La cererea Ministerului Transporturilor, care de aproximativ un an vrea să scape de toate spitalele CFR din țară, transferându-le Ministerului Apărării, cel din Oradea ar putea fi preluat de municipalitate.
Aleșii orădenilor au aprobat de principiu acest transfer, cu doar trei abțineri, ale celor trei consilieri PSD.
„Nu se zice nimic...”
Decizia luată cu voturile consilierilor PNL și UDMR a fost consfințită vineri, în cadrul unei ședințe pe care Consiliul Local Oradea a desfășurat-o în comun cu Consiliul Județean Bihor, fiind explicată de primarul Florin Birta.
„Zilele trecute am primit de la Secretariatul General al Guvernului o adresă prin care am fost întrebați dacă suntem interesați să preluăm acest spital, pentru că Ministerul Transporturilor vrea să-l transfere ori altor ministere, ori autorităților locale”, a spus edilul, subliniind că este vorba doar despre un acord de principiu, detaliile nefiind încă cunoscute.
Singurul care a avut obiecțiuni, chiar și în aceste condiții, a fost PSD-istul Liviu Sabău Popa (foto jos). „De principiu, nu ne opunem, dar materialul a fost făcut în grabă, nu se zice nimic despre situația patrimonială a Spitalului CFR”, a spus Sabău Popa, făcând aluzie la faptul că imobilul din strada Republicii în care funcționează unitatea sanitară face obiectul unui proces de retrocedare.
De asemenea, consilierul a făcut referire la faptul că „zilele trecute la Spitalul Județean s-au redus 100 de paturi” și a întrebat, retoric, „de ce am prelua alt spital cu 130 de paturi?”.
În final, însă, cele trei abțineri ale PSD-iștilor nu au contat, acordul de principiu fiind aprobat cu voturile aleșilor PNL și UDMR după ce primarul a repetat, încă o dată, că este vorba doar despre exprimarea unei intenții și că, dacă transferul se va materializa, „vom asigura toate condițiile, așa cum am asigurat și Spitalului Județean”.
Spitale nedorite
Dorința Ministerului Transporturilor de a nu mai avea o rețea sanitară proprie, implicit de a scăpa de spitalele și ambulatoriile CFR din întreaga țară, nu este deloc nouă.
La finele anului trecut, ministrul Sorin Grindeanu inițiase deja proceduri de transferare a unora dintre aceste spitale către Ministerul Apărării, condus de colegul său din PSD Vasile Dâncu, în condițiile în care un alt coleg de partid, Alexandru Rafila, care conduce Ministerul Sănătății, a arătat că nu-și dorește preluarea acestor unități în rețeaua acestui minister.
La acea vreme, la nivel central sindicatul angajaților din spitalele CFR din întreaga țară a inițiat acțiuni de protest care, însă, nu au mai avut loc după ce rezolvarea prin transferul către Ministerul Apărării nu s-a mai materializat.
Spitalele CFR, deși au secții care pot fi comune cu spitalele „civile” (cum ar fi de exemplu secții de Cardiologie, Chirurgie, Ortopedie, Oftalmologie și ORL), se deosebesc de acestea prin faptul că au personal specializat în evaluarea medicală a personalului din sistemul feroviar și din domeniul transporturilor rutiere internaționale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.