URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2023, 14:31

Tarifele RER Vest vor fi majorate de la 1 noiembrie. Vezi cât va costa "gunoiul" (FOTO)

Consiliul Local Oradea a aprobat în şedinţa de joi actualizarea tarifelor pentru salubritate practicate de RER Vest începând cu 1 noiembrie.

Cu votul liberalilor...

Hotărârea a fost luată cu votul exclusiv al liberalilor, în vreme ce majoritatea reprezentanţilor PSD şi UDMR s-au abţinut de la vot, iar social-democratul Liviu Sabău Popa (foto jos) a votat împotrivă.

"La începutul anului am cerut modificarea tarifelor RER Vest pentru că evoluaseră semnificativ în jos tarifele la combustibil. Atunci, am primit de la Direcţia Economică un răspuns că «nu putem să modificăm tarifele în fiecare lună şi în fiecare trimestru». Iată că atunci când trebuie să modificăm în sus aceste tarife pentru RER se poate şi cu o regularitate trimestrială", a remarcat pesedistul.

"Nu din cauza noastră"

În polemicile care au urmat primarul Florin Birta (foto jos) a pus capăt discuţiilor arătând că actualizarea tarifelor este inevitabilă.

"Nu este din cauza noastră creşterea acestor tarife, ci ca urmare a creşterii salariului minim pe economie. Nu se poate să nu li se majoreze salariul acestor oameni care lucrează pe salariul minim pe economie şi să rămânem fără muncitori de salubritate care să facă după noi curăţenie în oraş", a spus Birta.

Odată cu creşterea salariului minim

De altfel, conform argumentelor formulate de directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, în nota de fundamentare a noilor tarife, modificările au fost propuse prin recalcularea cheltuielilor salariale conform HG 900 din septembrie 2023 care stabileşte salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

"Astfel, cheltuielile salariale au fost majorate pentru fiecare angajat cu o valoare absolută de 300 lei brut/lună, reprezentând diferenţa dintre noul salariu minim de 3.300 lei şi cel precedent de 3.000 lei. Totodată, s-a calculat şi contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM), fondul de handicap, redevenţa cât şi contribuţia la ANRSC", se menţionează în document.

Începând din 1 noiembrie...

Conform calculelor, tarifele pentru colectarea separată a deşeurilor de la persoanele fizice din cvartalele de blocuri vor creşte de luna viitoare de la 46,21 lei la 47,05 lei pe metrul cub, iar în cazul persoanelor juridice de la 338,78 lei la 348,48 lei pe tonă. La acestea se vor adăuga contribuţia pentru economia circulară şi tariful pentru depozitare la haldă.

La fel, vor fi majorate şi preţurile pentru salubrizarea stradală. Concret, măturatul manual al căilor publice se va majora de la 53,17 lei la 57,03 lei la mia de metri pătraţi, spălatul mecanizat al căilor publice va creşte de la 22,89 lei la 23,08 lei pe mia de metri pătraţi, iar activitatea de curăţare manuală de zăpadă şi gheaţă de la 20,67 lei la 22,13 lei pe mia de metri pătraţi.

De altfel, RER Vest şi-a pregătit deja parcul auto pentru deszăpezirea străzilor orădene pe timp de iarnă. Inspecţia de iarnă a parcului auto al societăţii a avut loc vinerea trecută la baza din strada Moreni, în prezenţa viceprimarului Marcel Dragoş, a directorului tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş, şi a directorului societăţii, Pálhegyi Zoltán.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Gunoiul se colectează la metrul cub pentru persoane fizice și la tonă pentru vele juridice.
Că sunteți diferite, nu-i așa, gunoaielor? S-a găsit cu această ocazie și cum se poate crește tariful ascuns privirilor ... s-a inventat a 5-a secțiune selectivă, cea care adaugă peste 26 lei lunar la metrul cub, pentru ca orădenii să separe cutiile de pizza față de cele de bere, chiar dacă acestea ajung să fie aruncate la groapă tot la grămadă, ca până acum. Primăria "lucrează" pentru Keviep, AVE și RER ... niciodată pentru locuitorii acestui oraș.
Postat 29 Octombrie 2023, 18:37 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON