URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2024, 14:24

„Suntem în prag de faliment!”: Fermierii și transportatorii din Bihor au ieșit la protest, pe două drumuri naționale din județ (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de tractoare și utilaje agricole, dar și dube de transport marfă, au circulat lent, sâmbătă dimineață, pe două drumuri naționale din Bihor, agricultorii și transportatorii din județ protestând, asemenea altora din țară.

Spontan, fără ca cineva să-și asume rolul de organizator și să solicite vreo autorizație de protest, fermieri și transportatori au ieșit, sâmbătă dimineață, pe DN 19, între Biharia și Oradea, respectiv pe DN 71, între Salonta și limita județului Arad. Unii dintre fermieri s-au dus chiar până în județul vecin, unde alături de colegi de suferință de-acolo au mărșăluit pe drumul care duce spre vama Nădlac.

Participanții de la protestul din Biharia, cam 15 tractoare, trei capuri de TIR și zece autoturisme, s-au oprit în parcarea magazinului Remarkt, în zgomot de claxoane.

„Suntem nemulțumiți pentru că ni s-a pus acciză pe motorină, subvenția scade, prețurile urcă, dar nu și pentru cerealele pe care le vindem noi. Anul trecut, vindeam porumbul cu 1,6 lei, acum abia dacă îl dau cu 0,8. Avem contracte de leasing pentru utilaje, banca ne bate la ușă și nu așteaptă după noi, trebuie să investim pentru producția viitoare, avem și noi familii de ținut, trebuie să plătim și arenda, și nu contează dacă avem din ce. Ce-o să le las copiilor mei, datorii? Pâinea se scumpește, dar grâul pe care îl vindem noi nu”, a declarat pentru BIHOREANUL Mădălina Heilman, a cărei firmă, Mady Speed International SRL, lucrează 400 de hectare de terenuri din zona Girișu de Criș.

În mod evident, protestul fermierilor a îngreunat traficul rutier, dar fiind o zi de sâmbătă, când puțini oameni mergeau la muncă, majoritatea șoferilor au suportat situația. Pe rețelele de socializare, mulți chiar și-au arătat susținerea față de fermierii care dau țării mâncare.

Unii însă s-au arătat nemulțumiți, iar agricultorii le-au răspuns. „Înțelegem că sunteți deranjați, dar ne cerem doar drepturile. Suntem în prag de faliment și pe unii îi deranjează că stau cu 20 de minute în trafic mai mult. Trist. Pâinea de pe masa ta e din cereale pe care noi le producem, așa că un pic de susținere nu ar strica”, a replicat Heilman.

Protestatarii au fost însoțiți de echipaje ale Jandarmeriei Bihor și ale Poliției Rutiere din județ, polițiștii încercând să asigure și fluența în trafic. Duminică, au de gând să manifesteze din nou.

Revendicările fermierilor

La nivel național, sâmbătă a fost a patra zi de proteste comune ale fermierilor și transportatorilor, care staționează și claxonează zi-lumină în localități de la marginea Bucureștiului. Guvernul a programat pentru acest weekend mai multe întâlniri pentru negociere cu reprezentanții protestatarilor. 

Clubul Fermierilor Români a înaintat o listă de revendicări adresate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Guvernului României, pentru rezolvarea crizei financiare a agricultorilor şi redobândirea competitivităţii fermelor româneşti.

Printre altele, fermierii cer ca subvențiile APIA aferente anului 2023 să se plătească până la finalul lunii februarie 2024 și să se instaureze noi compensări financiare pentru pierderile generate de perturbarea pieței cerealelor. Ei cer minim 60 de euro pe tonă comercializată, dar și 3 euro/tonă de cereale depozitate. 

Agricultorii mai vor linii de creditare avantajoase, continuarea programelor Agro IMM Invest și Rural Invest cu plafoane de garantare mai mari, compensarea parțială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea din anul 2023 și sprijin pentru pierderile suferite din cauza secetei în valoare de 100 de euro pe hectar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oare acesta să fie adevărul?
Dna Heilman care detine firma Mady Speed International SRL este în pragul falimentului? Conform dateler de pe Min. Finantelor firma doamnei a avut un profit în anul 2022 de 633021 lei, iar in 2021 un profit de 565251 lei si ZERO salariați (se poate verifica pe site-ul Min. Finantelor) . Oare câți antreprenori din Bihor sau România au asemenea performanțe?
Postat 14 Ianuarie 2024, 13:57 de User anonimizat
O experiență valoriasă
Pentru PSD este o experiență valoroasă. Să vadă și ei că a guverna o țară nu este un concurs de demagogie electorală veșnică. Sunt campionii pomenilor electorale decelebrate, dar a conduce o țară este cu totul altceva!
Postat 13 Ianuarie 2024, 15:14 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON