URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2022, 17:09

Contre între miniștri la Oradea privind soarta Spitalului CFR. Rafila de la Sănătate l-ar da Universității, Cseke de la Dezvoltare Primăriei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condițiile în care actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a recunoscut că Ministerul dorește să „scape” de cele 15 spitale CF din țară, însă nu se cunoaște cine ar urma să le preia, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și cel al Dezvoltării, Cseke Attila, au polemizat pe această temă, chiar la Oradea.

Subiectul a fost deschis de reporterului BIHOREANULUI, în conferința de presă pe care cei doi oficiali au susținut-o la Spitalul Județean din Oradea, unde au vizitat sâmbătă laboratorul automatizat de analize medicale realizat cu fonduri de 2 milioane euro nerambursabile în cadrul unui proiect cu finanțare UE, prin Programul Interreg România – Ungaria.

Spital universitar

Întrebat - în contextul în care Ministerul Transporturilor a anunțat deja transferarea Spitalului CF Witting din București către Ministerul Apărării – cui va fi predat Spitalului CF din Oradea, ministrul Sănătății a afirmat că, în opinia sa, unitatea ar trebui să revină Universității din Oradea, pentru a fi transformată în spital universitar, soartă pe care ar urma s-o aibă, de altfel, toate spitalele CF din țară.

„Am avut discuții cu dl ministru Grindeanu și cred că aceste spitale ar putea să constituie bune baze clinice pentru Facultățile de Medicină și Farmacie, acolo unde acestea există, și există o scrisoare a rectorilor Universităților de Medicină în acest sens, ca acolo unde există o Universitate de Medicină sau o facultate de Medicină, cum este cazul municipiului Oradea, aceste spitale să se transforme în spitale universitare, în baze universitare. Mi se pare o idee foarte bună, nu vă ascund că am contribuit și eu la conturarea acestei idei, și cred că este o foarte bună abordare, care poată să ducă și la creșterea învățământului medical, și la constituirea unei rețele de spitale universitare în România”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Descentralizare la Primărie

În schimb, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, fost ministru al Sănătății, s-a declarat „un mare fan al descentralizării” și a spus că deja a avut „discuții avansate” cu ministrul Transporturilor, propunând transferarea tuturor spitalelor CF, implicit și a celui din Oradea, către autoritățile locale.

„Aceste spitale s-au structurat în anii 50-60, într-un anume context istoric în care CFR a fost ce a fost, și s-au axat pe proceduri și tratamente pe zona aceasta specializată de căi ferate. Ce a fost în anii 50-60 nu mai corespunde în anii 2020 nici din punct de vedere feroviar, nici al acoperirii medicale a acestui segment. Dl Grindeanu a fost un partener în discuțiile pe care le-am avut și s-a conturat această idee de a transfera aceste spitale CFR către, posibil, mai mulți actori. Ministerul Apărării este interesat de preluarea unui spital din București (n.r. – Spitalul Witting), iar celelalte spitale CFR să fie transferate către autorități locale, respectiv există și această discuție privind predarea către Universitățile de Medicină. Noi, din punct de vedere al Ministerului specializat pe descentralizare, vom acorda tot sprijinul, pentru că este un domeniu care merită descentralizat. Nu trebuie să ne fie frică de descentralizare, nu fuge nimeni nici cu clădirea, nici cu atribuțiile, nu le ia nimeni în spate, atribuțiile sunt mai bine exercitate la nivel local, dintr-un simplu motiv, cel mai simplu: presiunea publică este exercitată asupra autorităților locale ca să se implice. Este una când trebuie să te adresezi unei autorități de la București și altceva când te adresezi unui Consiliu Județean sau unui Consiliu Local”, a spus Cseke.

Ministrul a făcut această pledoarie precizând că Ministerul Dezvoltării a inițiat demersuri pentru ca și alte structuri să fie transferate de la diverse ministere către autoritățile locale, dând exemplul cluburilor sportive de la Ministerul Sporturilor și al palatelor copiilor de la Ministerul Educației, afirmând că primăriile și CJ-urile le pot gestiona mult mai bine.

De menționat că în Oradea administrația locală gestionează de aproape un deceniu spitalele Municipal și Județean, situație unică în țară (spitalele județene fiind preluate în toate celelalte județe de consiliile județene), cele două unități fuzionând la începutul acestui an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Povești ca de la ministru la ministru.
Doar că, Ministerul Transporturilor e de acord doar dacă va fi cu titlul de chirie în favoarea SNCFR.
Postat 15 Mai 2022, 09:42 de KP
Predandu-le la Universitati judetene, nu e tot descentralizare?
Universtiatea e un actor independent, si local. Binenteles, nu e aservita unui partid izolationist etnic, precum unele consilii judetene sau locale, dar tot descentralizare e si aia daca pleaca de la guvern. Pana si vanzarea la operatori privati e descentralizare.
Postat 14 Mai 2022, 21:47 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON