URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Ianuarie 2024, 18:44

Șoferii din Ungaria vin să facă plinul în România. Benzina și motorina sunt tot mai scumpe în țara vecină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Benzina și motorina sunt tot mai scumpe în Ungaria, după ce plafonările instituite de Guvernul Orban au fost înlăturate. Șoferii din țara vecină au ajuns să vină peste graniță să facă plinul.

După cum se știe, Ungaria a plafonat prețul combustibilului în 2022, având, atunci, unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană.

„După renunțarea la această măsură, prețurile au crescut constant, iar ultima mărire a accizelor ar putea declanșa un adevărat turism economic în zona de graniță cu România”, scrie Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, în prezent, 1 litru din cel mai ieftin sortiment de benzină în Ungaria costă 562 de forinți, ceea ce în bani românești ar însemna 7,3 lei.

„Spre exemplu, la o benzinărie din Oradea același sortiment de benzină costă 6,6 lei, ceea ce înseamnă un preț mai redus cu aproape 70 de bani. La un plin de 60 de l, pentru un șofer maghiar ar însemna o economie de aproape 42 de lei”, explică sursa citată.

Digi24 mai notează că în prezent, în Ungaria prețul motorinei și al benzinei se apropie de cel al combustibilului din Austria, o țară cu un nivel al salariului mediu de trei ori mai mare decât cel din Ungaria.

Nu doar combustibilul s-a scumpit considerabil în țara vecină.

Maghiarii s-au obișnuit să vină peste graniță și pentru prețul mai scăzut al mâncării, având în vedere nivelul ridicat al TVA-ului din țara lor. În unele cazuri diferența este și de 30%. 

Fenomentul nu este unul nou. Așa cum BIHOREANUL a mai scris, încă din vară, din cauza scumpirilor și limitărilor la alimente, maghiarii se organizau în grupuri pe Facebook ca să vină în România la cumpărături.

În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă, încât mulți cetățeni consideră că e mai economic să vină cu mașina în România pentru a face cumpărăturile importante. Fenomenul devine din ce în ce mai răspândit, chiar dacă și în România prețurile au crescut semnificativ, iar cetățenii au ajuns să se organizeze pe Facebook pentru a se ajuta între ei, scria în vară transtelex.ro.

De altfel, fenomenul s-a conturat încă de finalul anului 2022. Detalii, în articolul „Sărăcie fără granițe: În ciuda plafonărilor, nici ungurii n-o duc mai bine: prețurile alimentelor au ajuns ca la noi, iar carburanții - mai scumpi (FOTO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Adaptare
omul este un animal care se adapteaza in permanenta pentru a supravietui... stie mereu unde se gaseste cea mai ieftina benzina...
Postat 18 Ianuarie 2024, 10:01 de TanarSiNelinistit
.
Sa vină si noi am fost la ei, unii au uitat cam repede.
Postat 18 Ianuarie 2024, 08:17 de Maikeltroll
Io imi scot palaria in fata lu' Orban
Nu e putin ce-a facut el intr-o tara fara resurse. Plus ca l-a faultat si prietenul Putin, l-a faultat si UE. Plus ca lupta lui cu preturile a dus-o defapt cu caracatitele multinationale, suprastatale. Un suicid asumat. Daca e sa mori, mori demn, in picioare, nu zvircolindu-te in noroi...
Postat 17 Ianuarie 2024, 21:06 de excalibur
Propaganda
Propaganda ieftine marca românească
Postat 17 Ianuarie 2024, 19:53 de Vlad72
Benzina, motorina, mancare, haine
Si mai scriau unii pe aici despre cat de bine le e maghiarilor in noul URSS.
Postat 17 Ianuarie 2024, 19:21 de Timi
Greu la hungaria
Orban a pus tara pe butuci, faliment. Au disparut si aia de la comentarii...
Postat 17 Ianuarie 2024, 19:07 de Riviera
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON