizat că schimbările, care au fost avizate şi de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, vor fi implementate "cel mai târziu în octombrie".

Pro şi contra

Presupusa "desfiinţare" a compartimentelor de oncologie şi hematologie pediatrică, la conducerea cărora s-au aflat până anul trecut dr. Gabriela Miculschi şi dr. Ritli Ladislau, a fost criticată de o parte a presei din Oradea, care a relatat că, de fapt, acesta a fost preţul pe care managerul Spitalului Municipal, economistul Dacian Foncea, l-ar plăti, cinic, pentru a scăpa de cei doi medici specialişti, forţând pensionarea lor.

La finele lunii iulie, BIHOREANUL a dezvăluit, însă, că în ultimii cinci ani gradul de ocupare a celor două paturi a fost de numai 8%, majoritatea pacienţilor oncologici minori din judeţul Bihor (aproape 200 la număr) preferând să se adreseze clinicilor din centrele universitare Cluj şi Timişoara sau chiar în străinătate.

În ce priveşte forţarea pensionării celor doi medici, dr. Miculschi, de fapt, s-a pensionat după împlinirea vârstei, din proprie iniţiativă, preferând să activeze în cadrul spitalului privat Pelican, încă înainte ca Foncea să preia managementul Spitalului Municipal, iar dr. Ritli, care a împlinit 71 de ani, nu mai putea fi menţinut în cadrul unităţii cu contract de muncă, el rămânând însă colaborator, calitate în care face gărzi şi ţine consultaţii.

Fără pericol

Pe lângă cei doi medici pensionaţi, Spitalul Municipal mai are încă un specialist în oncologie şi hematologie pediatrică, şi anume dr. Cristian Sava, care este şi şeful secţiei Pediatrie II, în cadrul căreia funcţionau cele două compartimente.

Potrivit acestuia, chiar dacă ambele compartimente ar fi desfiinţate, acest lucru nu ar însemna că pacienţii oncologici minori nu ar mai fi îngrijiţi la Oradea, ci pur şi simplu că cele 12 paturi nu vor mai fi "blocate" exclusiv pentru patologia oncologică, putând fi folosite şi pentru alţi pacienţi pediatrici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON