URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2023, 13:40

Din cauza scumpirilor și limitărilor la alimente, maghiarii se organizează în grupuri pe Facebook ca să vină în România la cumpărături

Din cauza scumpirilor și limitărilor la alimente, maghiarii se organizează în grupuri pe Facebook ca să vină în România la cumpărături foto: arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă, încât mulți cetățeni consideră că e mai economic să vină cu mașina în România pentru a face cumpărăturile importante. Fenomenul devine din ce în ce mai răspândit, chiar dacă și în România prețurile au crescut semnificativ, iar cetățenii au ajuns să se organizeze pe Facebook pentru a se ajuta între ei, scrie transtelex.ro.

„Turismul de cumpărături transfrontalier are loc în ciuda faptului că prețurile la alimente au crescut semnificativ în România în ultimele luni”, arată sursa citată.

Un cetățean maghiar care și-a făcut sâmbătă cumpărăturile la un magazin Lidl din Satu Mare, de pildă, le-a declarat jurnaliștilor că „totul în România este considerabil mai ieftin de ceva vreme”. Și în Slovacia prețurile au ajuns să fie mai mici decât Ungaria, la diverse produse, nu doar la alimente, astfel că mulți cetățeni din țara vecină aleg turismul de cumpărături. 

„Sunt fericit, e loc în rezervor, îl umplu, pentru că un litru de benzină aici costă 504 de forinți, pe când în Ungaria sunt 585 de forinți”, a exemplificat bărbatul.

Oamenii cred că războiul cu Ucraina este principala cauză a scupirilor. În plus, a precizat bărbatul, „în Ungaria, TVA-ul la alimente este de 27%, ceea ce în primul rând crește foarte mult prețurile, în timp ce în țara din jur este mult mai mic”.

Soția clientului respectiv a exemplificat, arătând că în magazinele românești, poți cumpăra un kilogram de zahăr cu mai puțin de 400 forinți în majoritatea magazinelor, dar în Ungaria prețul oficial al zahărului este de 450 forinți. În plus, pentru multe produse, precum salamul, a calculat o diferență medie de preț de 15-20%, dar au fost și exemple în care a reușit să cumpere de două-trei ori mai ieftin.

Potrivit femeii, pe lângă problema prețurilor, în Ungaria cetățenii se cofruntă și cu limitele de cumpărare a produselor. „Avem trei nepoți și nu putem cumpăra decât unul, maximum doi litri de lapte. Ce înseamnă asta pentru trei copii?”, a mai spus femeia.

Sursa citată mai arată că la un alt magazin Lidl, din Carei, „fiecare a treia mașină are numere de înmatriculare maghiare”. Majoritatea cumpărăturilor provenind din localități de peste graniță.

Maghiarii se organizează și în grupuri de Facebook pentru a se ajuta între ei. Un exemplu dat de Transtelex este un grup de Facebook înființat pentru a ajuta clienții care vin în Carei, unde sunt prezentate promoţiile săptămânale din magazine, cele mai bune magazine pentru haine şi încălţăminte.

Și în hipermarketurile din Bihor, în special în cele pe Calea Borșului, în Episcopia, dar și în Salonta, au început să apară tot mai mulți cetățeni de peste graniță care vin la cumpărături.

De altfel, așa cum BIHOREANUL a mai arătat, fenomenul s-a conturat încă de la finalul anului trecut.

Citiți detalii în articolul „Sărăcie fără granițe: În ciuda plafonărilor, nici ungurii n-o duc mai bine: prețurile alimentelor au ajuns ca la noi, iar carburanții - mai scumpi (FOTO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
VIKTOR a crezut ca e mai smecher
EL a crezut ca o sa ia bani, fara probleme, si de la Bruxelles si de la Moscova. Se pare ca nu prea mai ia de nicaieri. Ar mai vrea el bani si de la Beijing dar si varianta asta e cu cantec.
Postat 20 Iulie 2023, 00:11 de OrbanKula
Foame mare in puszta arida
I-a aranjant VIKTOR cu caracterul sau duplicitar. Au ajuns ungurii pe ultimul loc in Europa la inflatie, putere de cumparare si implicit nivel de trai. VIKTOR + VLADIMIR VLADIMIROVICI = LOVE. Nu ne bucuram de raul nimanui dar cam cum iti asterni asa dormi
Postat 19 Iulie 2023, 23:53 de OrbanKula
Un mesaj pentru şovini
Să vină şi noi am fost la ei!
Postat 19 Iulie 2023, 23:04 de Maikeltroll
@ huplea
...putintica rabdare. Romanii sunt ramasi in urma citiva ani chiar daca vine sfirsitul lumii. Sunt convins ca in 2-3 ani n-o sa mai fie cazul de atitea acronime: pmo cjb ajpis dgaspc ansvsa si multe altele. 40 miliarde de lei avem deficit bugetar anul asta, abia la jumatate. 8 miliarde de euro. Bani imprumutati, cu dobinzi de 5-12%. Ca sa tinem acesti valorosi bugetari, la aer conditionat, cu spor de hemoroizi. Putintica rabdare...
Postat 19 Iulie 2023, 16:22 de excalibur
Hulpea
Nu știi nimic , nici tu nici PUTIN, doar gargară și amentarii atât știe sa facă Rusul, ești un trădător de nație.
Postat 19 Iulie 2023, 16:12 de Sandu2100
Catre sandu
CENZURAT
Postat 19 Iulie 2023, 16:08 de huplea
Hulpea
O sa fie mai amuzant sa vad MAMA RUSIA ca moare, deocamdată e, a II-a armata din Ukraina :::::))))) Rusul e prost din naștere. Slava Ukraina
Postat 19 Iulie 2023, 15:27 de Sandu2100
nah
Cum se mai intoarce roata ! Acum cativa ani era inghesuiala de romani la METRO, TESCO, LIDL in Ungaria. Erau cu mic cu mare ii citeai dupa calculatorul de buzunar. Acum nici urma de masini RO la magazinele din HU. Sa speram ca roata nu se va intoarce in asa hal incat toata Europa sa fie pe "sarachie".
Postat 19 Iulie 2023, 15:19 de Christa
Sandu
No sa mai fie amuzant dupa ce iti pica o racheta Kalibr direct in cap!! Pobedii nash!!
Postat 19 Iulie 2023, 15:18 de huplea
excalibur
Eu plătesc 45 de lei pe luna curentul
Postat 19 Iulie 2023, 15:03 de Sandu2100
Sa dam pi(l)da tuturor
Cu putin noroc, gazele din marea neagra o sa ajunga direct in imperiul austro-ungar, la Viena. Intre timp, Ciolacu&co, via Iohanis kw, ne dau 250kw/contor/luna. Nu conteaza ca sunt 7 suflete pe un contor. E gindit, e calculat. Acuma umblam la tva,accize si alte donatii. Ba boilor, numa' frigideru papa 2kw/zi + boilerul 5-7kw. 10kw/zi in miezul verii, 4 persoane. Total 300, inteleptilor. Fara AC si alte excese. Romania are si avea cel mai mic consum de electricitate din UE. Resurse energetice locul 3. Cit de timpit trebuie sa te nasti si cit de nemernic tre' sa fii ca sa-ti bati joc in halul asta de o intreaga natie?
Postat 19 Iulie 2023, 14:49 de excalibur
Hulpea
MU13PTN suna mai bine.
Postat 19 Iulie 2023, 14:35 de Sandu2100
Jebem ti majku
Poate vreti sa ramaneti fara geamuri acolo la voi la redactie in Luceafaru. Noi stim totul despre voi, voi nu stiti nimic despre noi. Slava RU! Z
Postat 19 Iulie 2023, 14:22 de huplea
amenintare
Am consemnat amenințarea directă pe care ne-o faci. Trăiești cu senzația greșită că ești un anonim care nu poate identificat. Mai bine ți-ai vedea de treabă și ai renunța la limbajul agresiv. Comentariile care nu sunt civilizate vor fi șterse în continuare. Dacă nu poți altfel, du-te pe alte site-uri!
Postat 19 Iulie 2023, 16:08 de Moderator
ORBAN
Pupati-l in dos pe Orban ca voi l-ati votat , in Rusia sa mergeti la cumparaturi nu la noi in Romania
Postat 19 Iulie 2023, 14:02 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON