URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2019, 09:45

Spitalul bolnav: Condiții proaste pentru copiii tratați la secţia din Băile 1 Mai a Spitalului de recuperare medicală (FOTO)

Spitalul bolnav: Condiții proaste pentru copiii tratați la secţia din Băile 1 Mai a Spitalului de recuperare medicală (FOTO) OCOLIŢI! Părinţii copiilor cu dizabilităţi trataţi ambulatoriu la vechiul spital din Băile 1 Mai sunt nevoiţi să ocolească clădirea sau parcul acesteia până la intrarea principală (foto stânga), împingând cărucioarele prin bălţi sau gropi. Poarta dinspre parcare (foto dreapta) este închisă, din raţiuni de economie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când plouă, parcarea acoperită cu pietriş din lateralul spitalului se umple de bălţi. Părinţii micilor pacienţi aduşi la tratament în Băile 1 Mai, la secţia de copii a Spitalului Clinic de Recuperare Medicală, împing cu stoicism printre ochiurile de apă cărucioarele în care îşi cară pruncii suferinzi.

"Intrarea dinspre parcare este ţinută închisă. Ca să ajungi la cealaltă poartă, trebuie să ocoleşti pe lângă clădire, pe un trotuar îngust şi denivelat. Împingi căruciorul care se scutură, în timp ce îţi curge în cap apa de la aparatele de aer condiţionat", reclamă mama unui pacient. Veche de aproape 200 de ani, clădirea spitalului este depăşită din toate punctele de vedere...

Din toată ţara

Clădirea din Băile 1 Mai a secţiei de copii a Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix mai are puţin şi face două secole. Ridicat în anul 1842 de un ordin călugăresc, imobilul a fost transformat în anii ’50 în sanatoriu pentru copii, iar la începutul anilor ’90 în secţie a Spitalului de Recuperare. Aici sunt trataţi copii şi tineri până în 26 de ani suferind de diferite dizabilităţi locomotorii, deficienţe neurologice, malformaţii congenitale şi altele.

Parcarea spitalului adăposteşte maşini din toate judeţele ţării, de la Timiş şi Cluj la Neamţ şi Constanţa. Bihor, mai puţin. "Nu ne-am internat niciodată, din cauza condiţiilor. Clădirea este veche, crăpată, dar acum, fiindcă din august există şi posibilitatea tratamentului ambulatoriu, am zis să încercăm", povesteşte mama unui copil imobilizat în scaunul cu rotile.

Experienţa s-a dovedit, însă, neplăcută. "Uşa dinspre parcare e închisă. Mamele spun că aşa a fost tot timpul. Îţi iei copilul din maşină, îl pui în cărucior şi ocoleşti zeci de metri prin bălţi sau gropi, când ai putea intra cu el direct la tratament", spune, supărată, femeia.

Drum cu ocolire

Părinţii care îşi aduc copiii la tratament au de ales între a parca în lateralul spitalului şi a-şi căra micuţii pe un trotuar îngust pe lângă clădire sau a-şi lăsa maşina în parcarea din faţă şi a împinge căruciorul pe o alee peste o sută de metri, ocolind parcul din curtea spitalului până la intrarea în clădire. Oricum, peste mână!

Şeful Secţiei Copii, dr. Monica Fărcăşan, este de altă părere. "Nu este atât de complicat. Părinţi pot merge cu maşina pe alee până la intrarea în parc, îşi dau jos copiii, îi lasă în cărucior până parchează, după care îi aduc la tratament", recomandă ea. Fărcăşan susţine că intrarea dinspre parcare se deschide doar pentru Ambulanţă şi la ocazii speciale. "Nu ne permitem un portar şi pentru această intrare, aşa că există riscul să iasă copii în parcare printre maşini sau să intre în spital tot felul de străini".

De altfel, circuitul în spital al pacienţilor din ambulatoriu a fost aprobat de Direcţia de Sănătate Publică Bihor doar cu intrare pe poarta principală. "Pacienţii din ambulatoriu nu trebuie să se intersecteze cu cei spitalizaţi. Aceştia intră pe poarta principală, pe lângă portar, pentru că în imediata vecinătate sunt dulăpioarele în care copiii îşi pot lăsa lucrurile, toaleta şi sala pentru consultaţii, de unde merg la tratamente", explică Fărcăşan. De altfel, acesta este maximul de confort pe care îl permite clădirea...

Spital din alte vremuri

Adevărul este că spitalul pârâie din încheieturi. Dacă baza de tratament, de la bazine la aparatură, a mai putut fi reabilitată de-a lungul timpului, imobilul nu mai are şanse. Construit după planuri de acum două secole, spitalul are băi doar la o parte din saloane. În ciuda reparaţiilor repetate, pereţii crapă, tencuiala cade, iar tratamentele nu pot ţine departe mucegaiul generat de infiltraţiile apei geotermale.

Ramona Suciu, manager Spitalul de Recuperare Felix"Experţii pe care i-am consultat ne-au zis că imobilul nu merită reabilitat. Clădirea este amplasată pe un sol mâlos şi, oricât am repara, fisurile vor apărea din nou", explică dr. Ramona Suciu (foto), managerul Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, de care aparţine secţia din Băile 1 Mai.

Doar planuri...

Conducerea spitalului analizează varianta unei construcţii noi pe un amplasament solid în imediata vecinătate, dar deocamdată e o simplă intenţie. "Potrivit studiului de fezabilitate, construcţia unei clădiri noi ne-ar costa peste 10 milioane de euro, aşa că nu am avansat deocamdată prea mult", spune managerul.

La astfel de costuri, toţi miniştrii Sănătăţii, inclusiv bihoreanul Florian Bodog, au tot amânat proiectul, pentru identificarea unor surse de finanţare. Noua clădire ar trebui să găzduiască 110 paturi şi să cuprindă facilităţi de tratament, ambulatoriu şi spitalizare de zi.

Ar fi bine, la banii ăia, să aibă şi acces direct, fără să mai fie obligaţi părinţii să împingă cărucioarele cu micuţii suferinzi sute de metri printre bălţi şi gropi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Recuperare 1 Mai
Tot ce zice stimabila directoare este o minciuna,am facut naveta oradea-1 mai 15 ani,în tot acest timp,ne-am lovit de atâtea piedici din partea lor a cadrelor,ca cred ca ,sincer sa fiu m-ar durea mana sa dezvolt in comentariu detaliile,dacă se doreste din partea dvsbihoreanul sunt dispus să spun mai multe dar nu in scris,pt ca e prea mult.multumesc
Postat 13 Septembrie 2019, 14:27 de Lucian-Lung
Bai, politruci hoti si criminali
Bai politruci hoti si criminali, vreti sursa de finantare? Ati auzit de fonduri europene? Da? Da dar nu se pot fura si va doare in kur de plebei! psd-alde-udmr-pnl aceleasi gasti de hoti si crimiali! Nu gasesc numai fonduri furabile sa isi infoaie burdihanele pe munca si sanatatea populatiei! mu.i
Postat 13 Septembrie 2019, 08:34 de scortosul
sa vedem cine rezolva situatia de la 1 mai!
felicitari pentru prezentarea acestei situatii, dle Simai! cei care sunt responsabili de situatia dezastruoasa de la 1 mai poate se trezesc din lincezirea politica si isi pun capul la contributie, nu doar mainile in bugetul tarii!
Postat 12 Septembrie 2019, 22:17 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON