URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2023, 15:38

Spitalul CFR din Oradea nu va mai fi gestionat de Ministerul Transporturilor. Îl vor Primăria și Universitatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege care prevede transferarea tuturor unităților sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor către alte instituții cu rețele sanitare proprii, precum Ministerele Apărării și Internelor, SRI, SIE și STS, unor instituții de învățământ superior ori unor autorități locale.

Spitalul CFR din Oradea este „disputat” atât de către municipalitate, cât și de Universitate, care au depus documentații pentru a-l prelua.

Transporturile, fără spitale

În total, potrivit proiectului de lege adoptat marți, vor fi transferate 15 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea altor instituții cu rețele sanitare proprii.

Pe lângă spitalul CFR din Oradea, este vorba și despre spitalele clinice Witting și CF nr. 2 din Bucureşti, spitalele clinice CF din Iași, Cluj, Timișoara și Constanța, precum și spitalele generale CF din Ploieşti, Galaţi, Braşov, Paşcani, Simeria, Craiova, Sibiu și Drobeta-Turnu Severin.

În conformitate cu actul normativ, după transfer se interzice schimbarea domeniului de activitate a acestor unităţi sanitare, care vor fi obligate să aibă proiecte și programe de dezvoltare a infrastructurii şi de creştere a calităţii serviciilor medicale".

Prin adoptarea proiectului de lege, a fost aprobată, practic, o Ordonanță de Urgență a Guvernului, OUG nr. 41/2023, privind transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către alte ministere şi instituţii cu reţele sanitare proprii, dar fără ca actul normativ să reglementeze care anume vor prelua fiecare spital.

OUG, contestată la CCR

Până acum, au depus documentații pentru preluarea Spitalului CF din Oradea atât Primăria, cât și Universitatea din Oradea.

Consiliul Local Oradea a și adoptat în acest sens o Hotărâre în decembrie 2022, prin care aleșii orădenilor și-au exprimat interesul „de principiu” pentru preluare, la solicitarea Ministerului Transporturilor.

La rându-i, „Universitatea a depus un dosar, considerând că prin preluarea spitalului se va îmbunătăți procesul de pregătire a studenților Facultății de Medicină și Farmacie”, după cum a declarat BIHOREANULUI rectorul instituției, prof. univ. Constantin Bungău.

Pe de altă parte, dr. Mircea Șandor, managerul Spitalului CF din Oradea, a subliniat, tot la solicitarea BIHOREANULUI, atât faptul că proiectul de lege adoptat marți nu prevede cui anume îi va fi transferată unitatea, ci și că OUG aprobată prin noul act normativ a fost atacată la Curtea Constituțională, care – cel puțin teoretic – va putea determina revocarea sau modificarea Ordonanței.

„Hotărârea de azi a Camerei Deputaților, după ce și Senatul a decis la fel, prevede doar că aceste 15 spitale nu vor mai activa în subordinea Ministerului Transporturilor, la fel ca OUG 41/2023, care a fost atacată de sindicate la CCR”, a spus dr. Șandor.

Pe punctaj

În ipoteza că CCR nu va „desființa” Ordonanța, în baza legii adoptate marți ar urma ca fiecare spital să fie transferat unei alte instituții prin Hotărâre de Guvern.

În ce privește situațiile în care un spital ar putea fi preluat fie de o instituție, fie de alta – cum este cazul celui din Oradea, unde și-au manifestat interesul atât municipalitatea, cât și Universitatea – decizia Guvernului va fi luată în baza unui punctaj al fiecărei instituții.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Adica
Adica mai mult ca sigur il desfiinteaza, vine Carp il comaseaza, de cand e Carp si primaria la judetean de la 800 de paturi a scazut la 500 de paturi, la municipal la fel. Cand ajungi la spital sau urgente, stai pana mori, nu ai nici o sansa sa prinzi un pat sa faci o internare, in caz ca mai respiri te zvantura afara din spital. Normal ca un nr mare de paturi si pacienti e cheltuiala pe bugetul primariei. Ce s-a schimbat la UPU Judetean de cand au marit cladirea Upu, a scazut cumva timpul de asteptare, sau calitatea serviciilor, personalul e tot ala, paturile sunt tot alea, atat ca e cladirea mai mare si ploua in ea. Calitatea serviciilor medicale si a medicilor e tot mai rea in Oradea, saracii se trateaza aici, cei cu bani merg in Ungaria, Cluj, Timisoara, unde macar nu se ia spaga ca in Oradea. Spitalele in Oradea sunt la fel ca Justitia oradeana, mori cu ea in mana, mafia conduce, si se imbogateste. Poate la spitalulm CFR vor face in fata spitalului o mica piateta cu porfir.
Postat 13 Decembrie 2023, 17:33 de sanduivanov
Ar fi cazul ca Primăria Oradea să-și vadă de lungul nasului.
Spital universitar da ... ar fi normal ca extensie a Facultății de profil. Primăria, cu extensiile ei cu tot, este pentru "neterminați" doar ... a demonstrat deja ce știe în materie de act medical și a dat rasol în afara lucrărilor de construcții care nu au rol de profesionalizare a serviciilor de sănătate.
Postat 13 Decembrie 2023, 09:51 de KP
"Hăis"
Că se schimbă doar hoții.
Postat 12 Decembrie 2023, 23:13 de Maikeltroll
trebuie sa isi bage sindicalistii coada
ca toata natia vrea conditii speciale, pensii speciale. Si politicienii, dar si toti ceilalti bugetari, si politisti, si militari, si doctori de stat...
Postat 12 Decembrie 2023, 18:00 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON