URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2019, 12:04

Șmecherie PSD: Moţiunea de cenzură depusă de PNL va fi citită miercuri şi votată sâmbătă

Șmecherie PSD: Moţiunea de cenzură depusă de PNL va fi citită miercuri şi votată sâmbătă foto: HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PNL a depus, marţi, moţiunea de cenzură la adresa Guvernului. PSD a forţat o decizie fără precedent, miercuri, în birourile permanente reunite ale Parlamentului: ca moţiunea să fie citită azi, iar votul să fie dat sâmbătă, anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, anunţul privind calendarul moţiunii de cenzură a fost făcut de Florin Iordache, care a precizat că moţiunea va fi citită astăzi la ora 15, iar dezbaterile şi votul vor fi sâmbătă la ora 11.

Din nou Iordache

"Liberalii, dar şi parlamentarii ALDE, Pro România şi PMP au părăsit şedinţa birourilor permanente reunite ale Parlamentului , dar a intrat reprezentantul minorităţilor naţionale, Dragoş Zisopol, iar cu ajutorul acestuia PSD a avut o majoritate în Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. PSD a forţat astfel o decizie în birourile permanente reunite ca moţiunea să fie citită astăzi, iar votul să fie sâmbătă", explică sursa citată.

În legătură cu faptul că moţiunea va fi dezbătută într-o zi nelucrătoare, fapt criticat de opoziţie şi considerat ca fiind tot o strategie a PSD, Iordache a spius că "au mai fost moţiuni care au fost citite şi duminica".

"Programul pe care Birourile Permanente Reunite l-au stabilit: pentru astăzi la ora 15.00 e citirea şi sâmbătă la ora 11.00 dezbaterea şi votul. Ce a invocat domnul Ponta la ieşire este că dacă nu va fi cvorum va urma un nou BPR care va stabili o altă dată a moţiunii. Cei 237 care au semnat înseamnă că au şi citit ce au semnat. Au mai fost moţiuni care au fost citite şi duminica. Dacă e o urgenţă pentru a debarca acest guvern, putem veni şi sâmbătă. Regulamentar se vine la trei zile de la prezentare. Regulamentar vine data de sâmbătă. Înţeleg că este o urgenţă să fie debarcat acest guvern. pentru noi este o urgenţă să arătăm că aceşti 237 care au semnat nu vor vota. Noi ne bazăm pe faptul că noi vom veni la această moţiune de cenzură şi nu vom vota", a spus Iordache.

Acesta a mai precizat că cei patru parlamentari din PSD care au semnat moţiunea de cenzură va trebui să îşi asume, iar parlamentarii PSD vor fi prezenţi sâmbătă, dar nu vot vota.

Ca în epoca lui Dragnea

La scurt timp a venit şi replica opoziţiei. PNL-ista Raluca Turcan a afirmat că "PSD se comportă ca în epoca lui Liviu Dragnea". "Domnul Florin Iordache conduce abuziv şi la şmechereală", a spus Turcan, în vreme ce liderul Pro România, Victor Ponta, a spus că decizia impusă de PSD în conducerea Parlamentului este "ilegală şi împotriva regulamentului". "O s-o dezbatem şi o s-o votăm luni. Nu contează ce au votat ei, pentru că este ilegal şi împotriva regulamentului", a declarat Victor Ponta, la finalul şedinţei birourilor permanente ale celor două Camere. El a precizat că rămâne ca acestea să se reunească din nou luni dimineaţă pentru convocarea plenului în care se va dezbate şi vota moţiunea împotriva Cabinetului Dăncilă.

HotNews mai citează surse parlamentare conform cărora opoziţia ar lua în calcul varianta de a boicota şedinţa de sâmbătă, însă o astfel de decizie este destul de delicată la niveul imaginii, pentru că ar trebui să explice publicului de ce refuză să participe la vot.

Reprezentantul USR, Stelian Ion, a precizat că parlamentarii partidului său sunt mobilizaţi şi gata să vină la muncă, fie noaptea, fie în weekend, dar o decizie privind strategia opoziţiei va fi luată de comun acord. "Vom găsi mijloacele procedurale ca moţiunea să treacă", a spus parlamentarul USR.

Manipulări PSD

PNL a depus marți seară moțiunea de cenzură, susținută de USR, UDMR, PMP, Pro România și ALDE, textul a fost semnat de 237 de parlamentari. Inițial, calendarul trebuia stabilit marți seară, însă nu a fost cvorum, astfel că Birourile Permanente s-au reunit miercuri.

Opoziția a acuzat PSD că împinge votul într-o zi nelucrătoare, în condițiile în care moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele liberalilor Raluca Turcan. Dacă moţiunea va fi adoptată prin votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, adică 233 de parlamentari, Guvernul va fi demis.

Potrivit HotNews.ro, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Atât regulamentul Parlamentului, cât şi Constituţia prevăd că dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Legea nu prevede însă dacă este vorba despre zile lucrătoare sau calendaristice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON