URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2020, 19:15

Încă trei diagnosticați cu coronavirus în Bihor. Familia primei orădence infectate este sănătoasă

Încă trei diagnosticați cu coronavirus în Bihor. Familia primei orădence infectate este sănătoasă (foto: generic, sursa: businessinsider.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surse sanitare au declarat pentru BIHOREANUL, vineri seară, că numărul persoanelor aflate în Bihor şi confirmate cu noul coronavirus prin testare a ajuns la cinci, cu trei mai multe decât până acum.

Încă trei "italieni". Toţi în carantină

"Toate cele trei persoane pentru care a venit rezultatul cu confirmare provin din carantină, deci nu s-au mişcat prin societate şi nu au putut îmbolnăvi alte persoane din afară", spun sursele BIHOREANULUI.

Potrivit acestora, este vorba despre un bărbat şi o femeie întorşi din Italia pe 13 martie, precum şi de un bărbat revenit tot din Italia după o zi, pe 14 martie. Toate cele trei persoane sunt din Bihor.

În prezent, acestea sunt internate în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea, iar Direcţia de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică pentru a se stabili dacă au mai fost în contact şi cu alte persoane.

Familia mincinoasei e OK

Pe de altă parte, tot vineri a fost dat şi rezultatul în cazul celor trei persoane cu care a fost în contact orădeanca de 49 ani confirmată cu coronavirus miercuri şi care intrase în ţară pe 10 martie, tot din Italia, dar minţind că se întorcea din Ungaria.

Conştientă, totuşi, că venise dintr-o zonă roşie, femeia s-a autoizolat la ea acasă şi a anunţat autorităţile privind adevărul abia după ce o altă parteneră de călătorie, din Cluj, a fost confirmată cu coronavirus.

Orădeanca este asimptomatică, aşadar nu prezintă semne de boală, şi - aşa cum indică rezultatele de vineri - după ce s-a autoizolat acasă nu şi-a îmbolnăvit soţul şi cei doi copii.

În Bihor, a mai fost confirmată cu coronavirus o femeie de 53 ani, întoarsă din Italia pe 12 martie şi care fusese tot în carantină.

UPDATE, ora 20.30: Cazurile noi au fost confirmate oficial

Direcţia de Sănătate Publică Bihor, prin purtătorul de cuvânt dr. Dorel Ţîrţ, a confirmat, vineri seara, după ora 20, faptul că au fost diagnosticate cele trei noi persoane din Bihor cu noul coronavirus. 

DSP a publicat însă o informare sumară, fără să transmită, ca la precedentele cazuri, vârstele bolnavilor, ţara de unde au venit şi când au intrat în ţară. În schimb, dr. Ţîrţ confirmă, aşa cum a scris deja BIHOREANUL, că cele trei persoane se aflau în carantină de la momentul sosirii în ţară.

"Azi, 20.03.2020, au fost comunicate la DSP Bihor rezultatele pozitive la testarea COVID-19 pentru trei persoane, toate persoanele depistate pozitiv se află în carantină de la momentul venirii în ţară. Cumulat, există azi în judeţul Bihor cinci persoane confirmate", se arată în comunicatul DSP Bihor.

UPDATE, ora 20.50: Carantinaţii sunt supărați că autoritățile nu comunică

Nu doar cu presa autoritățile abordează o comunicare lapidară. Persoanele aflate în carantină au aflat de pe Bihoreanul.ro de cele trei cazuri nou înregistrate. După ce știrea a apărut pe site, ocupanți ai unui centru de carantină amenajat într-un hotel au contactat ziarul supărați că niciuna dintre persoanele oficiale nu le-a spus că au alături oameni infectaţi.

"Am aflat acum din ziarul dvs. am văzut ambulanţa, izoleta... dar ce poţi să vezi prin vizorul uşii? Suntem foarte speriaţi. Măcar să vină cineva să vorbească cu noi! Psihic suntem terminaţi toţi. Vine izoleta, vine ambulanţa... Absolut nimeni nu ne spune nimic. Era normal acuma seara să vină să ne spună cineva: «staţi liniştiţi, oamenii nu au intrat în contact cu nimeni». Cei care suntem aici am aşteptat cu sufletul la gură toţi să ne spună detalii despre cei luaţi cu izoleta. Măcar psihic să ne ajute cineva, pentru că suntem toţi cu moralul la pământ", a declarat o asemenea persoană carantinată.

Aceasta a precizat că locatarii centrului de carantină sunt vizitaţi permanent de către un medic care le monitorizează starea de sănătate, căruia nu au ce să-i reproşeze, cum de altfel nu au ce reproşa nici cu privire la condiţiile hoteliere. "Suntem în regulă, am primit şi lenjerii curate, prosoape. Doar comunicarea nu e în regulă. Ne temem să nu fim într-un focar de infecţie. Suntem toţi agitaţi. Psihologic, aşteptarea este foarte grea".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
pnl+psd, aceeasi mizerie!
Citind postarile mi s-a confirmat ce stiam : ambele ramuri au uscaturile lor, cu un usor plus pt. psd! Pt. ramura psd: cand vorbim de diaspora, nu vorbim de romanii din strainatate care sunt un exemplu de caracter si omenie.. ei nu au fost, ei nu vin, ei respecta... si noi ii respectam! Vorbim aici de cei carora nu le mai merge cu furturile, prostitutia si cersitul... despre asta vorbim si stiti bine! Pt. ceilalti (nu spun liberali pt. ca in Oradea nu e vorba de liberali, e vorba de big&gasca): de ceva vreme (cam multa, e drept!) se vara in discutii fara a comenta vreodata la subiect, un ins. Jigneste si-si varsa laturile asupra oricui i se pare lui ca nu-i impartasesti opiniile. Stiti despre cine vorbesc, despre țucălarul birtinezului. Deoarece onor redactia il tolereaza, va propun sa-i ignoram tampeniile, sa-l lasam sa vorbeasca singur. Ignorat de toti va innebuni de tot si scapan de el!
Postat 21 Martie 2020, 10:52 de pinonel
DanD
Ce nu face un partid pentru electoratu lui. Ni se inoculează că ei ne țin pe noi, trimit miliarde acasă dar nu ni-se mai spune câți lucrează legal pe acolo din 2013, atunci erau circa 60%. S-a ajuns la un grad monumental de manipulare din toate părțile încât culoarea nici nu mai contează. Să vină acasă dar atunci să rămână, să construiască, să schimbe de aici. Vine pleava nu crema din păcate.
Postat 21 Martie 2020, 10:14 de oradeaveche
Apolitic
Desi n-am nicio treaba cu politica, nu pot sa nu observ niste lucruri. PNL-ul a dus chestia asta cu diaspora la alt nivel. Cum zicea Visan, i-a facut si pe ei sa creada ca sunt mai buni decat romanii care au ramas in tara...adica (si citez) 'spalatoarele de cururi, muncitorii pe santiere, necalificatii, etc' au avut impresia ca sunt ceva specie superioara...si asta doar datorita PNL-ului. De asta au si venit acum in tara si de asta li se acorda servicii ca si unuia care a contribuit toata viata lui la sistemul romanesc de sanatate. De ce Italia, Spania, etc, toti au reguli stricte? Ai asigurare, te tratam...nu ai...mars! La noi, fiind prostii Europei, vin toti nespalatii si sunt tratati. Pai normal, din moment ce PNL a castigat voturi de la necalificatii diasporezi, trebuia sa-i rasplateasca cumva. Si acum, vin toti din Italia cu Covid si ne infecteaza si pe noi! PNL e de cacao la faza asta si sper sa plateasca! Din cauza lor s-a extins Covid in Romania! Poate sa le-o suga acum tuturor diasporezii pe care-i ridica in slavi!
Postat 21 Martie 2020, 09:37 de DanD
Nervosii
Pentru nervosii de serviciu de pe forum: http://hsapoca.ro/ https://scpnbv.ro/ https://spital-obregia.ro/ Nervosilor, aveti de unde sa alegeti!!! P. S. Strasnic stim sa tachinam!!
Postat 21 Martie 2020, 08:15 de AnaConda
PLATONA adrian
" Sabia e pregatita si pentru capul lui,.....Probe sunt destule, doar se asteapta momentul,putina rabdare...Deci, sa vina alegerile ! " De aici se înțelege că tu ești un manipulator nenorocit in stilul A3 . Daca ai probe du-te mă la DNA acuma, ce mai aștepti ziua alegerilor, acum e momentul dacă ai probe, nu în ziua alegerilor, sa împarți fluturase anti Bolojan pe stradă. Dar aștept cu nerăbdare momentul. Altul mai bun decât Bolojan la Oradea nu există. Orașul în care eu sunt născut și crescut merge mai departe. Născut în Nufărul , crescut în centrul orașului, și Rogerius.
Postat 21 Martie 2020, 01:33 de Sandu2100
@Sandu2100
Sabia e pregatita si pentru capul lui,.....Probe sunt destule, doar se asteapta momentul,putina rabdare...Deci, sa vina alegerile !
Postat 20 Martie 2020, 23:49 de platona
Pitbulul
Dragnea cum a ajuns la conducerea PSD HAHA , A-HA.
Postat 20 Martie 2020, 23:41 de Sandu2100
PLATONA adrian
Toaletare la copaci, pomi, vegetație, este = cum ți-ai tăia unghiile, parul . Nu este = cu duș. Decât copacii aia din Unirii plin de pișatul din lords, downtown etc. Mai bine fără ei.
Postat 20 Martie 2020, 23:40 de Sandu2100
PNL ESTE CINSTIT, HA, HA ,HA
PREFECTUL, CUM A AJUNS PREFECT DE ORADEA, VOI SIMPATIZANTI DE PENELEU. EXAMENUL A FOST CORECT, ASAI? HA, HA, HA.
Postat 20 Martie 2020, 23:23 de Pitbulul
@Sandu2100
Pai sa-i planteze cine io "toaletat": taranul birtinez Dorel Ilie Bolojan.Stai linistit,ca seful de la Garda de mediu Bihor, Togor a fost demis.Degaeba capul plecat,degeaba obedient, degeaba sluga puternicului clipei: capul plecat, sabia il taie din prima.Noul sef,face parte din echipa lui Viorel Tepelea,comisarul sef,om de mare caracter, care a sanctionat administratia Bolojan cu suma de 50000 lei pentru taierea copacilor din Piata Unirii fara avizul ANMP Bihor.
Postat 20 Martie 2020, 23:13 de platona
PLATONA adrian
Nu ești PSD-ist , dar ai sămânța. ApropoS Ai fost la plantat de copaci ? Sau tot copacul de pe G. Doja blocul Z3 ramai ?
Postat 20 Martie 2020, 22:55 de Sandu2100
@AlinusMaximus
Nu sunt PSD-ist.Toate partidele din Romania sunt pe acelas calapod,pe acelas tipar:o mizerie! Si atunci,de ce scursurile pesediste sunt mai de blamat decat cele peneliste,sau udemeriste, sau useriste....? Pentru ca asa vrea puternicul clipei la Oradea, birtinezul penelist Dorel Ilie Bolojan, demolatorul Oradei? Dreptul la OPINIE,cred ca este un bun castigat,dupa asa-zisa revolutie,in ciuda jegurilor securistroide aciuite prin presa sau printre "cetatenii de bine",cu "opinii" scrise de partidul aflat la putere.Asa ca,"nu mai trageti in pianist", nu mai trageti in opinia cetatenului simplu,neimplicat politic, poate doar cu bunul simt ,mostenit din credinta in apararea natiei romane si a romanilor care sau jertfit pentru salvgardarea acesteia.
Postat 20 Martie 2020, 22:43 de platona
AnaConda
Doar un PROST poate considera așa ceva.
Postat 20 Martie 2020, 22:14 de Sandu2100
@Virus
Cu iperitã.
Postat 20 Martie 2020, 22:03 de huplea
@platona
Daca nu suport scursurile psd-iste nu înseamnă că sunt pnl-ist, la asta nu te-ai gândit! Dacă ești psd-ist sau simpatizant ești la fel că ei , deci nu o să mă mai obosesc să-ți răspund, cât despre jocul tau de cuvinte...Kiss my ass!
Postat 20 Martie 2020, 21:46 de AlinusMaximus
Virus
Cu ce se stropeste noaptea de sus ????
Postat 20 Martie 2020, 21:19 de User anonimizat
@AlinusMaximus...." Sa-i sugi...."
Bine PNL Bihor ! Acesta va fi si sloganul forte al primarului Dorel Ilie Bolojan la urmatoarele alegeri locale ? Cu acest slogan,va iesi castigator din primul tur.Alogenii, navetistii, viniturile, cu aflarea in treaba prin Oradea sunt in sfarsit la ei acasa.AnusMaximus,direct la tinta,pe limba lor,pe intelesul lor....."sa-i sugi..."
Postat 20 Martie 2020, 21:09 de platona
Sa va fie rusine
Ca sobolanii ati fugit,ati adus boala cu voi si acuma santeti tratati pe banii nostrii. Multumim
Postat 20 Martie 2020, 20:50 de tepes
Dia...
Multumim DIASPORA pentru voturile neinspirate si pentru... Ei, sa nu zic ca imi sar unii in cap!!
Postat 20 Martie 2020, 19:29 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON