URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2011, 14:39

Ilie Bolojan: "Oradea are 25 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor"

Aleşii orădenilor se întrunesc miercuri de la ora de 14 în şedinţă ordinară pentru a aproba mai multe proiecte de hotărâri printre care şi cea privind asumarea datelor din "Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea", lucrare făcută de firma Geodis Oradea.

Numit popular "cadastrul verde", documentul a fost finalizat după doi ani de muncă şi prevede că la o populaţie de 204.000 locuitori în Oradea există 510 hectare de zone verzi amenajate. "Putem spune că stăm bine. Oradea are o suprafaţă de 25 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar asta este una dintre cele mai bune situaţii din România", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat cele mai importante proiecte care vor intra în dezbaterea Consiliului Local.

Lipsă la inventar

Conform cadastrului verde la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare de teren municipiul reuneşte 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire. Cum reglementările în domeniu spun că suprafaţa minimă de spaţiu verde pe cap de locuitor este de 26 metri pătraţi, primarul a apreciat că la nivelul municipiului se înregistrează un deficit de 20 hectare de verdeaţă. Bolojan spune că acesta va fi redus la minim în următorii patru sau cinci ani.

"Vom pregăti un plan de măsuri pentru extinderea suprafeţei de zonă verde în care va fi prioritară identificarea celor 20 de hectare de teren pe care le putem amenaja în următorii ani", a spus primarul.

Să fie verde!

Municipalitatea vrea să amenajeze circa zece hectare de spaţii verzi în zona Salca prin amenajarea de parcuri, circa cinci hectare pe Dealul Ciuperca prin plantarea unei grădini Botanice şi un hectare în zona Nufărul II - Adona prin reamenajarea zonei. "În următorii 4 - 5 ani Primăria va extinde spaţiile verzi cu 3 - 4 hectare pe an prin folosirea terenurilor degradate, prin preluarea unor suprafeţe de la diferite autorităţi publice, prin exproprieri sau schimburi de terenuri astfel încât să ajungem să extindem zona verde cu peste 20 de hectare, iar mediul din Oradea să fie unul dintre cele mai prietenoase din ţară", a spus Bolojan.

Firma Geodis a câştigat licitaţia pentru realizarea cadastrului verde în urmă cu doi ani pentru suma de 190.000 euro. Odată cu finalizarea lucrării Oradea este una dintre puţinele oraşe din ţară cu o evindenţă clară a zonelor verzi precum şi un plan de măsuri pentru extinderea acestora.

Se amenajează zona Sovata

În cadrul şedinţei de miercuri, consilierii locali vor mai fi chemaţi să aprobe indicatorii tehnico-economici ai lucrării de reamenajare a zonei delimitate de străzile Sovata, Aluminei, Aleea Tuşnadului şi zona digului de pe malul drept al Crişului Repede.

Proiectul, estimat la circa 900.000 euro cu TVA inclus, presupune amenajarea a 369 de locuri de parcare, realizarea reţelelor de iluminat public şi a reţelelor de canalizare meteorică, dar şi amenajarea străzilor aferente zonei supuse reamenajării. Lucrările vor dura aproximativ 11 luni.

Tot miercuri, aleşii vor mai aproba modificările aduse contractului constitutiv al Aparegio, asocierea urmând să ia act de retragerea din proiect a oraşelor Nucet şi Vaşcău, şi vor aproba trecerea în administrarea Companiei de Apă Oradea a cişmelelor publice, fântânilor arteziene şi a reţelelor de apă pentru asigurarea spaţiilor verzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hmmmmm
Una-i pe hartie si declarativ (ba mai baga si cimitirele la "spatiu verde"... - probabil vor sa ne mute pe toti acolo :( ) si alta-i realitatea "bolovanoasa" - sunt prea ocupati cu "defrisarile" si betonarile - asta se vede la tot pasul, nu scrie in hartii!
Postat 22 Iulie 2011, 12:58 de o oarecare
Matematic e bine...
Matematic e bine: 26 de metri pătrați pe cap de locuitor. Împărțirea însă lasă de dorit: dacă mă uit pe geam văd doar beton și asfalt cu ce mă încălzește parcul care e la kilometri depărtare?
Postat 19 Iulie 2011, 09:41 de The Fan
Primaria declara ca avem verdeata pe hartii
intretinut sau salbatic plin de gunoaie si praf, e o diferenta in stratul de ozon, la ciuperca acum miroase asfaltul ca inebunesty, nu sunt fructe, apa, nimic care sa stimuleze viata si natura in evolutie.
Postat 18 Iulie 2011, 15:10 de poftim!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON