Zeci de tractoare și utilaje agricole, dar și dube de transport marfă, au circulat lent, sâmbătă dimineață, pe două drumuri naționale din Bihor, agricultorii și transportatorii din județ protestând, asemenea altora din țară.
Spontan, fără ca cineva să-și asume rolul de organizator și să solicite vreo autorizație de protest, fermieri și transportatori au ieșit, sâmbătă dimineață, pe DN 19, între Biharia și Oradea, respectiv pe DN 71, între Salonta și limita județului Arad. Unii dintre fermieri s-au dus chiar până în județul vecin, unde alături de colegi de suferință de-acolo au mărșăluit pe drumul care duce spre vama Nădlac.
Participanții de la protestul din Biharia, cam 15 tractoare, trei capuri de TIR și zece autoturisme, s-au oprit în parcarea magazinului Remarkt, în zgomot de claxoane.
„Suntem nemulțumiți pentru că ni s-a pus acciză pe motorină, subvenția scade, prețurile urcă, dar nu și pentru cerealele pe care le vindem noi. Anul trecut, vindeam porumbul cu 1,6 lei, acum abia dacă îl dau cu 0,8. Avem contracte de leasing pentru utilaje, banca ne bate la ușă și nu așteaptă după noi, trebuie să investim pentru producția viitoare, avem și noi familii de ținut, trebuie să plătim și arenda, și nu contează dacă avem din ce. Ce-o să le las copiilor mei, datorii? Pâinea se scumpește, dar grâul pe care îl vindem noi nu”, a declarat pentru BIHOREANUL Mădălina Heilman, a cărei firmă, Mady Speed International SRL, lucrează 400 de hectare de terenuri din zona Girișu de Criș.
În mod evident, protestul fermierilor a îngreunat traficul rutier, dar fiind o zi de sâmbătă, când puțini oameni mergeau la muncă, majoritatea șoferilor au suportat situația. Pe rețelele de socializare, mulți chiar și-au arătat susținerea față de fermierii care dau țării mâncare.
Unii însă s-au arătat nemulțumiți, iar agricultorii le-au răspuns. „Înțelegem că sunteți deranjați, dar ne cerem doar drepturile. Suntem în prag de faliment și pe unii îi deranjează că stau cu 20 de minute în trafic mai mult. Trist. Pâinea de pe masa ta e din cereale pe care noi le producem, așa că un pic de susținere nu ar strica”, a replicat Heilman.
Protestatarii au fost însoțiți de echipaje ale Jandarmeriei Bihor și ale Poliției Rutiere din județ, polițiștii încercând să asigure și fluența în trafic. Duminică, au de gând să manifesteze din nou.
Revendicările fermierilor
La nivel național, sâmbătă a fost a patra zi de proteste comune ale fermierilor și transportatorilor, care staționează și claxonează zi-lumină în localități de la marginea Bucureștiului. Guvernul a programat pentru acest weekend mai multe întâlniri pentru negociere cu reprezentanții protestatarilor.
Clubul Fermierilor Români a înaintat o listă de revendicări adresate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Guvernului României, pentru rezolvarea crizei financiare a agricultorilor şi redobândirea competitivităţii fermelor româneşti.
Printre altele, fermierii cer ca subvențiile APIA aferente anului 2023 să se plătească până la finalul lunii februarie 2024 și să se instaureze noi compensări financiare pentru pierderile generate de perturbarea pieței cerealelor. Ei cer minim 60 de euro pe tonă comercializată, dar și 3 euro/tonă de cereale depozitate.
Agricultorii mai vor linii de creditare avantajoase, continuarea programelor Agro IMM Invest și Rural Invest cu plafoane de garantare mai mari, compensarea parțială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea din anul 2023 și sprijin pentru pierderile suferite din cauza secetei în valoare de 100 de euro pe hectar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.