URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2016, 10:55

Preşedintele elevilor, orădeanul Horia Oniţa, dă Ministerul Educaţiei în judecată, acuzând discriminare la Bacalaureat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, orădeanul Horia Oniţa, a anunţat că va contesta în instanţă metodologia Ministerului Educaţiei de organizare a examenului de Bacalaureat, cerând anularea articolului 73, care prevede că o contestaţie depusă este admisă doar dacă nota este modificată cu cel puţin 0,5 puncte.

El însuşi absolvent de clasa a XII-a şi unul dintre elevii care au susţinut Bacul în această sesiune, Oniţa a fost în situaţia de a nu i se admite contestaţia.

"În urma contestaţiei la Bacalaureat la limba română, nota mi-a fost modificată de la 9.25 la 9.60, dar nefiind o diferenţă de 0.5 puncte, conform art. 73 din Metodologia de Bacalaureat, nota finală rămâne 9.25. În acest sens, mă consider vătămat în drepturi şi voi chema în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru că au refuzat să îmi admită contestaţia, în mod vădit discriminatoriu prin stabilirea unui prag nejustificat de 0.5 pentru modificarea notei", a anunţat Horia Oniţa pe contul său de Facebook, invitându-i totodată şi pe alţi elevi din România să i se alăture în acest demers.

Oniţa a arătat că pragul de 0,5 puncte creează o discriminare între elevi, deoarece nu se aplică şi celor cu note peste 9,5: "Dacă eu am 9.25 şi contestaţia îmi dă 9.6, rămân cu 9.25. Dacă am 9.5 şi constestaţia îmi dă 9.6, rămân cu 9.6. Total inoportun şi precum am spus mai sus, mă simt vătămat în drepturi. La acelaşi raţionament trebuie să se aplice aceeaşi soluţie. De ce eu pot avea doar peste +0.5 şi alţii şi +0.05?".

În plus, a mai spus preşedintele CNE, acest prag este arbitrar stabilit de Ministerul Educaţiei. "De ce 0.5 şi nu 0.1? Sau 0.2? Oare nu contează fiecare sutime? Eu nu am nevoie de media de Bacalaureat la admiterea la facultate, dar poate alţii au nevoie. Şi nu intră unde vor pentru că primii corectori au dat neatenţi o notă, şi după comisia de contestaţii le dă doar +0.4. De ce să nu le fie acceptată fiecare sutime, când este munca lor şi poate conta?", s-a întrebat Horia.

În fine, Oniţa a spus că va ataca în instanţă şi faptul că după contestaţii, notele elevilor de la Bac pot scădea. "Principiul non reformatio in pejus spune că un petent nu îşi poate agrava situaţia dacă face o contestaţie", a explicat tânărul.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a reacţionat la cele spuse de tânărul orădean şi a declarat pentru Adevărul că nu înţelege nici el regula contestaţiilor. "Personal, nici eu nu înţeleg regula. Aştept să văd plângerea şi voi discuta cu responsabilii de evaluare. Dacă nu există un argument solid, voi cere să fie eliminată această regulă", a declarat Mircea Dumitru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
fraier
Ba omu, la asa nota faci bot ?? Esti mai cocalar ca mine, latri ca prostu numa sa fii in treaba. Hai cu mine 2 zile la padure si sa vezi cum iti tacie fleanca.
Postat 19 Iulie 2016, 09:20 de elev
BEFORE, NOT AFTER ! BE A REAL MAN
D-le Onita! Contestatia trebuia facuta ININTE de Bac! In principiu ai dreptate! Dar cand te-ai inscris in examen cunosteai regulile! Pana la urma cred ca faci tevatura pentru IMAGINE ( in speranta ca-ti va prinde bine candva, poate in politica?! Eu te vad deja politician!!!!!! ). In plus nota este foarte buna...
Postat 18 Iulie 2016, 22:24 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON