URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2022, 19:53

Solemnis: Lucrări cu tematică funebră, în concertul de joi al Filarmonicii Oradea

Solemnis: Lucrări cu tematică funebră, în concertul de joi al Filarmonicii Oradea Foto: www.chrisfusion.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul de joi seara, de la ora 19, de la Filarmonica Oradea cuprinde lucrări cu tematică funebră, prima fiind „Dans macabru”, de Camille Saint-Saëns, ce are la bază o legendă potrivit căreia la miezul nopții de Halloween, moartea îi cheamă pe cei decedați pentru a dansa cu ea, în timp ce ea cântă la vioară. Spiritele dansează până la răsărit, atunci când trebuie să se întoarcă la mormintele lor.

A doua lucrare este semnată de Franz Liszt și este tot un dans al morților: „Totentanz” - Parafrază după tema Dies irae pentru pian și orchestră, care se bazează pe cantus planus din cântul gregorian și arată fascinația pe care o avea compozitorul maghiar pentru moarte, dar și pentru religie, paradis sau iad.

În fine, Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68, la care Johannes Brahms a muncit aproape 20 de ani, este o lucrare orchestrală a compozitorului german, care nu continuă linia funebră de la începutul serii, ci se caracterizează prin lirism și unitate tematică.

Pianistul Ovidiu Lup s-a remarcat în activitatea solistică, dar și coordonator muzical în cadrul mai multor proiecte de anvergură: Împreună de Crăciun (Opera Națională Română din Cluj Napoca), Young Famous Orchestra, Recital Fr. Liszt Budapesta, Recital în cadrul centenarului Sigismund Toduţă la casa Radio Cluj-Napoca. Ovidiu Lup se remarcă de asemenea prin numeroasele concerte caritabile pe care le organizează.

Cristian Spătaru este un tânăr dirijor născut în Republica Moldova. Acesta a studiat muzica de la vârsta de 8 ani. A câștigat de trei ori Competiția Națională de Compoziție din Moldova, iar lucrările compuse de el au fost interpretate de către Orchestra Națională de Tineret. A urmat Academia de Muzică din Chișinău, Universitatea de Muzică din Viena, a studiat arta dirijatului cu Mark Stringer, iar pentru lucrarea de licență, a dirijat o lucrare enesciană în sala Musikverein din Viena.

Prețurile biletelor sunt între 10 și 45 de lei, în funcție de categoria aleasă și locul în sală, și se pot procura de la casieria Filarmonicii sau online, iar abonamentele sunt valabile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON