URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2017, 14:31

Trei clădiri vor fi reabilitate în pregătirea transformării străzii Vasile Alecsandri în arteră pietonală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strada Vasile Alecsandri intră în şantier. Primăria va supune joi aprobării Consiliului Local indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea caselor Roth (nr. 3) şi Munk (nr. 7) dar şi a imobilului din Piaţa Ferdinand 3, alipit de casa Poynar.

"Cele două imobile din strada Vasile Alecsandri care urmează să fie reabilitate sunt valoroase din punct de vedere arhitectural, fiind reprezentative pentru stilul secession şi stilul eclectic", a declarat, potrivit unui comunicat al municipalităţii, Adriana Lipoveanu, director adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

Conducerea municipalităţii îşi doreşte reabilitarea tuturor imobilelor de pe această arteră pentru ca strada Vasile Alecsandri să devină ulterior arteră pietonală cu terase care să lege Piaţa Unirii de Cetate prin Parcul 1 Decembrie.

„Prioritar petru noi în următorii 2-3 ani este reabilitarea clădirilor din zona centrală, pentru a le reda frumusețea de odinioară și pentru a scoate și mai mult în evidență patrimoniul arhitectural al orașului nostru. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea turismului de patrimoniu, care este o componentă importantă a turismului cultural", a spus, la rândul său, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Situată în strada Vasile Alecsandri 3, Casa Roth a fost construită în 1912 şi este formată din locuinţe care au la parter spaţii comerciale. Valoarea estimată a lucrărilor de reabilitare se ridică la 271.380 lei, iar acestea vor cuprinde de la reabilitarea faţadei, tencuielilor exterioare şi tâmplăriei până la reabilitarea porţii din lemn după modelul original şi demontarea cablurilor de pe faţadă.

Casa Munk, de la numărul 7, are dublu acces şi face legătura cu strada Traian Moşoiu la numărul 6. Construit în 1894, imobilul are în prezent locuinţe la etaj, iar la parter spaţii comerciale.

Lucrările de reabilitare sunt estimate la suma de 169.900 lei şi vor cuprinde, printre altele, reabilitarea faţadelor, refacerea ancadramentelor şi decoraţiunilor, ignifugarea şarpantei, racordarea burlanelor la canalizarea stradală, demonatarea porţilor metalice şi înlocuirea cu uşi din lemn stratificat şi demontarea signalisticii de pe faţadă.

În ceea ce priveşte imobilul din Piaţa Ferdinand 3, valoarea lucrărilor de reabilitare este estimată la circa 265.700 lei. Clădirea a mai fost reparată şi revopsită, însă intervenţiile au fost făcute neorganizat, iar imobilul are un aspect inestetic.

Lucrările de reabilitare vor viza reabilitarea faţadei dinspre stradă, revizuirea tâmplăriilor şi a balustradelor.

Termenul de predare al lucrărilor, la toate cele trei clădiri, va fi de 12 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON