URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2013, 16:33

Taxe mai mari pentru studenţii orădeni. Cea mai mare creştere: de 9.500 de lei!

Din următorul an universitar, studenţii, masteranzii şi doctoranzii Universităţii din Oradea vor plăti taxe de şcolarizare mai mari. La propunerea Consiliului de Administraţie, Senatul Universităţii a votat, luni, majorarea taxelor.

"Taxele fie s-au majorat cu rata inflaţiei prevăzută pe acest an, fie cu un procent mai mare, dar cuantumul noii taxe trebuie să se apropie de alocaţia bugetară oferită de Minister pentru acea specializare", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Ioan Constantin Ţarcă, membru în comisia de Buget-Finanţe a Senatului. Altfel spus, taxele facultăţilor orădene nu pot depăşi cu mult suma acordată de Ministerul Educaţiei pentru un student bugetat de la aceeaşi specializare.

Majoritatea facultăţilor orădene au mărit taxele programelor de licenţă cu câte 100-200 de lei, însă există şi excepţii. De exemplu, la Facultatea de Arte, toate taxele au crescut cu câte 500 de lei.

Cea mai spectaculoasă majorare s-a petrecut, însă, la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde un an de licenţă la Medicină în limba engleză va costa de acum 18.000 de lei, în loc de 8.500 de lei, cât este taxa în prezent. Această creştere se datorează unei decizii luate la nivel naţional de decanii facultăţilor de medicină, care au considerat că taxele pentru studenţii străini trebuie să fie similare la toate facultăţile româneşti.

Mai scumpe sunt de-acum şi taxele de masterat. De pildă, un an de masterat în Relaţii Internaţionale va costa 2.900 de lei, spre deosebire de 2.100, cât este în prezent. Taxele la programele de doctorat au crescut şi ele cu câte 200 de lei, iar cele de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă cu câte 300 sau 400 de lei.

Creşteri mult mai mici sunt la taxele programelor de studii ale Departamentului de Pregătire şi Perfecţionare a Personalului Didactic, unde cursanţii vor plăti cu 10 până la 25 de lei mai mult.

Odată cu aprobarea noilor taxe, Senatul Universităţii a cerut fiecărei facultăţi orădene ca, de acum înainte, să justifice orice mărire de taxe cu o notă de fundamentare, în care să precizeze clar motivele ce duc la majorare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
salarii
sa tina profesorii orele ca au 50 milioane salarii si nu merg la cursuri iar noi asistentii trebuie sa le tinem orele ca sa aiba ei salarii si pensii mari.niste nesimtiti ordinari .
Postat 27 Martie 2013, 13:59 de traian
greu
"Incepu-se"... Cred ca si tu ar cam trebui sa incepi studiul limbii romane... (S-au poa-te nu su-nt eu la cur-ent cu noi-le regu-li gramatica-le, :)
Postat 27 Martie 2013, 10:59 de mine
@traian pacat
Nu asistentii predau. O alta masura de ingropare a univ. Rectorul si echipa lui cat iau pe luna? Unde este performanta lor? Totul merge spre distrugere. Conducere zero senat zero. Incepu-se ceva Antal dar se duce totul de rapa.
Postat 27 Martie 2013, 07:22 de angajat
salarii
un asistent ia 1300 de lei.ce predare vreti la salariile astea
Postat 27 Martie 2013, 03:00 de traian
pt senat
să sugă toți! Hoție pe față! Să se desființeze universitatea! Profesorii nu predau pe măsura taxelor pe care le cere universitatea. Sugeți!
Postat 26 Martie 2013, 17:00 de student
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON