URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2023, 12:15

Spitalul CFR din Oradea, la Primărie sau la Universitate? Ministerul Transporturilor „lichidează” toate spitalele proprii, sindicaliștii pregătesc proteste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei sferturi dintre spitalele CFR din România, inclusiv cel din Oradea, vor fi transferate de la Ministerul Transporturilor, așa cum a propus ministrul Sorin Grindeanu și cum își dorea și predecesorul său, Cătălin Drulă.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în acest sens, care prevede că spitalele CFR vor ajunge fie la alte ministere, fie la autoritățile locale sau la universitățile care au facultăți de medicină, urmând ca o comisie specială să analizeze fiecare caz în parte și apoi transferurile să fie decise prin Hotărâri de Guvern.

Sindicatele nu sunt, însă, de acord cu desființarea acestor spitale.

Pentru eficientizare

OUG 41/2023, adoptată miercurea trecută și publicată în Monitorul Oficial după o zi, prevede „transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către alte ministere şi instituţii cu reţele sanitare proprii, aşa cum sunt reglementate în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii”, adică la Ministerul Sănătății, Apărării sau de Interne, în subordinea autorităților locale (consilii județene și consilii locale) ori la Universitățile care au facultăți de medicină.

Actul normativ este motivat prin „eficientizarea serviciilor de asistenţă medicală, prin constituirea unor structuri flexibile capabile să surprindă îndeaproape şi cu promptitudine nevoile reale de sănătate ale populaţiei”, „în condiţiile încetării valabilităţii Contractului-cadru privind decontarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a serviciilor medicale de asistenţă medicală primară şi asistenţă medicală de specialitate clinică către furnizorii de servicii medicale, inclusiv cei aparţinând reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor, la data de 30 iunie 2023”.

15 din 15

OUG 41 prevede transferarea tuturor celor 15 spitale CFR din țară, alături de cel din Oradea mai figurând Spitalul Clinic CF 1 Witting și Spitalul CF 2 din București, spitalele CF clinice din Iași, Cluj și Timișoara, cele din Ploiești, Galați, Constanța, Brașov, Pașcani, Simeria, Craiova, Sibiu și Drobeta Turnu Severin.

Ordonanța precizează că transferarea acestor spitale din subordinea Ministerului Transporturilor către alte ministere sau autorităților locale ori universităților se va face la cererea acestor entități, în funcție de capacitatea financiară și administrativă, fiecare solicitare urmând să fie analizată de un comitet interministerial care în final va propune Guvernului să decidă prin Hotărâre în cazul fiecărui spital în parte.

„Nu știm unde și când”

În ce privește Spitalul CFR din Oradea, transferul ar putea fi făcut fie către Primărie, după ce în luna decembrie a anului trecut Consiliul Local a adoptat o Hotărâre prin care și-a dat acordul de principiu în acest sens, fie către Universitate, care și-ar dori să aibă propriul spital.

Deocamdată, managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, afirmă că nu își „dorește” să absoarbă și Spitalul CFR după ce anul trecut a „înghițit” fostul Spital Municipal, iar managerul Spitalului CFR, dr. Mircea Șandor, arată că nu se știe, acum, ce entitate îl va prelua.

„Nu știm unde și când se va face transferul spitalului nostru. OUG 41/2023 prevede doar că spitalele CFR vor fi transferate, dar când și cui se va stabili prin Hotărâri de Guvern. Pentru spitalul nostru au fost două cereri, din partea Universității și din partea Primăriei, și nu știm unde vom ajunge”, a declarat dr. Șandor BIHOREANULUI.

Rafila îl vrea la Universitate, sindicatele se opun desființării

La mijlocul acestei luni, BIHOREANUL a relatat că, prezent la Oradea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pledat pentru transferarea Spitalului CFR de aici către Universitate, în timp ce ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că îl vrea în subordinea Primăriei, adică fuzionat cu Spitalul Județean.

Spitalul CFR din Oradea are 130 de paturi, iar personalul își dorește ca el să funcționeze în  continuare în subordinea Ministerului Transporturilor.

De altfel, BIHOREANUL a precizat că anul trecut, când ministrul Sorin Grindeanu propusese transferarea către Ministerul Apărării, sindicatul angajaților din toate spitalele CFR din țară a inițiat acțiuni de protest care, însă, nu au mai avut loc după ce propunerea a fost abandonată. Argumentul sindicaliștilor este că România are obligația să asigure personalului din Transporturi servicii medicale specializate, potrivit legislației internaționale și europene, inclusiv evaluări ale capacității de muncă a angajaților din domeniile feroviar, de transporturi rutiere și aeriene.

Primul ministru al Transporturilor care a vrut să „scape” de spitalele CFR a fost Cătălin Drulă, însă nu a redactat nicio propunere legislativă concretă în acest sens.

Se pregătește un protest

Potrivit liderului sindicatului din cadrul Spitalului CFR Oradea, Mihai Paul, angajații unității nu sunt de acord cu desființarea, la fel cum se opun și colegii din toate celelalte spitale similare din țară, existând chiar și intenția declanșării unui protest și a unei greve, odată cu acțiunile sindicatului SANITAS, de care aparțin.

„Inițial, o grevă de avertisment a fost programată pentru data de 8 iunie, dar deocamdată SANITAS a amânat acțiunea”, a declarat sindicalistul pentru BIHOREANUL.

SANITAS are în vedere declanșarea unei greve, cerând abrogarea unor acte normative care blochează angajările în sistemul sanitar, o salarizare mai bună a angajaților din sistem, inclusiv acordarea de vouchere pentru vacanțe, creșterea finanțării pentru sănătate, precum și „stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON