URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2022, 08:02

Benzină pe alese: Bihorenii stabiliți în Ungaria au fost lăsați fără carburant la preț plafonat, deși au și cetățenie maghiară (FOTO)

Benzină pe alese: Bihorenii stabiliți în Ungaria au fost lăsați fără carburant la preț plafonat, deși au și cetățenie maghiară (FOTO) FĂRĂ OPŢIUNE. Până joia trecută, transfrontalierii erau ajutaţi de vecini, care le cumpărau benzină ieftină la canistră, maximum 20 de litri pe zi, soluţie considerată "ruşinoasă", dar la care totuşi recurgeau de nevoie. De vineri nu mai pot: combustibilul la canistră se vinde doar la preţul pieţei, peste cel din România. Asta deşi sute de români cu dublă cetăţenie tocmai ceruseră oficial Guvernului de la Budapesta să-i trateze egal cu ceilalţi cetăţeni ai ţării vecine...
Benzină pe alese: Bihorenii stabiliți în Ungaria au fost lăsați fără carburant la preț plafonat, deși au și cetățenie maghiară (FOTO) ADIO, CANISTRĂ! Ca să cumpere benzină la preţ plafonat, pe transfrontalieri îi ajutau, uneori, cunoscuţii cu maşini înmatriculate în Ungaria (foto). La canistră, miercurea trecută se vindeau însă doar 20 litri pe zi, aşa cum informa un afiş pus la staţia MOL din Biharkeresztes. De vineri, şi această "facilitate" a dispărut. "E ruşinos. Suntem unguri numai când votăm, nu şi când cumpărăm?", se plânge o orădeancă cu dublă cetăţenie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atraşi de preţurile mici ale caselor, mii de bihoreni s-au stabilit de peste un deceniu în Artánd, Biharkeresztes, Nagykereki, Bojt, Told, Peterd, Váncsod şi alte localităţi din estul Ungariei. Sunt transfrontalierii care, deşi locuiesc peste graniţă, continuă să muncească şi să-şi dea copiii la şcoală în România. Majoritatea sunt şi cetăţeni ai statului vecin, paşaportul ungar oferindu-le, până anul trecut, avantajul de a nu trebui să obţină viză pentru Statele Unite.

De o vreme, însă, oamenii constată că autorităţile maghiare îi tratează discriminatoriu: nu au dreptul să cumpere carburanţi la preţ plafonat, pe motiv că nu-şi înmatriculează maşinile în Ungaria. BIHOREANUL a vorbit cu câţiva pentru a vedea cum se descurcă şi a aflat că au trimis Guvernului de la Budapesta o petiţie prin care cer egalitate cu ceilalţi concetăţeni. Măsura "dăunează grav, prejudiciază şi discriminează cetăţenii maghiari şi UE", acuză ei.

"Visul" ungar, nu pentru toţi

Pe 3 aprilie, partidul de guvernământ din Ungaria zdrobea la urne opoziţia unită, obţinând "o victorie care se vede şi de pe lună", cum se exprima premierul Orbán Viktor. O parte din rezultat, afirmau analiştii, s-a datorat unor măsuri considerate de unii populiste, de alţii binevenite: plafonarea preţurilor la carburanţi, încă din noiembrie 2021, la 479,90 forinţi/litru atât la benzină, cât şi la motorină (iniţial pentru 3 luni, măsura fiind prelungită ulterior succesiv), precum şi la unele alimente de bază, din februarie anul acesta.

Pe 26 mai, însă, şeful Cancelariei prim-ministrului, Gergely Gulyas, anunţa că de a doua zi intră în vigoare o Hotărâre de Guvern care permite alimentarea cu preţul plafonat doar a autovehiculelor înmatriculate în Ungaria. Motivul invocat? "În Ungaria se poate alimenta cel mai ieftin din toată Europa, ceea ce a dus la un turism al carburanţilor, în special în zona de frontieră, care ameninţă deja aprovizionarea. Se abuzează de faptul că Ungaria poate menţine un preţ de 480 forinţi (n.r. - echivalentul a 1,24 euro/litru), în timp ce în Europa preţurile variază între 700 şi 900 de forinţi (n.r. - 1,81 până la 2,33 euro)", spunea şeful Cancelariei.

Economii de bani, risipă de timp

O deplasare a şoferilor români spre localităţile maghiare pentru combustibil mai ieftin nu a avut loc, totuşi, în proporţii masive. "Cel puţin până în martie, nu au fost situaţii în care să plece cu sutele ca să alimenteze în Ungaria", a spus BIHOREANULUI un poliţist de frontieră din Borş.

Ce s-a întâmplat în primăvară? Pe 9 martie, în ţară izbucnea o adevărată isterie, după ce o benzinărie din Beiuş a scumpit brusc carburanţii, până la 11 lei, arătând că firma maghiară MOL, de la care se aproviziona, anunţase că va livra la preţuri mult mărite. În final, atât benzinăria din Beiuş, cât şi sucursala MOL au fost amendate cu câte 100.000 lei, pentru că au vândut la preţuri majorate combustibili recepţionaţi anterior la preţuri normale. "Abia de atunci au început să plece şoferi români ca să alimenteze în Ungaria, dar nu cu sutele", spune poliţistul.

Pentru cei care au făcut "turism de carburanţi", economia era între 100-150 lei la un plin, dar avea preţul ei. "Trebuia să stai la coadă în vamă şi să mergi până la cea mai apropiată benzinărie, în Biharkeresztes, iar drumul dus-întors înseamnă 40 de kilometri "arşi" şi 2-3 ore pierdute", spune un orădean care, după o astfel de incursiune, s-a lăsat păgubaş.

Benzinărie MOL Ungaria

Contrar legislaţiei UE

Măsura Budapestei de a impune preţuri diferite în funcţie de cumpărători e considerată discriminatorie faţă de cetăţenii celorlalte state UE. Era ca şi cum, în Italia, o pizzerie ar vinde pizza cu 5 euro pentru italieni şi cu 10 euro pentru străini.

Totuşi, autorităţile europene au reacţionat greoi. Abia pe 8 iunie, comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Bretton, a cerut Guvernului maghiar să renunţe la preţurile discriminatorii, avertizând că altfel riscă un infringement. "Vă solicităm să furnizaţi răspunsul dvs. în ce priveşte justificarea şi perioada de valabilitate a acestei măsuri, care ar putea constitui încălcări ale legislaţiei europene", a cerut oficialul de la Bruxelles, solicitând totodată suspendarea aplicării măsurii "până când compatibilitatea cu legislaţia UE va fi asigurată".

Atât Carta Drepturilor Fundamentale, cât şi Tratatul UE precizează că în interiorul Uniunii trebuie respectat "principiul non-discriminării" în funcţie de naţionalitate, vârstă, rasă, sex, religie, dizabilităţi, orientare sexuală etc, stipulând că "orice discriminare este interzisă".

Avertismentul CE a lăsat totuşi indiferente autorităţile ungare, care au anunţat că prelungesc până la 1 octombrie plafonarea doar pentru posesorii de autovehicule înmatriculate în Ungaria.

Preţ plafonat, cantităţi limitate

Miercurea trecută, BIHOREANUL a făcut o vizită în Biharkeresztes, unde aproximativ un sfert din populaţie sunt transfrontalieri, români cu dublă cetăţenie. La singura benzinărie din orăşel, într-o jumătate de oră au alimentat doar trei maşini, toate înmatriculate în Ungaria. Nici urmă de vreuna din România, iar explicaţia e simplă: un litru de carburant la preţ neplafonat e mai scump decât la oricare dintre cele 12 benzinării de pe Şoseaua Borşului. Benzina Evo de 95 costa 781,90 forinţi (9,69 lei), iar cea de 100 era la 801,90 forinţi (9,93 lei), în timp ce motorina Evo regular costa 829,90 forinţi (10,28 lei) şi Evo Plus 849,90 forinţi (10,53 lei).

Un afiş în maghiară şi română informa că "persoanele care alimentează autovehicule cu număr de înmatriculare maghiar pot alimenta la preţul de 479,90 forinţi" (5,94 lei), iar celelalte "la preţul pieţei de pe pompă". În plus, cantitatea maximă permisă era, încă, de 100 litri/zi, iar cea care putea fi cumpărată la canistră de 20 litri/zi.

Angajaţii benzinăriei au refuzat să explice cum se aplică plafonarea în funcţie de clienţi, arătând că le este interzis de şefi, dar reporterii au fost lămuriţi de un localnic: "După ce alimentezi, la pompă este afişat preţul neplafonat, iar când plăteşti, la casierie ţi se cere talonul maşinii. Dacă e înmatriculată în Ungaria, se aplică automat preţul plafonat, datorită unui program informatic anume conceput".

"Asta-i mulţumirea?"

Transfrontalierii, mari consumatori de carburanţi în condiţiile în care fac naveta 40-50 km zilnic, afirmă că autorităţile ungare au introdus o discriminare nu doar între cetăţenii maghiari şi ceilalţi europeni, ci şi între cetăţenii maghiari înşişi. "Sunt cetăţean maghiar de 5 ani, am domiciliu şi aici, plătesc taxe şi impozite şi în Ungaria, lunar cheltuiesc aici echivalentul a cel puţin 3.000 de lei şi până acum am fost bun. Zici că nu pompăm o grămadă de bani în economia locală din Ungaria. Fără miile de români mutaţi aici, satele astea ar fi fost pustii, nu s-ar fi învârtit aici niciun forint. Asta-i mulţumirea?", spune Mircea, unul dintre localnicii cu dublă cetăţenie.

O orădeancă devenită şi ea cetăţean maghiar afirmă că nicio lege din Ungaria nu o obligă să-şi înmatriculeze maşina în această ţară şi nici nu va face asta pentru a beneficia de preţul plafonat. "Ce câştigi la pod dai la vamă. Plafonarea e până în octombrie, poate va mai fi prelungită, dar dacă îmi înmatriculez maşina aici voi plăti taxe mai mari, ITP şi asigurare mai scumpe. Nu se merită", zice femeia.

O vecină, Laura, e la fel de supărată: "Ne-am luat cetăţenie maghiară, dar suntem unguri de mâna a doua". Femeia afirmă că se simte umilită, fiindcă pentru a lua carburanţi la preţ plafonat trebuie să apeleze la vecini. "Uneori mă ajută vecinii care au maşini înmatriculate aici, îmi cumpără câte 20 de litri de motorină la canistră. Dar e ruşinos...".

Cu jalba la Guvern

Convinşi că li se face o nedreptate, 420 de transfrontalieri cu dublă cetăţenie au semnat o petiţie iniţiată de doi localnici, Tokos Fejes Bela şi Cristian Abrudan, prin care reclamă Guvernului de la Budapesta discriminarea. "Prevederile dăunează grav, prejudiciază şi discriminează cetăţenii maghiari şi UE care au autoturisme înmatriculate în străinătate din diverse motive obiective. Dar aceştia trăiesc, muncesc şi plătesc impozite în Ungaria", arată semnatarii, cerând modificarea HG aşa încât să permită "alimentarea la preţuri plafonate şi pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine ai căror şoferi, fie că sunt cetăţeni maghiari sau străini, au reşedinţa permanentă în Ungaria".

Trimisă Guvernului săptămâna trecută, deocamdată petiţia nu a primit răspuns, dar semnatarii speră ca demersul lor să aibă ecou. Probabilitatea e totuşi mică, pentru că de vinerea trecută autorităţile maghiare au strâns şi mai mult şurubul: posesorii de autoturisme nu mai pot cumpăra decât cel mult 50 litri de carburant pe zi, iar cel luat la canistră trebuie plătit la preţul pieţei, nu la cel plafonat, iar dacă cineva pune benzină şi în rezervor, şi în canistră, plăteşte tot la preţul întreg. Aşa că, în continuare, transfrontalierii pot rămâne cu sentimentul că sunt maghiari de mâna a doua, iar politicienii unguri nu sunt cu nimic mai corecţi decât cei din România...

ADIO, CANISTRĂ! Ca să cumpere benzină la preţ plafonat, pe transfrontalieri îi ajutau, uneori, cunoscuţii cu maşini înmatriculate în Ungaria (foto). La canistră, miercurea trecută se vindeau însă doar 20 litri pe zi, aşa cum informa un afiş pus la staţia MOL din Biharkeresztes. De vineri, şi această "facilitate" a dispărut. "E ruşinos. Suntem unguri numai când votăm, nu şi când cumpărăm?", se plânge o orădeancă cu dublă cetăţenie


O FAC PE SURZII
Eurodeputaţi dezinteresaţi

Pe 15 iunie, BIHOREANUL a interpelat 9 eurodeputaţi din România, sesizându-le discriminarea practicată de autorităţile din Ungaria şi cerându-le să precizeze ce demersuri au făcut ori vor face, având în vedere că sunt între primii datori să asigure respectarea tratamentului egal între cetăţenii UE.

"Vă rugăm să ne comunicaţi dacă aţi făcut demersuri pentru înlăturarea acestei discriminări, între cetăţenii ungari care deţin autovehicule înmatriculate în Ungaria şi cetăţenii ungari şi români care deţin autovehicule înmatriculate în România, precum şi între cetăţenii ungari în general şi cetăţenii celorlalte state UE", a cerut BIHOREANUL eurodeputaţilor Iuliu Winkler şi Vincze Lorant (UDMR), Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Marian Jean Marinescu şi Siegfried Mureşan (PNL), Carmen Avram (PSD), Traian Băsescu (PMP) şi Dacian Cioloş (USR-PLUS).

Singura care a oferit un răspuns până la finele săptămânii trecute a fost Carmen Avram: "Cunosc problema şi o cunoaşte şi comisarul pentru Piaţa Internă, ceea ce înseamnă că situaţia a ajuns şi în atenţia Comisiei Europene. Sper ca în comisia de specialitate din Parlamentul European subiectul să fie dezbătut, iar CE să remedieze urgent această încălcare gravă nu doar a principiilor pe care funcţionează piaţa internă, ci şi a statutului cetăţenilor transfrontalieri. (...) Voi adresa şi eu o interpelare CE în legătură cu modul de soluţionare", a transmis eurodeputatul.


PLAFONARE ŞI ÎN ROMÂNIA
Pe trei luni

Joia trecută, Guvernul României a anunţat că va compensa o parte din preţurile carburanţilor, cu 50 bani/litru, timp de 3 luni, în iulie, august şi septembrie, valoarea schemei de compensare fiind estimată la 2 miliarde lei. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, jumătate din sumă va fi acoperită de la bugetul de stat, iar cealaltă suportată de companiile din industria petrolieră.

De această măsură vor beneficia toţi consumatorii, persoane fizice şi juridice, compensarea urmând să fie aplicată direct la pompă şi evidenţiată pe bonurile fiscale.

La finele săptămânii trecute, cea mai ieftină benzină era comercializată de Petrom şi Lukoil cu 8,62 lei/litru, motorina standard cea mai ieftină costând 9,18 lei/l la aceleaşi companii. Cele mai mari preţuri erau cele ale MOL: 8,7 lei/l la benzina standard şi 9,29 lei/l la motorina standard.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sa intervina statul
Hai ca asta e o mare porcarie. Sa intervina statul roman si sa negocieze o solutionare a problemei
Postat 30 Iunie 2022, 12:08 de Bog2022
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Nu compara COLONIA Rusia cu Statul suveran independent si indevizibil România, deocamdata in COLONIA RUSIA daca zici SP Putin o iei la Kaka 15 ani , daca spui Război la fel o iei la kaka . Dar in statul suveran România ai tot dreptul să-l faci de kaka pe Bolojan, Iohannis etc si nu patesti nimic. Incearca la Vladivostok daca nu-ți place pe meleagurile noastre, cand lingeai la PZD parca îți placea la Vaslui sau Teleorman, nici decum Oradea. Daca tot esti traseista, schimba traseul. Te prea deranjezi , in 2024 tot Bolojan o sa câștige, la Vladivostok nu este Bolojan.
Postat 29 Iunie 2022, 18:41 de Sandu2100
...
Jurnalistii, în loc să dea de pământ cu nesimțirea guvernanților noștri din România, cea care sărăcește populația în mod voit ... au treabă cu guvernanții Ungariei, care nu vor să facă nicio excepție la măsurile anti-austeritate și lasă niște bani doar în buzunarul maghiarilor cu buletin emis de autoritățile maghiare în baza domiciliului stabil. Așa că, au definit clar că pașaportul nu ține loc de buletin iar rezidența ori locul provizoriu de muncă nu-i ca domiciliul ori ca stabilitatea de contribuabil permanent. Simplu, nu ca la noi în "colonie" unde plătești propagandismul la fiecare produs cumpărat, iar excepțiile întăresc regula.
Postat 29 Iunie 2022, 15:32 de KP
De ce nu?
Nu înțeleg de ce se minunează unii că există astfel de diferențe? In primul rând o asemenea politică de plafonare a prețului nu putea fi susținută pe termen lung pt toți. In al doilea rând a spus-o și George Orwell in "Ferma animalelor": "toți sunt egali în fața legii, dar unii sunt mai egali decât alții" - vezi contextul. In al treilea rând cetățenii români cu dublă cetățenie sunt doar masă de manevră pt clasa politică ungară (pt voturi și taxe și impozite). In al patrulea rând comentariul autorului că "politicienii unguri nu sunt cu nimic mai corecţi decât cei din România" e complet gratuit. Ce înseamnă "mai corecţi"? Cu ce sunt mai corecţi? Care e argumentarea? De unde această percepție? Când au făcut politicienii români o astfel de delimitare între cetățenii României - unii să ia ceva, alții nu?
Postat 29 Iunie 2022, 15:26 de Dinu29
?!
Eu nu inteleg de ce si-ar tine cineva care are cetatenia ungara autoturismul inmatriculat in RO! Am autoturism inmatriculat in HU. Platesc la primarie vreo 10.000 de Ft/an, iar asigurarea este de 50.000 Ft/an. ITP la doi ani, 25.000Ft. Daca as inmatricula masina in RO, as plati un impozit anual de circa 3000 (!!!) de lei si o asigurare de vreo 1000 de lei pe an. ITP anual. P.S. 100Ft=1,25lei.
Postat 29 Iunie 2022, 12:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON