URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
29 Iulie 2019, 13:30

Cancerul manipulării: Contrar zvonurilor, Spitalul Municipal din Oradea nu desfiinţează Oncologia Pediatrică

Cancerul manipulării: Contrar zvonurilor, Spitalul Municipal din Oradea nu desfiinţează Oncologia Pediatrică CAP ÎN CAP. Vestea că managerul Dacian Foncea (stânga) l-a "abuzat" pe unul dintre cei mai reputaţi medici ai Spitalului Municipal, dr. Ritli Ladislau (dreapta), doar pentru a desfiinţa Oncologia Pediatrică, se dovedeşte un "fake"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un cuvânt teribil - cancer, alăturat altuia - copil, "vinde" emoţie. A constatat-o, uluit de manipularea acestor noţiuni, şeful Secţiei Pediatrie II a Spitalului Municipal din Oradea, în cadrul căreia funcţionează compartimentele de Oncologie Pediatrică şi Hematologie Pediatrică, pe care managerul unităţii, Dacian Foncea, le-ar vrea desfiinţate. Adică, ar fi un inconştient criminal...

BIHOREANUL a verificat dacă lucrurile sunt aşa şi a descoperit că nici vorbă. Deşi Foncea e acuzat că urmăreşte desfiinţarea compartimentelor ca să "scape" de cei doi medici care le coordonau, dr. Ritli Ladislau şi dr. Gabriela Miculschi, realitatea e alta: doctoriţa a ieşit la pensie înainte să ajungă el manager şi fiindcă aşa a vrut, iar fostul ministru al Sănătăţii, la 71 ani, lucrează în continuare în spital. În schimb, managerul vrea să reducă ambele compartimente, dar asta fiindcă nu au pacienţi.

Pe "moarte"

Un reportaj TV difuzat la mijlocul lunii alarma bihorenii: "Secţia" de Oncologie Pediatrică a Spitalului Municipal va fi desfiinţată din cauza managerului Dacian Foncea. "Nu se justifică existenţa acestor compartimente la nivelul municipiului Oradea", spunea acesta în reportaj. După el, dr. Gabriela Miculschi parcă îl contrazicea, spunând că "avem peste 100 de copii vindecaţi". Apoi, o mamă atingea coarda sensibilă: "În momentul când domnul doctor nu mai era, copilul meu întreba "acuma cine o să-mi zică mie când o să fiu vindecată?". Spectatorul deducea în câteva secunde despre ce doctor era vorba: Ritli Ladislau, care declara că "de câţiva ani am primit aprobarea pentru prelungirea activităţii", dar nu şi anul acesta. Se înţelegea că a fost dat afară de manager.

În final, un crainic anunţa că în urma pensionării celor doi medici "pacienţii au fost mutaţi de la Oradea în alte centre", iar un părinte se plângea că este greu să meargă altundeva cu copilul bolnav, fiindcă în centrele mari adesea nu sunt locuri libere.

Ştirea că Oncologia Pediatrică va fi desfiinţată a fost "rostogolită" ulterior în ziare şi pe Facebook, stârnind un val de indignare la adresa managerului.

Replică în stilul Foncea

Acesta a răspuns la "relatările incomplete, trunchiate şi părtinitoare" printr-un comunicat scris, însă, alambicat, fără să pună în ordine lucrurile şi fără să le explice. Singurul mesaj limpede e că cele două compartimente de Oncologie şi Hematologie Pediatrică "nu sunt în curs de desfiinţare", ci - chiar dacă măsura e "nepopulară" - managerul a propus reducerea numărului de paturi de la 12 la 2, "corespunzător adresabilităţii".

Fără să traducă termenii pe înţelesul tuturor, Foncea a arătat că în ultimele 6 luni au fost internate doar 5 "cazuri noi" şi oricum părinţii au cerut transferarea tuturor în centre consacrate (Timişoara, Cluj, Bucureşti etc). De altfel, chiar şi în perioada când activau atât dr. Ritli, cât şi dr. Miculschi, acest lucru se întâmpla în 70% din cazuri.

Managerul a transmis, de asemenea, că cei doi medici au fost pensionaţi din simplul motiv că au împlinit vârsta legală. Anul trecut, spitalul a vrut să angajeze încă un specialist, dar Ministerul Sănătăţii n-a aprobat concursul. Oricum, în final, chiar şi propunerea sa de restructurare tot Ministerul va trebui s-o aprobe...

Pe de altă parte, managerul a făcut şi afirmaţii scandaloase, spunând că în cele două compartimente nu s-a făcut "performanţă" şi chiar s-a lucrat fără protocoale, adică setul de reguli care trebuie respectate în diagnosticare şi tratare.

7 ani în prelungiri

BIHOREANUL a făcut propriile verificări, prima descoperire fiind că lui Foncea i-au fost imputate "crime" pe care nu le-a comis. Deşi e acuzat că a pensionat-o forţat pe Miculschi, doctoriţa s-a retras în mandatul predecesoarei sale, Maria Silaghi, la începutul anului trecut, deoarece a ales să activeze la spitalul privat Pelican. Foncea e vinovat, aşadar, doar că l-a "pensionat" pe Ritli, dar nici măcar acesta nu-l acuză direct că urmăreşte desfiinţarea compartimentelor, ci doar că nu i-a mai prelungit contractul de muncă, fapt care va afecta activitatea acestora şi, implicit, pe pacienţi.

Fostul ministru a împlinit vârsta de pensionare (65 ani) în 2013, dar fiind profesor la Facultatea de Medicină contractul i-a fost prelungit în fiecare din ultimii 6 ani, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, ultima oară, în 2018, inclusiv cu semnătura lui Foncea. Anul acesta, însă, nu. Or, Ritli consideră că mai putea fi menţinut, nelimitat, fiind şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale (ASM).

"În iunie am solicitat noua prelungire, aprobată de Primărie, dar respinsă de manager. I-am cerut o întâlnire, pentru că nu mi-a explicat de ce, dar a refuzat", spune dr. Ritli, adăugând că, totuşi, lucrează şi acum câte 16 ore pe zi, atât la propriul cabinet privat, cât şi în Spitalul Municipal, unde face gărzi şi oferă consultaţii.  

Paturi goale

Realitatea e că în Oradea cele două compartimente de Oncologie şi Hematologie Pediatrică, înfiinţate în 1995, i-a avut ca "pionieri" pe Ritli şi Miculschi, ambii specialişti în Pediatrie şi supraspecializaţi apoi în Oncologie şi Hematologie. Dar, cum orice început are şi un sfârşit, pensionarea lor n-a fost câtuşi de puţin ilegală.

Deşi Ritli a invocat posibilitatea să-şi continue activitatea ca angajat, nu colaborator, fiind membru onorific al ASM, chestiune oricum discutabilă, legislaţia a permis prelungirea activităţii peste 70 de ani doar membrilor plini, fiind modificată abia la câteva zile după pensionarea sa, decisă nu de Foncea singur, ci de Comitetul Director.

Mai mult, conform datelor spitalului, în ultimii 5 ani rata de utilizare a celor 12 paturi a fost de doar 8,6%, fiecare pat fiind ocupat într-un an doar 32 de zile din 365.

Fără "clienţi"

Orădenilor le-a mai fost servită o minciună, şi anume că dr. Miculschi şi dr. Ritli erau singurii specialişti în Hematologie şi Oncologie Pediatrică de care dispunea Spitalul Municipal. Or, aceste specializări le are şi dr. Cristian Sava, şeful Secţiei Pediatrie II, în cadrul căreia funcţionează compartimentele.

De altfel, dr. Sava a declarat BIHOREANULUI că manipularea pe tema desfiinţării Oncologiei Pediatrice l-a şocat, pur şi simplu. "Nimeni nu a pus problema desfiinţării, ci a reducerii, care e necesară, orice ar spune lumea, dincolo de emoţii. Cu 12 paturi, neutilizate, eram ca un magazin mare, dar în care nu intra nimeni, iar păstrarea lor înseamă cheltuieli inutile. Fiind rezervate pentru oncologie, pe ele nu puteau fi internaţi copii cu alte afecţiuni, dar ca paturi de pediatrie ar putea servi la tratarea oricărei afecţiuni pediatrice, inclusiv oncologice".

De altfel, a mărturisit Sava, "surpriza neplăcută a fost să văd şi la TV, şi pe Facebook, plângându-se că trebuie să-şi ducă copii în alte centre din ţară, pe motiv că Oncologia Pediatrică din Oradea se desfiinţează, părinţi care ceruseră chiar ei transferurile". Aşa că diagnosticul medicului e brutal de sincer: o problemă raţională de management medical a fost manipulată prin interpretări mincinoase. "Boală", altminteri, veche la români...


VICTIMELE ZVONURILOR
Miting la Centrul Oncologic

În plină îngrijorare provocată de presupusa dispariţie a Oncologiei Pediatrice a fost lansat un zvon şi mai grozav, cum că "direcţiunea Spitalului Municipal doreşte desfiinţarea Centrului Oncologic". O orădeancă a contactat redacţia BIHOREANULUI şi a semnalat că "o doctoriţă de la Centrul Oncologic mi-a spus că din motivul acesta toţi medicii şi asistentele vor rămâne şomeri, iar pacienţii vor fi puşi pe drumuri la Cluj şi Timişoara". Femeia a afirmat că este fiica unui pacient oncologic căruia i-a fost întreruptă radioterapia după defectarea acceleratorului de particule, pe care conducerea spitalului nu îl repară fiindcă va "livra" pacienţii unei clinici private din Cluj.

În realitate, acceleratorul se defectează pentru că din 2013 este suprasolicitat, dar Centrul Oncologic are un al doilea aparat, achiziţionat de Ministerul Sănătăţii şi deja instalat. Deoarece acesta are aceleaşi performanţe, Spitalul a obţinut de la Minister promisiunea că va primi 800.000 euro pentru a-l îmbunătăţi, însă "am abandonat ideea upgradării ca să-l putem folosi înainte ca vechiul accelerator să cadă de tot", spune managerul Dacian Foncea.

Aşadar, nici vorbă de desfiinţarea Centrului Oncologic, deşi femeia care a apelat la ajutorul BIHOREANULUI spune că se intenţiona până şi organizarea unui miting de protest împotriva managerului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mizerie și bătaie de joc pentru ca poate
Ceva asemănător _Viata mizera din interiorul Spitalului atunci când nu susții sistemul caracatița . La Spitalul Județean de Urgență Oradea la secția de sterilizare este un doctor(monstru) care are pentru 4 ore pe zi un salar de peste 11000 Ron pe luna. (se poate verifica pe site-ul spitalului). Acest dr. Chirila de la venirea lui pe această secție a produs numai dezastru. Încearcă să dea oamenii afara, pe cei care nu cotizează, protejații, (adică îngrijitorul Mălai) bate asistentele pe tura și ghicitoare... cine a fost mutat de pe secție, corect victima bineînțeles. Agresorul face și azi legea pe secție. Oamenii care spun ca nu este bine ce se întâmplă sunt mutații de pe secție, amenințați, hartuiti, ba chiar băgați în comisii de disciplina și sancționați. Sa informat conducerea prin nenumărate note(cu nr. de inregistrare, cu tot ce trebuie) , dar se pare ca pilele și banii sunt mai importanți decât viata oamenilor și sistemul mafiot lucrează chiar dacă uneori este pusa în pericol viata pacienților. Inclusiv o persoana din conducerea spitalului a spus că-l va ajuta in demersurile sale,probabil fiind acea persoană care la băgat și în sistem.Ea sugerând sa plecam definitiv pentru a nu mai încurcă sistemul.Voi face demersuri inclusiv la Ministerul sănătății și dacă va fi cazul voi face o plângere la DNA.
Postat 30 Iulie 2019, 10:17 de Cezarivan
Corectitudine!
La varsta de 71 ani, dr. Ladislau Ritli, ar trebui sa mai stea acasa sa se odihneasca, sa lase pe cei mai tineri sa poata ocupa posturi in spital! Se plange ca nu i s-a mai aprobat cererea de prelungire si pe anul acesta!Cata marsavie! Pe vremea cand era directorul directiri sanitare Oradea, iar minustru al sanatatii era dl.Barany, a obligat mai multi medici sa se pensioneze, care nu aveau varsta de 60 ani, chiar daca acestia aveau aprobarea de a-si continua activitatea pana la 60 ani, aprobare data de fostul ministru dl. dr. Dragulescu! Avea nevoie de aceste posturi, pentru a-si pune apropiatii sai! La 71 ani, domnule Ritli, dute la plimbare cu nepotii, daca ii ai sau mergi la pescuit, ca ai facut destul rau!
Postat 30 Iulie 2019, 10:01 de sorana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4 RON
  • 1 EUR = 4.7694 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON