URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2023, 08:30

Tehnici inovatoare de tratament în diabet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce este diabetul și care sunt principalele complicații?

Diabetul este o afecțiune cronică, ce afectează peste 400 de milioane de oameni în întreaga lume şi este a şaptea cauză de deces, din cauza complicaţiilor pe care le produce. Este o boală în care organismul nu poate utiliza corect sau produce suficientă insulină, un hormon esențial pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Diabetul afectează organismul prin creșterea nivelurilor de glucoză din sânge, ceea ce poate duce la deteriorarea vaselor de sânge, a nervilor și organelor, contribuind la complicații grave.

Complicațiile diabetului pot afecta mai multe părți ale corpului, inclusiv ochii, rinichii, inima, vasele de sânge, nervii și pielea.

Principalele complicații ale diabetului sunt: retinopatia diabetică, neuropatia diabetică, nefropatia diabetică, boli cardiovasculare, boli vasculare periferice, infecții cutanate, iar una dintre cele mai grave complicații ale diabetului este piciorul diabetic, o afecțiune care poate pune în pericol membrele inferioare și calitatea vieții.

Ce este piciorul diabetic și cum se tratează?

În diabet, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora vasele de sânge și nervii, afectând în special zona membrelor inferioare, ducând la reducerea sensibilității în picioare, afecțiune cunoscută sub numele de polineuropatie diabetică. Aceasta, împreună cu microangiopatia (îngustarea vaselor mici de sânge), contribuie la agravarea afecțiunii.

Deși simptomele pot varia de la persoană la persoană și pot progresa treptat pe măsură ce afecțiunea se agravează, principalele simptome sunt: amorțeală, furnicături sau înțepături, durere, slăbire musculară și modificări ale sensibilității la temperatură.

Deoarece persoanele cu diabet pot avea sensibilitate redusă sau chiar lipsa sensibilității în picioare din cauza neuropatiei diabetice, acestea ar putea avea tendința de a ignora rănile minore, care pot evolua ulterior în probleme grave, și anume cangrene, ulcere și infecții la nivelul picioarelor.

Tratamentul piciorului diabetic este complex și poate varia în funcție de stadiul bolii și de severitatea simptomelor. În primul rând, controlul strict al nivelului de glucoză din sânge este esențial pentru a preveni instalarea sau agravarea neuropatiei și microangiopatiei. Netratate, acestea pot duce la complicații grave, cum ar fi amputațiile.

Pe lângă controlul nivelului de glucoză, igiena zilnică a picioarelor, inclusiv spălarea cu atenție și uscarea delicată, ajută la prevenirea infecțiilor. Este necesară purtarea încălțămintei potrivite și inspectarea regulată a picioarelor, pentru a observa semne de răni sau umflături.

Un tratament inovator pentru remisia simptomelor

O tehnică inovatoare de tratament, care poate face o diferență semnificativă în viața pacienților diabetici, este terapia hiperbară. Terapia hiperbară este o procedură non-invazivă, ceea ce înseamnă că pacienții nu suferă intervenții chirurgicale sau proceduri dureroase.

Pe lângă rolul terapiei în vindecarea accelerată a rănilor, cele mai recente studii efectuate de cercetătorii din Germania și Israel au arătat și că terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) poate reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge prin creşterea sensibilităţii celulare la insulină la pacienții diabetici. De asemenea, în aceleași studii s-a constatat că masa celulară pancreatică a celulelor beta a crescut la pacienții diabetici, rezultând o creștere naturală a producției de insulină.

Puțin cunoscută în România, dar intens utilizată în țările cu un sistem medical bine dezvoltat, terapia hiperbară este utilizată foarte des în tratamentul polineuropatiilor și microangiopatiilor, dar și pentru tratamentul rănilor piciorului diabetic, accelerând foarte mult vindecarea acestora.

Cum funcționează terapia, în diabet?

Datorită principiului de funcționare, terapia este eficientă și utilizată cu succes în zeci de afecțiuni acute și cronice, iar în diabet, terapia acționează prin următoarele mecanisme:

Îmbunătățirea circulației sanguine: Prin expunerea la presiune ridicată și oxigen pur, terapia hiperbară stimulează creșterea numărului de celule sanguine roșii și îmbunătățește fluxul de sânge către țesuturi. Acest lucru este esențial pentru furnizarea de oxigen și nutrienți la nivel celular, ajutând la vindecarea rănilor și la regenerarea țesuturilor.

Reducerea inflamației: Terapia reduce inflamația în țesuturi, ceea ce contribuie la gestionarea proceselor inflamatorii care pot agrava complicațiile diabetului.

Promovarea vindecării rănilor: Accelerează procesul de vindecare a rănilor, inclusiv a rănilor cronice sau a ulcerațiilor care pot apărea la piciorul diabetic. Acest lucru ajută la prevenirea amputațiilor.

Efecte antioxidante: Terapia hiperbară are efecte antioxidante, reducând stresul oxidativ în celule. Acest lucru poate contracara deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi și contribuie la protejarea țesuturilor.

Stimularea creșterii țesuturilor sănătoase: Prin efectul de angiogeneză (formarea de noi vase de sânge), terapia hiperbară promovează creșterea țesuturilor sănătoase în jurul rănilor și ajută la regenerarea tisulară afectată de complicațiile diabetului.

Concluzie

Piciorul diabetic este o complicație gravă a diabetului, dar terapia hiperbară oferă acum o speranță semnificativă pentru milioane de pacienți. Terapia este deja adoptată de sistemul public și privat de sănătate din țări cu un sistem medical bine dezvoltat (Franța, Germania, Italia, Israel, Statele Unite etc.).

În diabet, această metodă inovatoare de tratament ajută la îmbunătățirea circulației, accelerarea vindecării rănilor și prevenirea amputațiilor. Pentru persoanele cu diabet, complicațiile acestei afecțiuni nu mai trebuie să fie o amenințare la adresa mobilității și a calității vieții. Terapia hiperbară deschide noi orizonturi în gestionarea eficientă a acestei complicații grave.

Important de știut

Conform FDA, dar și Comitetului European de Medicină Hiperbară, pentru a beneficia de efectele studiate ale terapiei cu oxigen hiperbaric este important să vă asigurați de cel puțin trei lucruri:

- Camera hiperbară este acreditată medical și operată de personal certificat conform normelor în vigoare.

- Presiunea din cameră poate ajunge la 3 ATA. (Presiunea ATA se compune din valoarea presiunii atmosferice 1 bar + valoarea presiunii suplimentare din camera hiperbară)

- Oxigenul inspirat în timpul terapiei trebuie să aibă o puritate mai mare de 99.5%.

Tratamentele efectuate în capsule hiperbare care nu îndeplinesc criteriile de mai sus pot cauza întârzieri foarte mari în aplicarea tratamentului medical adecvat, de multe ori în momente cheie ale evoluției bolii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON