URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2018, 18:19

Începe şcoala! Primele clase de învăţământ dual din afara Oradiei vor funcţiona la Cadea, Beiuş şi Ştei

Începe şcoala! Primele clase de învăţământ dual din afara Oradiei vor funcţiona la Cadea, Beiuş şi Ştei foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele trei clase de învăţământ dual înfiinţate în Bihor, în afara municipiului Oradea, vor începe cursurile luni.

"Fabrica" de meseriaşi

Anunțul a fost făcut, sâmbătă, printr-un comunicat, de Consiliul Judeţean Bihor, care a precizat că cele trei clase au fost înfiinţate în parteneriat cu agenţii economici.

"Acestea vor avea trei specializări, sudură, CNC - operatori maşini cu comandă numerică şi mecanic auto. Clasele vor fi găzduite de trei instituţii de învăţământ din judeţ, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" Beiuş şi Colegiul Tehnic "Unirea" Ştei", se menţionează în comunicat.

În plus administraţiile locale din Beiuş şi Ştei au anunţat că vor susţine financiar în primul an de studiu bursele elevilor din sistemul dual.

Se asociază!

Conform informării transmise de CJ Bihor, în cursul săptămânii viitoare urmează să fie înregistrată la Judecătoria Oradea asociaţia Bihor West Profesional, cu rolul de a coordona şi implementa învăţământul profesional în Bihor.

Asociaţia va reuni companii orădene precum Selina, Drumuri Orăşeneşti sau Auto Bara care vor avea ca partener Consiliul Judeţean Bihor.

Din asociaţie va face parte şi Werner Braun, fondatorul şcolii germane Kronstadt, cea mai cunoscută şcoală profesională din această parte a Europei.

Sistemul de învăţământ dual se adresează tinerilor între 14 şi 26 de ani şi are la bază parteneriatul încheiat între instituţia şcolară, mediul economic şi elev.

Pe durata pregătirii, elevii urmează cursuri teoretice în şcoală şi le pun în practică în spaţiile de producţie ale agentului economic. Elevii beneficiază de o bursă lunară de 400 lei iar la absolvire sunt angajaţi la firma la care au făcut practică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
!!!
@Sandu1206: Cum zici tu, Sorbonel!
Postat 10 Septembrie 2018, 18:34 de soricel
Soricel
Daca făceai școală, acu aveai loc de muncă, nu stăteai pe banii altora.
Postat 10 Septembrie 2018, 00:03 de Sandu1206
Crissdumi
Trebuie sa aduci in discuții scolii pentru cei cu nevoi speciale doar ca sa dai tu mai bine? La arata poți cobori? Sa îți întorc și eu legat de gurita ta si distribuitorul de material - obisnuint cu mang, huh? Nu mă cobor la nivelul tau. Iar despre agramare, nu mă chinui sa mă iau în gura cu tine. Îți faci un selfie cu un rezultat de la Mensa si il trimiți la jack.arrow@protonmail.com dupa care discutam, gluma de jurnalist de investigatii ce esti. @moderatori pe bune, deja incalca oeice limita. Ca si adulatii lui pesedesti ce aduceau Holocaustul in aceeasi propozitie incinerarea porcilor, el se ia de copiii cu dizabilitati in împroșcări cu noroi si balegar pesedist. Eu ma retrag vreo saptamana de dragul de a nu comenta cum merita unii pe aici. O saptamana minunata !
Postat 09 Septembrie 2018, 17:43 de poiu
Deh....
@roger: Fa-o tu primul! Sau Chereches cu talentata tenis....mena! Si-ale lui Bolojan "e" studente, inclusiv a' vitregă!
Postat 09 Septembrie 2018, 12:35 de soricel
Re: poiu
Bolojan a inventat învățământul "dual" în burta birtinezei lui, pentru ca apoi să aplice ce a prins ... din zbor la Școala Copiilor cu Dizabilități de la Tileagd, în atelierul de tâmplărie unde ai învățat și tu agramarea, nu-i așa ?!?
Postat 09 Septembrie 2018, 10:40 de CrisDumi
Profesional așadar ...
Pentru că dual, ca învățământ ... înseamnă multe alte metode și combinații între teorie și practică !?! Dar așa e dăscălimea de astăzi, inventând cuvinte și calificări pe care nu le-a învățat la școala primară a dualității românești !?!
Postat 09 Septembrie 2018, 10:36 de CrisDumi
Ce caractere la conducerea cj
Cand zicea Bolojan sa se faca asta in Oradea la Saguna (daca imi amintesc eu corect) in parteneriat cu Parcul Industrial (apropos si asta copiat apoi de CJ) au sarit opozantii ca dracii arsi cu tamaie. Da ca si tot ce incearca ei sa faca, si asta areniz politic. Autobara? Cadea, cu 0 promovări la bac? Astea 2 sunt cu dedicatie directa. Ideea nu e rea deloc, dar dintre parteneri nu are nimeni CNC de exemplu, deci ce practica se va face? Meseriasii de azi lipsesc dar ii formam la cuca macaii totusi ca speram sa traga un parc industrial in cele 2 zone. Hai gurita, iesi in fata sa te lauzi cu un viitor esec, iar in spate sa numeri banutii din afacerea cu terenuri. Tot firmele de casa stau pe varfuri sa sara cum se anunță ceva. Spor la scos meseriasi, eu unu sigur am nevoie de cativa (reali)
Postat 09 Septembrie 2018, 07:52 de poiu
incurajati-va copiii sa invete o meserie practica si valoroasa/banoasa!
foarte buna miscarea asta! acesta este viitorul nostru! cu o meserie buna invatata din scoala profesionala, nu-ti trebuie facultate! la ora asta in Oradea sudorii si mecanicii auto au peste 1000 euro salar net! deci parinti, ajutati-va copiii sa invete o meserie din care sa poata trai!
Postat 08 Septembrie 2018, 20:07 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON